NEZAVISNA LISTA

Mrakovčić: ‘Krk se pretvara u sterilno turističko naselje’

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

David Mrakovčić je rekao i da mu se čini da politika Grada Krka po pitanju utjecaja na najvažniju gospodarsku granu Krka odgovara klišeju »da nam se turizam događa«



KRK Poslije još jedne sjajne turističke godine u nizu, preostaje nam samo čestitati sebi samima i nastaviti hrabro dalje, istim putem. Iako ovakav stav prevladava u uobičajenoj retorici o turizmu poslije svake turističke sezone, Nezavisna lista Krk snažno se protivi takvom prihvaćanju uloge Grada Krka kao nezainteresiranog, pasivnog promatrača u razvoju turizma na svome području, istaknuo je, obraćajući se javnosti na ovotjednoj tiskovnoj konferenciji David Mrakovčić, čelnik i gradski vijećnik Nezavisne liste Krk koja u trenutnom sazivu tog predstavničkog tijela ima tri predstavnika. Mrakovčić je rekao i da mu se čini da politika Grada po pitanju utjecanja na najvažniju gospodarsku granu Krka odgovara klišeju »da nam se turizam događa«.


Prostorni planovi


– Grad upravlja prostorom, glavnom odrednicom svakog razvoja kroz svoje prostorne planove. Grad upravlja ulaganjem u infrastrukturu, ceste i plaže, puteve i šetnice te poticanjem određenih poduzetničkih aktivnosti koje prate turizam. Grad može povezivati sve dionike razvoja turizma kako bi zajedničkim radom i kreativnošću usmjeravali razvoj turizma u smjeru kojeg smo si zacrtali brojnim strategijama – nastavlja Mrakovčić, naglašavajući i da Grad može ujednačavati turistički razvoj svog centra i zaleđa, poticati povezivanje poljoprivrede i turizma (između ostalog, gradnjom reprezentativne tržnice), poboljšavati svoju kulturnu ponudu i prezentirati svoja bogatstva. Grad može mudrim i održivim razvojem turizma poboljšati kvalitetu života svakome od svojim građana, ali, konstatira čelnik te nezavisne lokal-političke grupacije – Grad to ne radi.


– Prihvatni kapacitet krčkih plaža je već prilikom izrade Strategije razvoja turizma u svibnju 2016. godine bio na gornjoj granici izdržljivosti, a broj ležajeva i dalje konstantno raste nemilosrdno nas gurajući u destinaciju masovnog turizma i niske kvalitete. Konstantno veličanje postotnih povećanja broja noćenja ne uzima u obzir zakrčenost naše infrastrukture, ni kvalitetu života lokalnog stanovništva niti sad već očitu devastaciju prostora. Polako, ali sigurno, pretvaramo se u sterilno, betonizirano turističko naselje – ocjenjuje Mrakovčić, dodajući da su najbolji dokazi toj njegovoj tvrdnji nove krčke ulice u kojima nitko ne živi, u kojima nema dječjih igrališta ni parkova, ali ni potrebe za njima.


Strategija u ladici




– Veliki investitori siluju procedure agresivno gurajući svoje investicije bez građevinskih dozvola, ne poštujući procedure koje obični građani moraju poštovati. Svojim neobuzdanim širenjem prijete postati monopolisti i nelojalna konkurencija malim iznajmljivačima. A Grad sve to šutke promatra. Strategija razvoja turizma Grada Krka, nažalost, doživljava sudbinu brojnih drugih takvih dokumenata. Napisana, stoji u tablici potrebnih strategija, s kvačicom pored nje jer je, eto – uspješno napisana.


Grad je u svojim smjernicama za izradu Strategije razvoja turizma definirao načela razvoja turizma, među ostalim i partnerstvo, ekološki odgovoran razvoj, autentičnost i kreativnost, inovativan tržišni nastup, lokalno generiranu dodanu vrijednost iz turizma, lokalno upravljanje resursima, lokalnu proizvodnju za turizam te ugodnost i autentičnost okruženja – ističe David Mrakovčić.


– Načela su hvalevrijedna, kao i predviđeni pomaci navedeni u Strategiji, ali je problem što ni mi iz Nezavisne liste, a vjerujem i naši sugrađani, ne vidimo nikakav napredak u tom smjeru. Stoga se zalažemo za izradu operativnog plana provođenja Strategije i njeno implementiranje te pritom naglašavamo da razvoj turizma mora pridonijeti povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva. Bliži nam se 2020., posljednja godina obuhvaćena Strategijom, a vidimo da Grad nije postao ništa aktivnijim sudionikom razvoja svog turizma no što je bio prije njena donošenja. Stoga pozivamo na buđenje uspavanih institucija, prekid politike nemiješanja i zajednički rad na boljitku svih građana kroz odgovoran i održiv razvoj najvažnije grane našeg gospodarstva – zaključio je vijećnik i nositelj Nezavisne liste Krk.