Burno vijeće

Mali Lošinj dobio proračun, dio vijećnika napustio sjednicu

Bojan Purić

Ilustracija

Ilustracija

Nije dobio podršku samo četiri člana s neovisne liste Dubravka Devčića koji su napustili vijećnicu zbog dopune dnevnog reda



MALI LOŠINJ – Grad Mali Lošinj dobio je proračun za 2020. godinu u iznosu od 127 milijuna kuna, što je dobilo podršku svih članova Gradskog vijeća, osim četverca s neovisne liste Dubravka Devčića, koji su napustili sjednicu odmah nakon aktualnog sata. Svoj postupak protumačili su nezadovoljstvom time što su na početku sjednice po hitnom postupku u dnevni red dodane točke o prostorno-planskoj dokumentaciji – Odluka o izradi VII. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Malog Lošinja te Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja Sunčane uvale UPU-32.


Hitni postupak


Devčić je ustvrdio da je to u suprotnosti s poslovnikom i da bi trebalo izbjegavati hitni postupak kod prostornoplanskih dokumenata, dok je gradonačelnica Ana Kučić (HDZ) odgovorila da za ove točke postoje razlozi, a da se za razliku od ranijih saziva, mogućnost hitnog postupka nastoji koristiti što je manje moguće. Prijedlog proračuna elaborirala je Ivka Matošević iz gradske uprave, a rasprava je trajala kratko. Gradonačelnica Kučić kritizirala je odsutne vijećnike s neovisne Devčićeve liste, poručivši im da »ovime pokazuju što misle o razvoju, gospodarstvu i projektima«.


Kada je riječ o naknadno dodanim točkama dnevnog reda, one su dobile »zeleno svjetlo« osmero vijećnika (Vijeće broji 15 članova, a nakon odlaska četvero vijećnika na sjednici ih je preostalo jedanaestoro). Protiv ove dvije odluke bio je Siniša Dakić-Barichievich s vlastite neovisne liste, ali i dvije vijećnice iz koalicije koja je na vlasti – Đurđica Šimičić iz HDZ-a i Marlen Vlašić iz HRAST-a. Usvojene su i izmjene statuta Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj, tako da ono ubuduće može obavljati računovodstveno-knjigovodstvene poslove za udruge.


(Ne)lojalna konkurencija




Uz deset glasova »za«, protiv je od prisutnih vijećnika bio jedino Mario Kamalić (HSS; u koaliciji s HDZ-om) koji to vidi kao nelojalnu konkurenciju profesionalnim knjigovodstvenim servisima, a gradonačelnica Kučić odgovorila je da je cilj da Pučko učilište radi knjigovodstvo Puhačkom orkestru »Josip Kašman«, Lošinjskim mažoretkinjama i Kazalištu »Josip A. Kraljić«, kako bi te udruge novac predviđen za knjigovodstvo mogle trošiti na svoje redovne aktivnosti. Branko Domac (PGS) u raspravi je predložio da to onda obuhvati i lošinjske sportske udruge.


Ostale točke su preostali prisutni vijećnici usvojili jednoglasno, uključujući tu završni rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna, kojim je on smanjen za 8,9 posto, kao i programe građenja komunalne infrastrukture za sljedeću godinu. Pri toj se točki povela rasprava o (ne)sigurnosti prometa na Veloselskoj cesti, gdje se susreću pješaci i brza vozila, pa se događaju i nesreće.