Izabran projekt

Malinska ima “ustav” dugoročnog uređenja

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ocjenjivački sud zaključio je da su arhitekti zagrebačke tvrtke »NFO« Kata Marunica, Nenad Ravnić, Nikica Pavlović i Dijana Pavić ponudili najbolju, najatraktivniju i najhrabriju viziju smjera kojim će se Malinska uređivati u nadolazećim godinama. Pravac određen, sada treba razmišljati o novcu



MALINSKA  Najboljim, a za organizatore odnosno raspisivače javnog natječaja izrade Idejnog urbanističko-arhitektonskog oblikovanja i uređenja obalnog pojasa Malinske i najkvalitetnijim rješenjem izabran je projekt koji su u sklopu netom zaključenog natječajnog postupka ponudili arhitekti zagrebačke tvrtke »NFO«.


   Iza prijedloga odnosno cjelovitog urbanističkog i arhitektonskog oblikovanja cijelog obalnog poteza Malinske stoji iskusni tim arhitekata u sastavu Kata Marunica, Nenad Ravnić, Nikica Pavlović i Dijana Pavić koji su zajedno sa suradnicima, po zaključku ocjenjivačkog suda, ponudili najbolju, najatraktivniju ali i najhrabriju viziju smjera kojim će se Malinska uređivati u nadolazećim godinama, ocijenio je predstavljajući nam finalni produkt hvalevrijednog poteza malinskarske općinske uprave načelnik Robert Anton Kraljić.   

Osam ponuda


– Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo ovaj ambiciozan i vrlo zahtjevan zadatak proteklog vikenda i formalno priveli kraju te da su se članovi ocjenjivačkog suda (koji su činili članovi Društva arhitekata Rijeka, predstavnici općinske uprave, mjesnog odbora i Županijske lučke uprave op.a.) usuglasili da je spomenuto zagrebačko društvo ispunilo sve želje, htijenja i ciljeve ovog natječaja koji će, uvjeren sam, Malinsku u doglednoj budućnosti učiniti još ljepšim i skladnijim otočnim mjestom, ustvrdio je Kraljić. Na natječaj je pristiglo čak osam rješenja odnosno prijedloga kojima su se njihovi autori upustili u cjelovito (pre)oblikovanje cjelokupnog obalnog pojasa Malinske, u površini nešto većoj od 38 tisuća kvadrata. Osim što će autorima najboljeg rada biti plaćena nagrada u vrijednosti 50 tisuća kuna, njima će u daljnjoj budućnosti biti povjereno i razrađivanje odnosno izvedbeno projektiranje zahvata na svakom od šest područnih segmenata obalnog poteza Malinske, nastavlja malinskarski načelnik. Iako je u mnogim elementima avangardno i hrabro, ono najbolje korespondira s prostorno-ambijentalnim ozračjem ovog mjesta ali i onim što želimo da ono postane – a to je još ljepše, posebnije i uređenije turističko središte otoka Krka ali i Kvarnera, naglašava Kraljić.   


»Ekipa« koja stoji iza izabranog rješenja budućeg arhitektonskog odnosno urbanističkog oblikovanja Malinske zaslužna je i za više već ostvarenih uspješnih rješenja na sjevernojadranskom području, uključujući i glavne mjesne trgove u Crikvenici odnosno u Selcu. Odabrano rješenje krasi oblikovno »najhrabriji« pečat i najkvalitetnija vizija uređenja lukobrana, reorganizacije same luke, ali i uređenja i opremanja plaža, posebice u uvali Draga kao i lokaliteta »Portića«. Najboljom i najcjelovitijom ocjenjena je i NFO-ova vizija uređenja zelenih površina. Natječaj i nagrade koje će biti isplaćene autorima četiriju ponajboljih radova, naposljetku će Općinu stajati 300 tisuća kuna. Konačno »da« je na vijećnicama Općinskog vijeća Malinska-Dubašnica.



Na uvid javnosti




Malinskarski načelnik najavljuje da će s izabranim ali i svim ostalim rješenjima koja su ušla u uži izbor u narednim tjednima biti upoznata i najšira javnost. Ustvrđujući da lokalna uprava sad napokon zna što će se, kako i s kojim ciljem u Malinskoj ubuduće raditi i graditi prigodom uređenja i opremanja obalnih, javnih i lučkih površina, Kraljić je naglasio i da će realizacija predloženih rješenja ipak još malo morati pričekati. Govorimo o zahvatima koji, sukladno projektantskim procjenama, koštaju čak 10,8 milijuna eura.


»Materijalizaciji« ovih idejnih zamisli prethodit će niz konkretnijih izvedbenih projekata, ali i iznalaženje novca odnosno izvora financiranja zahvata koji bi se u narednim godinama trebali izvoditi etapno, zaključio je Kraljić naglašavajući da velikim postignućem drži već to što se uređenju i oblikovanju najfrekventnijeg i najatraktivnijeg dijela Malinske sad, po prvi put, pristupilo na sustavan i cjelovit način.