Potpisani ugovori

Modernizira se zračna luka Mali Lošinj: Stižu novi uređaji, a moguće i proširenje uzletišta

Bojan Purić

Planovi produljenja 900 metara duge piste stari su već nekoliko godina, no čini se da bi građevinska dozvola trebala uskoro biti gotova te bi radovi mogli započeti nakon završetka turističke sezone 2020. godine



MALI LOŠINJ Do kraja travnja trebali bi biti postavljeni, a od svibnja upogonjeni novi navigacijski sustavi VOR i DME na lošinjskom aerodromu, nakon što je u Malom Lošinju potpisan ugovor o suradnji između tvrtke Zračno pristanište Lošinj i Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP).


Lošinjska je zračna luka u mješovitom vlasništvu, a tvrtka Jadranka koja ima 36,08 posto Zračnog pristaništa, već nekoliko godina najavljuje da će postojeću, 900 metara dugu pistu kraj Ćunskog produljiti na 1.800 metara i time omogućiti dolazak većih zrakoplova na Lošinj.


Potpise na ugovor kojim je regulirano uvođenje VOR-a i DME-a stavili su direktor Zračnog pristaništa Alan Horvat i direktor HKZP-a Vlado Bagarić. Prisustvovali su i predstavnici tvrtke Jadranka na čelu s predsjednikom uprave Sanjinom Šolićem i Grada Malog Lošinja predvođeni gradonačelnicom Anom Kučić. Uređaji će zrakoplovima koji su odgovarajuće opremljeni pružati navigacijske informacije o udaljenosti od referentne točke i azimutu pozicije aviona u odnosu na referentnu poziciju, a osiguravaju sigurnu provedbu konvencionalnih i RNAV-procedura, prilaznih i obilaznih procedura te procedura neuspjelog prilaza.




Osim Jadranke koja ima 36,08 posto, (su)vlasnici Zračnog pristaništa još su Lošinjska plovidba – Turizam s 35,25 posto, Republika Hrvatska s 19,17 posto, Radnik iz Križevaca sa 6,98 posto te Grad Mali Lošinj s 2,52 posto udjela.


Više od ugovora o navedenim uređajima, na ovom je skupu bilo riječi o planiranim radovima na povećanju zračne luke, pa je tako Sanjin Šolić kazao da se u skorije vrijeme očekuje građevinska dozvola i da očekuje početak radova nakon završetka turističke sezone 2020. godine. Prema navodu gradonačelnice Ane Kučić, ovoj je investiciji u istraživanju podršku dalo 90 posto lošinjskog stanovništva.