Zrinka Ettinger Starčić

Muzej Apoksiomena lani je posjetilo više od 25 tisuća posjetitelja

Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Foto: Bojan Purić

Muzej Apoksiomena pripajanjem je zadržao vizualni identitet, te nastavlja rad kao ustrojbena jedinica Lošinjskog muzeja na dosadašnjoj lokaciji i to kao stalna izložba jednog muzejskog izloška u sastavu Lošinjskog muzeja



U povodu treće godišnjice otvaranja Muzeja Apoksiomena, koja će biti u utorak, naša je sugovornica Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja u čiji je sastav nedavno ušao Apoksiomenov muzej.


Kako je protekao prelazak Muzeja Apoksiomena u Lošinjski muzej? Što se promijenilo u praksi, što je sa zaposlenicima, što s dosadašnjim v.d. ravnatelja?


– Temeljem ugovora o prijenosu osnivačkih prava nad Muzejom Apoksiomena sklopljenog između Ministarstva kulture i Grada Malog Lošinja, odluke o pripajanju Muzeja Apoksiomena Lošinjskom muzeju te rješenjem Trgovačkog suda, obavljeno je pripajanje Lošinjskom muzeju. Danom upisa u sudski registar, 8. veljače ove godine, Muzej Apoksiomena prestao je s radom kao samostalni pravni subjekt. Danom upisa pripajanja u sudski registar, Lošinjski muzej kao pravni sljednik preuzima sve poslove, opremu, dokumentaciju, sredstva za rad, cjelokupnu imovinu, muzejsku građu i dokumentaciju, prava i obveze te sve zaposlenike zatečene na preuzetim poslovima Muzeja Apoksiomena.




Muzej Apoksiomena pripajanjem zadržava svoj vizualni identitet, te nastavlja rad kao ustrojbena jedinica Lošinjskog muzeja na dosadašnjoj lokaciji i to kao stalna izložba jednog muzejskog izloška u sastavu Lošinjskog muzeja. Zaposlenici koji su zatečeni na radnim mjestima u Muzeju Apoksiomena nastavljaju s radom do rasporeda na radna mjesta utvrđena općim aktom Lošinjskog muzeja. Trenutno se radi na novoj sistematizaciji radnih mjesta. Preuzeto je četvero zaposlenika, te se u praksi ništa bitno nije promijenilo.


Što se očekuje od nove (turističke) sezone, u pogledu posjećenosti Muzeja Apoksiomena? Hoće li preko ljeta biti zaposleni dodatni radnici – iz škole, studenti…?


– U sezoni, zbog većeg broja sati otvorenosti muzeja, potrebno je zaposliti dodatni kadar, minimalno tri studentice ili studenta.


Tijekom proteklih nekoliko mjeseci održavani su razni događaji u prizemlju muzeja, poput koncerata, izložbi, sjednica gradskog vijeća… Što je sljedeće u planu?


– Za vikend od 17. do 19. svibnja planiramo festival »Lošinj čita« u suradnji s Brankom Džebić. Književne večeri održat će Julijana Matanović, Pavao Pavličić, Branko Čegec, Senko Karuza, Miroslav Mićanović i Damir Miloš, održat će se i okrugli stol »Muke po čitanju«, prevodilačka radionica. Pijanistica Tonja Čuić održat će koncert 21. lipnja – to je samo dio planiranih događanja.


Je li i kako zaživjela ideja verzije kipa Apoksiomena za slijepe?


– Statua za slijepe i slabovidne osobe je u muzeju, a bit će svečano predstavljena povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Taktilna poliuretantska replika visoka je jedan metar. Statuu je izradila akademska kiparica i restauratorica Zvonimira Obad.


Kolika je bila lanjska posjećenost i kako namjeravate podići brojke?


– U 2018. godini bilo je 25.083 posjetitelja, a u dogovoru s Turističkom zajednicom Lošinja radimo na boljem marketingu i većoj »vidljivosti« muzeja.


Ispred muzeja privezan je obnovljeni drveni loger »Nerezinac« kao svojevrsni muzej lošinjske pomorske baštine. Hoće li Lošinjski muzej u nekom obliku, i kako, biti nadležan za taj centar za posjetitelje?


– O tome još nismo razgovarali.


Što je novo u istraživanjima podmorja u području blizu mjesta pronalaska Apoksiomena, s obzirom na to da se učestalo špekulira da bi ondje moglo biti još vrijednih predmeta?


– Mjesto nalaza statue Apoksiomena je istraženo. Lošinjski muzej je 2011. godine u suradnji s Odjelom za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda izvršio reviziju nalazišta, a u planu imamo nastavak podvodnih istraživanja na brodolomu kraj otoka Ilovika.