Moderna ustanova

Malinska dobila pravi vrtić za 21. stoljeće

Mladen Trinajstić

Kompleks je podignut na općinskom zemljištu ukupne površine 3.300 kvadrata, a građevina ( suteren, prizemlje i kat) tlocrtno se rasprostire na 1.300 kvadrata. Od ukupnih 17,2 milijuna općina iz proračuna osigurala deset milijuna kuna



MALINSKA Točno 30 ljeta nakon što su malinskarski predškolci uselili u svoj pomalo improvizirani i tada »privremenim« proglašeni dječji vrtić, mališanima s područja Općine Malinska-Dubašnica jučer je na korištenje napokon i službeno predan njihov »pravi«, novi dječji vrtić – objekt koji će, za razliku od onog dosad korištenog odavna pretijesnog kompleksa, biti sve samo ne privremeno i improvizirano rješenje.


Moderno, prostrano i oblikovno dopadljivo zdanje prigodinim presijecanjem vrpce u njegovom ograđenom unutarnjem dvorištu u nazočnosti brojnih mještana, gostiju i uzvanika u pogon su pustili općinski načelnik Robert Anton Kraljić, ravnateljica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk Irena Žic Orlić te Bojana Morožin, voditeljica njegove malinskarske područne odgojne ispostave.


Neočekivani problemi 




A koliko je izgradnja i opremanje novog, funkcionalnog i suvremeno opremljenog vrtića bio velik i zahtjevan poduhvat malinskarske lokalne uprave okupljene je, u svom prigodnom obraćanju, podsjetio načelnik Kraljić prisjetivši se svih »peripetija« zbog kojih je realizacija projekta kojeg je svojim prvim i najvažnijim prioritetom označio već na početku svog prethodnog, već odrađenog načelničkog mandata.


– Plan izgradnje ovog kompleksa korištenjem novca iz EU izvora kao i potpora koje su još donedavna lokalnim samoupravama stajale na raspolaganju izjalovila su se zbog neočekivanih izmjena »pravila igre«, promjena odredbi raznih državnih i europskih »mjera i programa« čije nas nastupanje ipak nije obeshrabrilo u ostvarenju ovog, za sve naše mališane prevažnog projekta, istaknuo je Kraljić napomenuvši i da je, ne odustajući od plana izgradnje vrtića na zemljištu koje je lokalna samouprava odavna namijenila toj nakani, Općina Malinska-Dubašnica 10 od ukupno 17,2 milijuna kuna (koliko je projekt stajao) osigurala iz vlastitog proračuna. Ostatak smo »zatvorili« ugovaranjem povoljnog, desetogodišnjeg HBOR-ovog kredita, rekao je načelnik Kraljić. Koliko god sve to zahtjevno i na trenutke obeshrabrujuće bilo, danas smo s razlogom sretni, zadovoljni i ponosni, jer znamo da više ni jedno dijete neće na početku odgojne godine ostati s vanjske strane vrtićkih vrata, tužno zbog nemogućnosti sudjelovanja u igri i zabavi sa svojim vršnjacima, a što se, zbog nedostatnih kapaciteta dosadašnjeg vrtića, još do jučer često događalo, zaključio je prvi čovjek malinskarske izvršne vlasti.


Prvi takve vrste 


Vrtić je, a što je posebno zanimljivo, kao prvi objekt takve vrste i namjene izgrađen u obliku drveno-montažne građevine podignut sukladno projektu riječkog arhitekta Marka Frankovića. Njegova tvrtka MF Arhitekti već dulji niz godina iznimno je angažirana na promociji i realizaciji upravo takvog, čuli smo, inovativnog, ali i ekonomičnog, trajnog, sigurnog te ekološki prihvatljivog načina gradnje čiji se pozitivni učinci, naglasio je i sam arhitekt Franković, osim u ekonomičnosti izgradnje ogledaju i u njenoj trajnosti, ali i iznimnoj energetskoj učinkovitosti. Predškolski je kompleks podignut na općinskom zemljištu ukupne površine 3,3 tisuće četvornih metara, a sama se građevina (izgrađena u suterenu, prizemlju i katu) tlocrtno rasprostire na nešto više od 1.300 kvadrata. Kompleks je, sukladno ugovoru s građevinarima, zgotovljen unutar 220 dana i to od graditeljskih znalaca GP-a Krk udruženih s djelatnicima slovenske tvrtke Marles Hiše specijalizirane za izradu i montažu drvenih komponenti od kakvih je vrtić sagarađen. Novi dom malinskarskih predškolaca, naglasile su predstavnice otočne odgojne ustanove u sklopu koje već danas počinje djelovati, dimenzioniran je za prihvat polaznika četiriju vrtićkih te dviju jasličkih skupina, s tim da je, u slučaju potrebe, angažiranim tetama i na čuvanje i odgoj povjerenim im mališanima na raspolaganju i više dodatnih, danas igri, zabavi i druženju namijenjenih prostorija koje vrlo lako mogu biti transformirane u dodatna dva odgojna prostora.


Na duge staze 


Obzirom da je svojim prihvatnim kapacitetom vrtić dostatan za smještaj 130-ero »klinaca i klinceza«, predstavnici Općine ali i otočne ustanove predškolskog odgoja ocijenili su da će taj objekt zadovoljiti tu vrstu potreba žitelja malinskarskog kraja na dulji rok. Spomena je vrijedan i podatak da je u sklopu radova na izgradnji novog dječjeg vrtića odrađen i niz zahvata na rekonstrukciji, uređenju i proširenju cestovne infrastrukture u širem obuhvatu njegova susjedstva kao i da je lokalna uprava, s ciljem uređenja dodatnog prostora namijenjenog boravku predškolaca na otvorenome, s vlasnicima okolnih zemljišta sklopila ugovor o najmu šumice u kojoj će, otkrio nam je načelnik Robert Anton Kraljić, uskoro biti uređen pravi mali, vrtićarcima namijenjen »Dubašljanski drmunić«.


Čak 11 novih radnih mjesta


Novi vrtić, osim boljih i vremenu u kojem živimo primjerenijhih uvjeta organizacije i provedbe odgojno-obrazovnog procesa donio je i značaj broj novih radnih mjesta. Zbog širenja i povećanja vrtićkog »pogona« u toj je ustanovi, doznali smo od ravnateljice Žic-Orlić, posao pronašlo čak 11 novih djelatnika, većim dijelom odgajateljica, ali i djelatnika njegovih servisnih službi. Ukupan broj zaposlenika malinskarske podružnice otočnog vrtića tako se sad popeo do brojke 19.