Krk

Msgr. Ivica Petanjak: Uskrsnuće daje smisao svemu dobrom

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ustvrdivši da je o činu uskrsnuća ljudima teško racionalno govoriti jer, rekao je, ono nije pitanje naših osjećaja, razmišljanja niti vlastitih iskustava, krčki je biskup naglasio i da je ono djelo Božje do čijeg smisla možemo doći jedino vjerom



KRK Kako i priliči najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrs je i na otoku Krku proslavljen svečanim misnim slavljima. Krčki biskup, msgr. Ivica Petanjak, na uskšnje je jutro tako predvodio svečano pontifiklano misno slavlje u krčkoj katedrali gdje je, obraćajući se okupljenim vjernicima s propovjedaonice, vjernicima ukazao da sva njihova vjera počiva na Isusovu uskrsnuću – činu kojeg je, osim kroz vjeru, potpuno nemoguće objasniti i shvatiti, posebice ne kroz ljudsku logiku.



– Otajstvo uskrsnuća tako je veliko da nas u svakom pogledu nadilazi ali istovremeno i privlači jer uskrsnuće zaokružuje sav ljudski život, istaknuo je krčki biskup napomenuvši da ono daje smisao svemu dobromu koje je učinjeno i koje činimo. Ustvrdivši da je o činu uskrsnuća ljudima teško racionalno govoriti jer, rekao je, ono nije pitanje naših osjećaja, razmišljanja niti vlastitih iskustava, krčki je biskup naglasio i da je ono djelo Božje do čijeg smisla možemo doći jedino vjerom. Ono nije samo oživaljavanje, već aktivno življenje u kojemu uskrsli čovjek svijet gleda iz druge perspektive i neprestano raste u novoj spoznaji Boga koji je, zaključio je msgr. Petanjak, čista i aspolutna ljubav. Uskrsli Isus se nikome ne nameće i to stoga što ljubav kao ni vjera, ne ide na silu. Ili ljubiš, ili ne ljubiš, ili vjeruješ ili ne vjeruješ, zaključio je biskup.



Prema informacijama koje nam je prenijela Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka, tijekom Uskrsa se na otoku Krku očekuje ostvarenje od oko 2,5 tisuća turističkih dolazaka te 11 tisuća, mahom hotelskih noćenja što je, ocjenjuju u krovnoj organizaciji otočnog turizma, jedan od boljih “uskrsnih rezultata”.





 


Uskrsni je blagdan, tradicionalno, doba kad na otok počinju dolijetati i one prve turističke laste. Ni za proljeće tipično promjenjive vremenske prilike niti ove godine nisu uspjele omesti otočane u njihovoj nakani dočekivanja i prigodnog ugošćavanja svojih posjetitelja tradicionalnim “Uskrsnim doručcima” ali i razveseljavanja nizom prigodinih programa dobrodošlice.


Tijekom uskrsnog jutra vrijedni su krčki hotelijeri i turistički djelatnici zajedničkim snagama, sa štanda postavljenog pred TIC-om Gradskog TZ-a, Krčanima ali i posjetiteljima tog turističkog središta djelili šarene pisanice, pogače i ostale tradicionalne slatke uskrsne delicije. Slično je bilo i u većini ostalih krčkih turističkih centara u kojima je za sutra, na praznični Uskrsni pondjeljak, najavljeno održavanje niza koncertnih događanja.