Javna pohvala

Među najboljima: Novi sustav gospodarenja otpadom Cresani mogu uvesti do ljeta

Walter Salković



CRES Direktor tvrtke »Komunalne usluge Cres-Lošinj« Neven Kruljac organizirao je prezentaciju novog sustava gospodarenja otpadom koji će se uskoro uvesti na cresko-lošinjskom otočju.


– Sustav koji će se primijeniti na području koje pokriva naše komunalno društvo posebno je osmišljen i nema ga nigdje drugdje u Hrvatskoj. Trebalo je uzeti u obzir specifičnosti koje sa sobom nosi turizam te veći broj manjih naselja od kojih su neka i na različitim otocima. Uspješno je prošlo testno razdoblje tijekom kojeg smo na nekoliko lokacija analizirali kako ga prihvaćaju građani, rekao je Kruljac.


Onečistač plaća više


Cres je prvi u Primorsko-goranskoj županiji izgradio pretovarnu stanicu, potom i reciklažno dvorište, a na cijelom području postavljeni su polupodzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u koje građani sada mogu odlagati otpad bez ograničenja. Nakon što bude uveden novi sustav, spremnici za papir, staklo i plastiku i dalje će se moći koristiti neograničeno, dok će se kontejneri za odlaganje mješovitog komunalnog otpada moći otvarati samo s posebnom karticom.




– Kartice će dobiti svako kućanstvo i pomoću njih će se evidentirati koliko je to kućanstvo odložilo mješovitog otpada. Time uvodimo načelo »onečistač plaća« jer će veći račun dobiti oni koji manje odvajaju i proizvode više mješovitog otpada, a ujedno potičemo građane da što veći postotak kućnog otpada razvrstavaju već u svojim domovima, objasnio je Kruljac.


Procjenjuje se da je sada prosječno kućanstvo proizvede jedan kilogram kućnog otpada po osobi dnevno, a kvalitetnim razvrstavanjem moguće je ostatak miješanog otpada (čije se odlaganje plaća) svesti na četvrtinu. Na creskom području postignut je značajan napredak u razvrstavanju otpada te je od 2015. do 2017. godine količina miješanog otpada smanjena gotovo za polovicu.


Javna pohvala


Predstavljanju su bili nazočni gradonačelnik Kristijan Jurjako, voditeljica gradskog odsjeka za komunalno-stambeni sustav Dubravka Fak, predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i nekoliko gradskih vijećnika. Direktor Kruljac upoznao ih je i sa zakonskim propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom jer će do početka primjene novog sustava trebati donijeti odgovarajuće gradske odluke.


– Treba javno pohvaliti aktivnosti našeg komunalnog društva koje se još jednom pokazalo da i na razini Hrvatske prednjači u uvođenju novih tehnologija u sustav gospodarenja otpadom. Zakonska je obveza da novi sustav uvedemo do 1. studenog, no mogu reći da će Cres za njega biti potpuno spreman do ljeta, rekao je gradonačelnik Jurjako.