Zanimljiv program

Malinskarski kalendar izlog učeničkih radova

Mladen Trinajstić



MALINSKA Već punih sedam godina pod okriljem Osnovne škole »Malinska-Dubašnica«, jedne od triju matičnih osnovnoškolskih ustanova na otoku Krku, odvija se zanimljiv i umnogome neobičan program čiji se rezultati i učinci »prelijevaju« i izvan onih uobičajenih odgojno-obrazovnih odnosno nastavnih okvira. Ta škola, naime, u suradnji s otočnom građevinarsko-hotelijerskom grupacijom »Mikić Grupa«, već tradicionalno radi na pripremi i izradi kalendara koji se, ilustrirani učeničkim likovnim radovima, potom pretvaraju u originalan zajednički »proizvod« odnosno prigodni poklon. Predstavnici te otočne kompanije i škole njime potom daruju sve svoje poslovne pratnere, suradnike, ali i same osnovce.


Kreativni potencijal


– Do suradnje koja je u međuvremenu izrasla u vrlo vrijedan i plodonosan zajednički projekt došlo je na inicijativu ljudi iz »Mikić Grupe«, točnije rečeno po ideji Barbare Turčić Gajzler, kćeri osnivača i vlasnika kompanije. Ona je došla do zamisli da se u uobičajenu praksu dobave prigodnih božićno-novogodišnjih poklona te tvrtke uvrsti i jedan koji bi se, na obostrano zadovoljstvo građevinara i hotelijera ali i samih osnovaca, realizirao kroz kreativni projekt u samoj školi, objasnila nam je ravnateljica OŠ Malinska-Dubašnica, prof. Nedeljka Turčić. U to je vrijeme voditeljica ove, tada još područne škole bila prof. Milena Žic koja je prepoznala kreativani i edukativni potencijal same ideje te je potom i podržala odnosno prihvatila inicijativu da se u okrilju naše osnovnoškolske ustanove, u suradnji s učiteljima i nastavnicima, krene raditi na projektu koji je s vremenom posta tradicionalnim.



Svake se godine iznova, dogovorom organizatora i provoditelja aktivnosti na stvaranju kalendara, pomno odabire tema oko koje se potom angažiraju malinskarsko-dubašljanski učenici.




– Ove smo godine, s razlogom, za lajtmotiv kalendara uzeli našu župnu crkvu sv. Apolinara u Bogovićima, zdanje koje je upravo obilježilo 160. obljetnicu svog nastanka, napominje naša sugovornica naglašavajući i da se kroz tematiziranje samog kalendara uvijek iznova natoji obraditi neka važnija obljetnica. Lani je tako osnovni motiv radova bilo stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić, i to povodom 100. obljetnice prvog objavljivanja njenih »Priča iz davnine«, a koju godinu prije i 210. obljetnici rođenja velikog danskog pisca Hansa Christiana Andersena.



Nastavnički žiri


Svi naši učenici, objašnjava čelnica malinskarske škole, iz godine u godinu tako sudjeluju u kreativnim aktivnostima u sklopu kojih se u okviru nastave likovne kulture, na temu koju prethodno dogovorimo, izrađuju crteži koji potom konkuriraju za ilustriranje stranica našeg zajedničkog kalendara, nastavlja prof. Turčić ističući da se odabir najuspjelijih i najkvalitetnijih radova prepušta komisiji sačinjenoj od članova školskog nastavničkog kolektiva. Od prvog dana to je na neki način zajednički projekt »Mikić Grupe« i naše škole koja je na taj način dobila vlastiti, »školski« kalendar, ali i priliku sudjelovanja u projektu kojeg se ova otočna tvrtka velikodušno ponudila financijski potpomagati i poticati. Kroz taj projekt razvija se i promovira stvaralaštvo naših učenika, i to kroz element koji potom čini dio njenih prigodnih blagdanskih poklona, kaže ravnateljica.



U red »ilustratora« ovogodišnjeg kalendara realiziranog suradnjom OŠ Malinska-Dubašnica i Mikić Grupe ovog su puta uvršteni Daniel Lončar (7.a razred), Josipa Jurić (8.b), Laura Božić (7.a), Anton Milčetić (1.b), Adrian Šakić (3.b), Julija Tadejević (2.a), Maja Ivković (5.a), Dominik Lesica (4.b), Nikola Kovačić (4.b), Laura Kraljić (5.b), Karla Žužić (7.a), Manuela Barbiš (7.b), Karolina Kraljić (7.a) i Edita Begaj (6.a). Radove je na svečanosti upriličenoj u školskoj sportskoj dvorani predstavio njihov nastavnik likovne kulture Predrag Znaor.



Bonovi za knjige


Svake godine, na zadanu temu, svi naši učenici tako imaju priliku sudjelovati u kreativnom projektu u kojemu su, osim želje i htijenja da upravo njihov rad postane ukrasom neke od 12 kalendarskih stranica, dodatna motivacija i nagrade kojima naši partneri nagrađuju sve one najuspješnije kreativce. Iako naposljetku, na neki način svi budu nagrađeni kroz prigodne izložbe nastalih radova koje organiziramo u školi, autori onih radova koji u konačnici postanu ilustracijama kalendara Škole i »Mikić Grupe« od te tvrtke na dar dobijaju poklon bonove za kupnju knjiga u jednoj od ovdašnjih knjižara.


Autor ili autori ponajboljeg rada, kojeg po već ustaljenom običaju postavljamo na »naslovnicu« samog kalendara, na poklon dobijaju i izlet u Gardaland, rekla je prof. Nedeljka Turčić. više nego zadovoljna dosadašnjim tijekom i »vanškolskim odjecima« tog umnogome neobičnog projekta. Formalno predstavljanje novog kalendara i prigodno nagrađivanje svih autora njegovih ilustracija, tradicionalno se upriličuje u sklopu školske božićno-novogodšnje priredbe.