Život je lijep

Međunarodni festival kulture i sporta oživio Rab

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje Hodak

Na Trgu sv. Kristofora započeo je festival za osobe starije od 40, odnosno 45 godina života, okupivši 600 sudionika iz devet zemalja



RAB – S malim izmjenama zbog nesigurnih vremenskih prilika, na rapskom Trgu sv. Kristofora spektakularnim kulturno-umjetničkim programom započeo je 6. Međunarodni festival kulture i sporta »Život je lijep« namijenjen osobama starijima od 40 (za žene), odnosno 45 godina života (za muškarce). Rabu je pripala čast biti odabranim domaćinom ovog lijepog festivala proslave života koji se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a za čiju su organizaciju zaslužni European Tourist Service iz Bugarske i Matica umirovljenika Grada Zagreba. Hrvatska je tako nakon Slovačke, Bugarske i Ukrajine, postala četvrta država koja je ugostila ovaj festival.



Predstavnike zemalja sudionika festivala jučer je primio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, kazavši da je uživao u ljepoti bogatog programa, plesnim koreografijama, raskošnim nošnjama i pjesmama, a zatim je u kratkim crtama goste upoznao s bogatom baštinom i bitnim značajkama otoka Raba. Pri razmjeni prigodnih darova gradonačelniku se pridružila i direktorica Ureda TZG-a Raba Ivana Matušan, a susret je završio zajedničkim fotografiranjem.



Ispunjen trg




O koliko je značajnoj manifestaciji riječ, dovoljno govori podatak da je na Rab pristiglo gotovo 600 sudionika, i to iz Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Latvije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i, naravno, domaćina Hrvatske. Svi oni odsjeli su u Hotelu Internacional u Rabu i u Eva Hotel & Residenceu na Suhoj Punti. Službenom otvaranju prethodilo je intoniranje Lijepe naše i himne Europske unije koje je uz tamburašku pratnju izveo mješoviti Zbor Matice umirovljenika Grada Zagreba. Osim predsjednice Matice Đurđe Novaković, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuvši zanimljiv podatak da je ovaj festival na rapskom trgu uspio okupiti više sudionika nego što sam grad Rab broji stanovnika (oko 450).


Ukrajinski rekord


Potvrdio je i podatak da na Rabu nikada do sada u jednom danu nije boravilo čak 140 državljana Ukrajine. Uz veliko zadovoljstvo što je organizator izabrao baš grad Rab za domaćina šestog izdanja festivala »Život je lijep«, Grgurić je kazao i to da će sa svoje strane predložiti da se i sljedeći festivalski susreti nastave održavati na njihovom otoku.Uz lijepo i sunčano vrijeme, Trg su dodatno uljepšali sudionici programa odjeveni u prekrasne narodne nošnje svojih zemalja, a dvije skupine Ukrajinaca, tijekom izvođenja kulturno-umjetničkog programa, domaću publiku ugodno su iznenadili otplesavši »Potresujku« i otpjevavši, uz instrumentalnu pratnju, »Tu divnu splitsku noć«. Kao predstavnici Hrvatske, nastupila je skupina pučkih pjevača iz Lopara.Istoga dana u poslijepodnevnim satima s rapske rive ispred Hotela Internacional krenuo je veliki defile svih sudionika ulicama grada Raba.