Mihovil Depope

Monografija o Depopeu, doajenu krčkog slikarstva

Mladen Trinajstić

Tiskanje su pomogli Grad Krk i njegova Turistička zajednica, a umjetnik je u znak zahvale gradonačelniku Dariju Vasiliću donirao desetak svojih slika koje će uljepšati interijere u sjedištu gradske uprave i drugim gradskom gradskoj krasiti prostore gradske uprave i drugih instiutucija



KRK » Najstariji, ali i jedan od najplodonosnijih živućih slikara otoka Krka, 88-godišnji Mihovil Depope prvi je otočni umjetnik čiji je bogat i raznovrstan stvaralački opus zauvijek ovjekovječen monografijom. U Maloj vijećnici Grada Krka upriličena prezentacija iznimno sadržajnog ali i na dojmljiv način u stvarnost pretočenog monografijskog presjeka višedesetljetnog stvaralaštva doajena krčkog slikarstva pokazala je i dokazala iznimnu vrijednost Depopeovog umjetničkog rada, a ljubiteljima njegova likovnog izričaja i otvorila neke sasvim nove vidike na široj javnosti nažalost do sad nedovoljno poznate umjetnikove kreativne preokupacije. Luksuznu monografiju pred okupljenim je Krčanima predstavila njena autorica, povjesničarka umjetnosti prof. Višnja Slavica Gabout koja je istakla da se tijekom četverogodišnjeg rada na njenoj pripremi srela s nimalo lakim i jednostavnim zadatkom selektiranja Depopeovih radova, umjetnina čija brojnost ali i ujednačena kvaliteta nije nimalo olakšavala posao zaduženima za pripremu tog izdanja, monografije kakvima se danas može pohvaliti vrlo mali broj domaćih umjetnika.



Kako je sam ovom prilikom priznao, svoje je apstrakcije (od kojih se jedna, iz njegova ciklusa »Prozori sreće« nalazi i na naslovnici monografije op.a.) krčki umjetnik dugo skrivao od javnosti bojeći se da ga često konzervativna otočna sredina ne proglasi »slikarskim čudakom« odnosno etiketira kao »čovika ki maže neke čudne i neprepoznatljive kolorističke kompozicijske motive«.





   Osim široj javnosti već dobro poznatih akvarela i akrila s prepoznatljivim Depopeovim pejzažnim vedutama, na 152 stranice monografije sustavno su predstavljeni i neki njegovi do sad nepredstavljeni crteži i portreti te posebice radovi iz njegova iznimno dojmljivog apstraktnog ciklusa – stvaralačke preokupacije koju je samozatajni krčki slikar, gotovo skrivečki, razvijao i gradio paralelno sa svojim pejzažnim radom.


   Monografija je, rekao je njezin dizajner i grafički urednik Branko Lenić, izdana u 250 primjeraka, a uz autoricu pratećih tekstova Višnju Slavicu Gabout pridonijele su joj i fotografije Iztoka Žorža te skenovi i arhivske fotografije Milana i Mihovila Depopea. Spomenuto izdanje teško da bi ugledalo svijetlo dana da spremnost za financijsku potporu tom projektu nisu iskazali predstavnici Grada Krka i TZG Krka. Krčkom gradonačelniku Dariju Vasiliću netom izdanom monografijom vrlo zadovoljni bodulski slikar na završetku predstavljanja uručio je svoj »mali« znak zahvale za potporu u ostvarenju tog projekta – donaciju u vidu desetak njegovih umjetnina kojima će, obznanio je Vasilić, uskoro biti uljepšani interijeri sjedišta krčke Gradske uprave i brojnih drugih krčkih javnih institucija.