Tradicija i suvremenost

Mario i Sabina drvenoj bukaleti udahnuli novi život

Mladen Trinajstić

Set mini-bukaleta, nedavno pušten na tržište, autori su zamislili i pretočili u stvarnost kao inventivnu zamjenu za uobičajene šalice namijenjene ispijanju kave, čaja ili, zašto ne – i vina        

KRK  Vrlo zapaženi dizajnersko-istraživački projekt »Pij!« mladog krčko-malinskarskog dizajnerskog dueta Mario Depicolzuane/Sabina Barbiš doživio je komercijalizaciju. Njihov originalan i dopadljiv set mini-bukaleta zamišljen i u stvarnost pretočen kao inventivna zamjena za uobičajene šalice namijenjene ispijanju kave, čaja ili, zašto ne – i vina »pušten« je na tržište. Maštoviti i produktivni bodulski kreativci rekli su nam da je dosadašnja konceptualna faza projekta ovih dana konačno nadograđena prvim pravim komercijalno dostupnim setom.  

 Bodulska baština





Bukaleta (grč. bokalion, tal. boccale) glazirani je vrč izrađen od pečene gline korijene vuče iz Italije i Austrije. Na sjevernom Jadranu i u Istri pojavljuje se početkom 20. stoljeća. Tradicionalno se koristila za zajedničko ispijanje vina nakon napornog radnog dana.


  – Danas je bukaleta ponajprije simbol druženja, zajedništva i okupljanja, objašnjavaju nam Barbiš i Depicolzuane ističući da se, nažalost, one danas razmjerno rijetko koriste te ih se najčešće može sresti tek u obliku suvenira ili pak ukrasa u interijerima konoba. Set »Pij!« ručno se izrađuje u radionici Nenada Matkovića iz Kaštelira, od pečene i glazirane bijele gline.





– Radi se o setu za ispijanje kave i čaja koji je odnedavna ekskluzivno dostupan u hrvatskom dizajn shopu »Take Me Home«, u online prodaji te u zagrebačkoj trgovini u Tomićevoj ulici i to po cijeni od 430 kuna, ističe Depicolzuane.


  Projekt je, kaže 29-godišnji krčki dizajner (na »privremenom« radu u metropoli), premijerno predstavljen prije dvije godine u sklopu grupne putujuće inicijative »Design Tourism – Croatian Holiday 2012« te je potom izlagan na više međunarodnih manifestacija.


  – Osmišljen je kao svojevrsno konceptualno propitivanje načina uporabe bukaleta, hrvatskog tradicijskog posuđa s područja Kvarnera i Istre. »Pij!« podrazumijeva suvremenu interpretaciju bukalete u obliku seta posuđa namijenjenog neophodnim ritualima suvremenog čovjeka koja tom vrlo zanimljivom tradicijskom predmetu daje novi život.



  Oblikovno, bukalete iz seta zadržavaju sve karakteristike njihovih tradicijskih rođaka, osim veličine koja je prilagođena novim namjenama. Ergonomične su i vrlo ugodne za ispijanje kave, čaja, vina ili kakvog drugog napitka, bilo kroz njihov kljun ili postrance. Uklanjanjem tradicionalnih ornamenata kojima su bukalete obično oslikane, ističu autori tog zanimljivog, sad već komercijalnog projekta, dobivena je čista forma koja veliča sam predmet te poziva na njegovo korištenje.


 


  Nagrade


Depicolzuane i Barbiš uvjereni su da će ova tradicijom i mediteranskim temperamentom inspirirana rukotvorina, rezultat njihove ljubavi prema baštini rodnog kraja ali i obraćanja pažnje detaljima, obogatiti svakodnevne rituale svih njenih korisnika.



  Mario Depicolzuane, inače stalno zaposlen u jednom zagrebačkom dizajnerskom studiju u svoje slobodno vrijeme, u svojstvu dizajnerskog freelancera sa svojom otočnom kolegicom, arhitekticom i dizajnericom Sabinom Barbiš surađuje već dulji niz godina. Iz njihove kolaboracije koja se dijelom odigrava kao zasebna platforma, a dijelom i unutar njegova dizajnerskog ureda rađaju se projekti koji ostavljaju sve zamjetniji oblikovni trag dobrog dijela otočnih kulturnih zbivanja, ali i turističkih manifestacija. Njihov zajednički rad »Zlatne i srebrne točke« 2010. godine nagrađen je zlatnim trofejem na završnoj dodjeli nagrada »Joseph Binder 2010.« – bienalnom međunarodnom dizajnerskom natječaju u organizaciji udruge »Designaustria« – profesionalnog udruženja austrijskih grafičkih dizajnera, ilustratora i produkt dizajnera. Vrlo uspjela krčko-malinskarska suradnja rezultirala je i vizualnim oblikovanjem pratećih materijala brojnih otočnih kulturnih manifestacija, među ostalima i »Festivala folklora otoka Krka«.