Sklapanje ugovora

Malinska za 220 dana dobiva novi vrtić

Mladen Trinajstić

Kompleks koji će trajno riješiti problem premalog kapaciteta za smještaj predškolaca tog dijela Krka vrijedan je 17,1 milijun kuna



MALINSKA Sklapanjem ugovora o izgradnji dječjeg vrtića u Malinskoj, kojeg su jučer supotpisali općinski načelnik Malinske-Dubašnice Robert Anton Kraljić i direktor GP Krka Josip Purić učinjen je još jedan važan korak na oživotvorenju tog dugo čekanog i za žitelje te krčke lokalne jednice i nasušno potrebnog projekta.


Ugovor težak 17,1 milijuna kuna kojim su se krčki građevinari u roku od 220 dana obvezali izgraditi i u po sistemu »ključ u ruke« u funkciju staviti taj predškolski kompleks zaključak je višegodišnjih priprema Malinskara za razrješenje problema deficita prostora u sadašnjem dječjem vrtiću, gdje je i ove godine zbog toga ostao neupisan čak 21 mališan.



Vrtić će biti podignut na zemljištu ukupne površine 3.296 četvornih metara, a građevina (izgrađena u suterenu, prizemlju i katu) tlocrtno rasprostirat će se na 1.310 kvadrata. Skepsu koju je dio javnosti i općinskih vijećnika imao na drveno-montažni oblik izgradnje koji će ondje biti korišten autor projektnog rješenja Marko Franković otklonio je naglaskom da je takav vid izgradnje već dugo iznimno korišten i popularan u dobrom dijelu Europe, a sve više i u našoj zemlji.




– Osim smanjenih troškova u fazi izgradnje, štedi se i u samoj uporabi kroz iznimno visoku razinu energetske učinkovitosti, napominje Franković ističući i da trajnost građevine neće biti ništa manja u odnosu na one konvencionalne, u nas prisutnije načine izgradnje. Arhitekt koji je autor i bašćanskog vrtića napomenuo je da se već dokazano dobar i isplativ drveno-montažni sustav izgradnje zapravo »naoko« uopće neće raspoznavati.


Već postoje takvi objekti, između ostalog i u funkciji dječjih vrtića, dodao je Franković rekavši da su predstavnici Općine Malinska-Dubašnica nedavno i sami imali priliku obići i razgledati isti takav dječji vrtić podignut u Karlovcu.



Na duge staze


Iskazajući zadovoljstvo sklopljenim ugovorom kao i samim projektnim rješenjem, iza kojeg stoji riječki arhitekt Marko Franković, načelnik Kraljić naglasio da će novi vrtić koji će i nadalje nastaviti djelovati kao područna jedinica krčkog Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« mališanima ponuditi vrlo kvalitetan i sadržajan boravak, omogućavajući i uvođenje niza novih sadržaja i usluga za koje dosad nije bilo mogućnosti.


– Vrtić kojeg planiramo staviti u funkciju do početka iduće odgojne godine namijenjen je prihvatu polaznika četiriju vrtićkih te dviju jasličkih skupina, istaknuo je Kraljić napomenuvši i da će vrtić kapacitetom dostatnim za smještaj 130 predškolaca, biti i više nego dovoljan za zadovoljenje potreba žitelja malinskarskog kraja na dulji rok.


Danas naš dječji vrtić pohađa 70-tak mališana, a uz 20-tak neupisanih te određeni broj onih koji su, silom prilika, morali ići u neke druge vrtićke jedinice lako je doći do zaključka da ćemo sad konačno dobiti mogućnost smještaja sve svoje djece pod isti krov, rekao je Kraljić, ustvrdivši i ima i prostora za buduće širenje vrtića.


Naraste li jednog dana broj polaznika iznad naših očekivanja, mjesta ima i u nekoliko vrtićkih prostorija koje će sada biti namijenjene društvenim okupljanjima i druženju predškolaca, a koje vrlo lako mogu biti prenamijenjene u prostor namijenjen boravku dodatnih odgojnih skupina, zaključuje načelnik Kraljić.


Proračun i kredit


Uoči potpisivanja ugovora s predstavnicima zajednice ponuditelja GP Krk i Marles Hiše Maribor koji su se za posao izborili na javnom natječaju Kraljić je podsjetio na podatak da će investicija biti zatvorena uz pomoć sredstava osiguranih u proračunu, te dodatnim 7,5-milijunskim kreditom Općine Malinska-Dubašnica kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak.


Josip Purić rekao je pak da su krčki graditelji uvijek sretni kad dobiju posao na svom otoku, koliko zbog toga što im, s obzirom na blizinu njihove »baze«, ta činjenica olakšava posao toliko i zbog spoznaje da će i sami pridonijeti razvitku otoka na kojem tvrtka već desetljećima uspješno posluje i s kojim živi. Ravnateljica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Irena Žic-Orlić ustvrdila je da će izgradnja malinskarskog novog vrtića označiti prekretnicu u predškolskoj skrbi tog dijela otoka.


– Sigurna sam da će nova, prostrana i suvremeno opremljena zgrada i u prostornom i u materijalnom odnosno organizacijskom smislu osigurati zadovoljtvo i djece, i roditelja, naglasila je Žic-Orlić dodavši i da će trajno biti riješeni problemi kvalitetne skrbi i za mališane jasličkog uzrasta.