Skandalozni "serijal"

MRZILAČKI GRAFITI Neonacističke poruke nisu zaobišle ni Krk: ‘Što turisti misle o nama?’

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Najnoviji izljev mržnje noćnih vandala još je jedna epizoda u pravom serijalu ispisivanja grafita inspiriranih nacionalizmom, bijelim suprematizmom i fašizmom koji se pojavljuju na zidovima i prometnim znakovima



PUNAT – Zbog još jedne ružne i žalosne epizode u sad već pravom serijalu ispisivanja mrzilačkih – nacionalizmom, bijelim suprematizmom i fašizmom »inspiriranih« grafita koji se s vremena na vrijeme pojavljuju na puntarskim zidovima i prometnim znakovima, jučer su zajedničkim javnim istupom reagirali predstavnici Općine Punat i Udruge antifašistikih boraca i antifašista otoka Krka.


Općinski načelnik Marinko Žic i članovi vodstva otočnog, ali i općinskog UABA – predsjednik Darko Fanuko te Franjo Mijatović i Zdravko Žic, jučer nisu skrivali svoje neugodno iznenađenje novim izljevom mržnje noćnih vandala, promicatelja mržnje, netrpeljivosti i svega onog ružnog i negativnog s čime, kažu u glas – niti Punat, ni otok Krk, ali ni Hrvatska nemaju baš nikakve veze.


Opasne pojave


– Malo je reći da sam osupnut suprematističkim, ksenofobnim i anticivilizacijskim porukama kojima su nas proteklih dana, na više lokaliteta iznova »počastili« neki u najmanju ruku nepromišljeni i, rekao bih, neinformirani, vjerojatno mladi pojedinci. Umjesto da troše vrijeme na ovakve akcije, bilo bi bolje da izdvoje koji sat za čitanje Ustava naše zemlje koji jasno govori o važnosti i ulozi antifašizma u nastanku naše zemlje, odnosno njene samostalnosti, kao i za proučavanje svima dostupne povijesne građe iz koje će se lako upoznati sa svim aspektima »vrijednosti« koje kroz takve grafite promoviraju – poručio je načelnik Žic.




Ocijenivši da ovakvi istupi pojedinaca (za koje se, s obzirom da takvi grafiti redom nastaju uz simbole pojedinih navijačkih skupina, može pretpostaviti da dolaze iz krugova onog najporemećenijeg dijela navijačkih »ultrasa« op.a.) jasno govore o opasnosti pojava koje su se umanjivanjem i negiranjem sasvim očite »fašizacije« našeg društva počele događati među djecom i mladima, Žic je najavio i da će se Općina zajedno sa svim normalnim i civiliziranim članovima lokalne zajednice nastaviti opirati i suprotstavljati takvim pojavnostima, ali i njihovim promotorima.


– Naravno, učinit ćemo sve da pomognemo u razotkrivanju i sankcioniranju onih koji nas sramote i vrijeđaju, razumljivo, uz pomoć nadležnih službi i institucija, zaključio je načelnik napomenuvši da je i ova najrecentnija grafiterska akcija, kao i sve prethodne, prijavljena policiji.


Dobrodošlica turistima


– Što nam govore ovakvi grafiti, zapitao se u istoj prigodi predsjednik UABA otoka Krka Darko Fanuko. Je li uistinu moguće da netko u mjestu u kojem je turizam glavna gospodarska grana, turiste dočekuje i otpravlja neonacističkim porukama kojima se jednako tako vrijeđaju i njihovi sumještani, posebice oni čiji su članovi obitelji poginuli kao žrtve fašističkog terora. Ocijenivši da ne zna je li gora spoznaja da netko ne zna i ne poštuje povijest svog kraja, ili pak to da namjerno vrijeđa svoje sumještane i turiste druge nacionalnosti i rase, Fanuko je ustvrdio da bi se iz takvih nedjela jasno moglo zaključiti da neki možda ipak nisu zadovoljni ishodom Drugog svjetskog rata, porazom fašizma i nacizma, pa u konačnici niti pripojenjem otoka Krka matici domovini.


Apel navijačima


UABA otoka Krka stoga apelira na navijačke udruge, same članove navijačkih skupina i mlade da ne miješaju sport, politiku i povijest. Povijest se ne može mijenjati, ali se iz nje može učiti, posebice u nastojanju sprečavanja ponavljanja loših stvari, zaključili su u Puntu jučer okupljeni Marinko Žic, Darko Fanuko, Franjo Mijatović i Zdravko Žic, napomenuvši da onaj tko ne zna svoju prošlost, ne razumije ni sadašnjost, ali ni nema budućnost.