Javni poziv

Malinskar kupuje 75 tisuća kvadrata nad uvalom Melska

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Od ponuđenih gotovo milijun četvornih metara, vlasnik tvrtke sa sjedištem u Malinskoj zainteresiran je za zemljište u izdvojenom građevinskom području i pokretanje investicije u izgradnju manjeg hotelskog objekta i više bungalova uklopljenih u okoliš atraktivnog dijela turističke zone



VRBNIK Ministarstvo državne imovine ovog je tjedna objavilo javni poziv za podnošenje ponuda za kupnju većeg broja nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, među kojima se, uz ostale na prodaju ponuđene državne nekretnine, zainteresiranim kupcima nudi i dio od gotovo milijun četvornih metara velikog građevinskog zemljišta na području općine Vrbnik.


Točnije rečeno, na prodaju je od tog državnog tijela ponuđeno 75.700 četvornih metara zemljišta u izdvojenom građevinskom području turističke zone nad uvalom Melska pored Risike, a koje je, prostornim planom Općine Vrbnik, dijelom obuhvaćeno namjenom turističkog naselja, a dijelom i zonom u kojoj je moguća izgradnja, uređenje i opremanje sportsko-rekreacijskih građevina.


Načelni razgovori


Na prodaju ponuđenih 75,7 tisuća od sveukupno 923 tisuće državnih turističko-rekreativnih »kvadrata« u uvali smještenoj između risičkog kupališta i lučice Sveti Marek i samog Vrbnika, potvrdio nam je to jučer i vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija, oglašeno je slijedom iskazanog interesa vlasnika tvrtke sa sjedištem u Malinskoj, a koja u tom mjestu, ali i gradu Krku, već raspolaže manjim smještajnim kapacitetima.




Spomenuti je pred više od dvije godine započeo načelne razgovore s vrbničkom lokalnom upravom, a potom i nadležnim Ministarstvom državne imovine oko pokretanja postupka kojim bi mu se, ne bude li u konačnici povoljnijih ponuda od njegove, omogućila kupnja dijela državne zemljišne parcele, a time i mogućnost pokretanja investicije u izgradnju manjeg hotelskog objekta i više zasebnih smještajnih jedinica (bungalova) uklopljenih u okoliš atraktivnog dijela turističke zone Melska.


– Načelno govoreći, i ja osobno, ali i članovi Općinskog vijeća koji su još u kolovozu 2016. godine malinskarskoj tvrtki izdali načelnu suglasnost da o svome trošku pristupi postupcima izrade izmjena Urbanističkog plana uređenja te zone podržavamo stavljanje u funkciju toga područja, tim više što se radi o jednoj od dvije turističke zone (Melska i Petrina, op.a.) koje su, zbog svoje izoliranosti i udaljenosti od najbližeg naselja, poprilično zahtjevne u smislu njihova opremanja komunalnom infrastrukturom – istaknuo je Zahija.


Ne skrivajući da mu je, kao čelniku izvršne vlasti krčke općine s »najtanjim« receptivnim potencijalom, a time i uvjerljivo najskromnijim turističkim prometom, u interesu da se u okolici Vrbnika napokon »dogodi oživljavanje turizma«, Zahija nam je prenio i da je sukladno prostornoplanskim odredbama na dijelu koje se sad prodaje predviđena gradnja smještajnih objekata maksimalnog kapaciteta 450 postelja.


– Nakon što smo zapodjenuli razgovore s mogućim kupcem tog zemljišta, odnosno potencijalnim ulagačem u toj zoni, spomenuti se nedavno obratio i nadležnome ministarstvu koje nas je potom konktaktiralo, interesirajući se za stav lokalne uprave o tom projektu – nastavlja vrbnički načelnik.



Da će i oko same pripreme tog zemljišta za turističku izgradnju, dođe li uopće u ovom postupku na koncu do kupnje dijela turističke zone Melska, za investitore biti mnogo posla, Zahija nam je predočio podatkom da je zona o kojoj govorimo koja dva kilometra zračne linije udaljena od najbliže infrastrukture kojom je opremljeno Melski najbliže vrbničko naselja – Risika.


Struja, voda, kanalizacija, telekomunikacije i cestovna infrastruktura – sve će to biti obveza budućeg investitora, tko god bio, zaključio je Zahija, ustvrdivši da će jednako tako »na račun« investitora ići i svi troškovi izrade i dorade planske dokumentacije koju je, prije izdavanja akata o izgradnji, također ondje nužno zgotoviti.


Sve su to elementi koji su zasigurno uzeti u obzir i kod samog utvrđivanja vrijednosti kvadrata koji je ondje procijenjen na spomenutih početnih pet eura, zaključio je načelnik.



Cijena 5 eura


Slijedom toga je sad, i u formalnom smislu, pokrenut postupak javnog oglašavanja i nuđenja na prodaju tog državnog zemljišta, vođen i upravljan od nadležnih državnih tijela.


– Znam i da je u međuvremenu isto ministarstvo naložilo vještačenje, odnosno procjenu vrijednosti te nekretnine čija je cijena, s obzirom na lokaciju i nepostojanje infrastrukture, u konačnici utvrđena na 5 eura po »kvadratu« – istaknuo je Zahija.


Upravo taj iznos, pretvoren u kune, početna je cijena zemljišta koje je u javnom pozivu sad objavljeno na službenim stranicama Ministarstva državne imovine. Naime, 75,7 tisuća »kvadrata« ponuđeno je na prodaju po početnoj cijeni 2,97 milijuna kuna, uz obvezu plaćanja jamčevine u vrijednosti od 148 tisuća kuna. Rok za podnošenje ponuda je 30. srpnja, a budući će kupac biti dužan platiti i naknadu za izdvajanje navedene nekretnine iz šume, odnosno šumskog zemljišta, prema obračunu Hrvatskih šuma.