''A2'' faza

NASTAVAK RADOVA U PUNTU Reprezentativni park nova karika budućeg centralnog trga

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

U sklopu sveobuhvatnog projekta uređenja i opremanja Centralnog trga, park dobiva novu pješačku stazu i urbanu opremu, a bit će i hortikulturno kompletno preuređen. Ova faza trebala bi biti okončana sredinom svibnja



PUNAT Netom započelim radovima na izvedbi »A2« faze uređenja centralog trga u naselju Punat, nastavljena su višegodišnja investicijska ulaganja u ambijentalno unapređenje središta tog značajnog otočnog turističkog, nautičarskog središta. Kako doznajemo od Marinka Žica, načelnika Općine Punat, glavnog investitiora spomenutih zahvata, planirani rok dovršetka nove etape ulaganja u središnji javni prostor Punta lociran na samoj obali, zacrtan je za sredinu svibnja, a najkasnije prvog dana lipnja u slučaju loših vremenskih prilika.


– Idejnim projektom Centralnog trga u Puntu izrađenim još koncem 2015. godine, definirane su zone, a ujedno i faze projekta koji sad pretačemo u djelo po projektom zacrtanim prostornim cjelinama – ističe Žic, napominjući da cjelinu »A« tako čini prostor središnjeg dijela Centralnog trga, kao i park, plato ispred banke, prostor terase između pošte i banke te prostor terasa na potezu od pošte pa do ulice Klančić. Još 2016. ondje je već realizirana prostorna cjelina »B« koja je podrazumijevala uređenje ulice Kljepina, dok cjelinu »C« čini uređenje prostora na lokalitetu Punćale i poteza od pošte do »Kostarike«. U 2017. godini izrađen je glavni projekt uređenja Centralnog trga – prostora budućeg glavnog trga i parka. S obzirom na opsežnost planirane investicije koja, prema procjenama, iznosi nešto više od 2,6 milijuna kuna, u 2018. planira se urediti park unutar Centralnog trga.


Parkovna šetnica


U parku se, nastavlja Žic, planira uvođenje nove pješačke staze u smjeru sjever – jug, koja će postati nastavak središnje staze u Parku s anđelom. Ova parkovna šetnica ima svoj nastavak i u parku ispred Kostarike, a planiranim, sad već i zahuktalim radovima, ondje postavljena spomen-obilježja dobit će ponešto »naglašeniji tretman«, uz ostalo i formiranjem platoa kojim se među njima uspostavlja prikladniji ambijentalni međuodnos. Jarboli za zastave bit će premješteni na primjereniju poziciju, a prostor obuhvata radova, s obzirom da je namijenjen isključivo pješacima, od prometnice će biti odijeljen barijerama od kamenih, odnosno čeličnih stupića.




Oborinske vode na spomenutoj lokaciji prikupljaju se većim dijelom kontinuiranom linijskom slivničkom rešetkom te se manjim dijelom odvode na susjednu kolnu površinu. U ovom je obuhvatu radova planiran i projekt potpuno novog hortikulturnog uređenja prostora parka, istaknuo je Žic, govoreći o očekivanim rezultatima netom pokrenute investicije Općine.


Uz navedeno, u završnoj fazi radova prostor Centralnog trga, odnosno parka koji se na njega nadovezuje, dobit će čitav niz novih elemenata urbane opreme. Rasvjeta je na tom potezu predviđena niskim parkovnim svjetiljkama, dok se spomenici osvjetljuju reflektorima.


Nova urbana oprema


– Kod izbora rasvjetnih tijela vodili smo računa o njihovoj usklađenosti s već postojećim elementima javne rasvjete lociranim na »kontaktnim« uređenim površinama, a od urbane opreme na tom je lokalitetu predviđena postava klupa, kao i jedne solarne »pametne« klupe, više novih posuda za otpatke, a nisu zaboravljeni ni danas nezaobilazni držači za bicikle – zaključio je načelnik Općine Punat, uvjeren da će radovima ovih dana zahvaćeni potez već ovog ljeta zasjati novim sjajem. A njemu bi, u doglednoj budućnosti, dodatnu kvalitetu i sklad trebala donijeti i ulaganja kojima ŽLU Krk planira funkcionalno unaprijediti Centralnom trgu susjedne lučke površine, uz ostalo i izgradnja novog gata koji će postati nova puntarska operativna obala.