Baška

MITAS 4 ISLANDS Kvarnerski otoci magnet za najbolje brdske bicikliste

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Riječ je o drugoj najvećoj utrci brdskog biciklizma u Europi i jednoj od pet najvećih na svijetu, istaknuo je direktor utrke Igor Lončarić Rulj, istaknuvši da je ovogodišnje, peto izdanje utrke, okupilo svjetsku elitu tog zahtjevnog, ali i atraktivnog sporta



BAŠKA Petu godinu zaredom, otok Krk, odnosno Baška, domaćin je početne stanice višednevne utrke brdskih biciklista Mitas 4 Islands. Gotovo šest stotina sudionika pristiglih na Kvarner iz čak 33 zemlje svijeta sa starta lociranog pred bašćanskim hotelom »Zvonimir« zaputilo se jučer u četverodnevnu avanturu, utrku tijekom koje će sudionici tog umnogome posebnog sportskog događaja morati svladati više od 270 kilometara brdskih staza »provučenih« nekim od najljepših, ali i najnepristupačnijih poteza otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja. Pri tom će biciklistice i biciklisti, natječući se u parovima, morati još izdržati čak pet tisuća metara uspona.


– Riječ je o drugoj najvećoj utrci brdskog biciklizma u Europi i jednoj od pet najvećih na svijetu – rekao nam je predstavljajući jučerašnjim startnim stampedom netom započelu utrku njen direktor Igor Lončarić Rulj istaknuvši da je ovogodišnje, peto izdanje utrke, okupilo svjetsku elitu tog zahtjevnog, ali i atraktivnog sporta.


Gužva kao u sezoni


– Naime, u utrci sudjeluje niz biciklista koji su ušli u povijest brdskog biciklizma i koji se u ovim trenucima bore za bodove nužne za nastup na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju. Među njima su i Kristian Hynek, pobjednik Cape Epica, višestruki prvak Velike Britanije i pobjednik Transalpa – Ben Thomas, a među ostalima i Laura Turpijn, prvakinja Nizozemske, nastavlja Lončarić Rulj, prezadovoljan činjenicom da događanje koje krema europskog i svjetskog brdskog biciklizma odavna ne propušta, i nadalje nastavlja rasti i razvijati se.




Organizatori ovog atraktivnog i masovnog sportskog događaja otkrili su nam da je »četverootočna« brdsko-biciklistička utrka tijekom ovog tjedna u Bašku (ali i grad Krk gdje su trkači bili smješteni) za sobom »dovukla« čak tisuću posjetitelja – biciklista, njihovih pratitelja, ali i svu silu članova logističkih timova i volontera zbog kojih se, u nekim trenucima, činilo da je u tim otočnim turističkim središtima sezona već u zenitu.



Treba reći i da su najbržima, u svladavanju prvih 70-tak krčkih kilometara, jučer bili članovi Vitalo Future Cycling teama – Česi Kristian Hynek i Martin Stošek.


U ženskoj je kategoriji u prvoj etapi ove utrke pobijedio tim Focus Rapiro Racing – KMC Fruit to Go u kojem su Njemica Cemile Trommer i Nizozemka Karen Brouwer. U kategoriji Master najbolji je Orbea Factory Team, u Grand Masteru Keindl Sport – Bike & Ski, a u kategoriji Mix – Keindl Sport.



– Novost ovogodišnje utrke jest i to što smo njenu prvu etapu, a koja se tradicionalno održava na otoku Krku, sad proširili i izvan granica Općine Baška pa je tako, prvi put, cilj prve runde postavljen u gradu Krku, istaknuo je operativni čelnik započelog događanja. Napomenuo je i da se druga, također bitna novost ovogodišnjeg Mitas 4 Islandsa ogledala u dan prije začetka službenog natjecanja organiziranog prednatjecanju, kraćem biciklističkom prologu.


– Ta vožnja, osim zbog toga što je natjecateljima i prije samog službenog starta omogućila upoznavanje terena, bitna je jer se njome određivao poredak sudionika na startu utrke, zaključio je Lončarić Rulj, podsjetivši da su i prijašnjih godina mnogi trkači na Krk znali dolaziti prije samog natjecanja, težeći pripremanju, »aklimatizaciji«, ali i guštanju u vožnji uistinu posebnim terenima kakvih na kvarnerskim otocima – ne nedostaje.



Ove je godine najviše sudionika na Mitas 4 Island utrku pristiglo iz Belgije. Utrka je namijenjena svim brdskim biciklistima – kako onim profesionalnim sportašima, tako i rekreativcima koji se, treba reći, među sobom ogledaju razdijeljeni u više kategorija. Iz godine u godine važnost utrke u svijetu brdskog biciklizma rapidno raste te je tako još lani spomenuto natjecanje ušlo u sustav UCI-ja (Međunarodnog biciklističkog saveza).


Ove je godine bodovanje dodatno podignuto u kategoriju S1 što je izuzetno važno biciklistima koji prikupljaju bodove za nastup na Olimpijskim igrama koje će u Tokiju biti održane iduće godine. Trka je jučer startala iz Baške, a nakon što su se prethodno provezli i prodrmali stazama na području te krčke općine, ali i susjednih joj Vrbnika i Dobrinja, biciklisti su svoju jurnjavu završili u krčkoj starogradskoj jezgri, odnosno na Trgu krčkih glagoljaša.


Danas se karavana preselila na Rab gdje biciklisti u 11 sati startaju s trajekta u Loparu, te kružnu etapu završavaju na loparskoj plaži. Sutra pak slijedi vožnja Cresom, startom u 10,45 iz Merga prema Osoru dok se posljednja, subotnja etapa vozi Lošinjem. Na cilju u središta Malog Lošinja bit će održano i svečano proglašenje ukupnih pobjednika ovogodišnje utrke Mitas 4 Islands.



Sportski imidž


A da se važnost i značaj ovog događanja ne može niti treba gledati isključivo kroz statističke pokazatelje, odnosno brojke ostvarenih noćenja (kojih je, uzgred rečeno, samo na Krku ovog tjedna ostvareno oko dvije tisuće i kojih će, što u Valamarovim objektima na tom otoku ali i Jadrankinim, na Lošinju, za trajanja utrke sveukupno biti ostvareno između četiri i pet tisuća) ustvrdila je direktorica TU TZ-a Općine Baška, Ivana Kovačić.


– Korist ove sportske manifestacije iznad svega se ogleda u njenim promotivnim efektima, odnosno gradnji imidža Baške, cijelog otoka Krka, ali i Kvarnera kao destinacija stvorenih za ovu vrst aktivnog odmora. Za ovu utrku, a s njom i ovaj dio našeg Jadrana, kroz protekle su godine doznali mnogi ljubitelji brdskog bicikliranja iz svih dijelova svijeta – zaključila je naša sugovornica, ocijenivši da je zbog svega toga značaj ovog događanja – neprocjenjiv.