Festivalska večer na novoj adresi

MIK s Kamplina seli na Školski trg

Mladen Trinajstić

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Snimio M. TRINAJSTIĆ

Čelništvo Grada Krka smatra da se novouređeni trg svojom ljepotom i skladom u potpunosti uklapa u »MIK-ovsku priču« pa je odlučilo veselu festivalsku karavanu preseliti na novu lokaciju. Melodije Istre i Kvarnera u Krku bit će 25. lipnja



Što se MIK-a tiče, na prostoru Školskog trga bit će mjesta za smještaj čak tisuću stolica pa ne strahujemo da će preseljenje tog festivala na novu lokaciju rezultirati neželjenim smanjenjem auditorija, zaključio je Vasilić napomenuvši da bi, prema planu, festivalska pozornica trebala biti smještena podno zvonika franjevačkog samostana. Krčka festivalska večer, doznali smo i to, održat će se 25. lipnja, a na istoj sjednici kolegija prihvaćen je i prijedlog ugovora o suorganizaciji festivala kojim se Grad taj glazbeni projekt obvezao sufinancirati sa 74 tisuća proračunskih kuna.



    – Osim što ćemo gledateljima i televizijskim snimateljima omogućiti guštanje u uistinu lijepoj, skladnoj i dojmljivoj scenografiji koju nose ondje smještene crkve, samostani ali i javni sadržaji poput škole i atraktivne školske sportske dvorane, želja nam je ovim potezom bila i poraditi na oživljavanju sjevernog dijela starogradske jezgre koja je, unatoč svojoj ljepoti, do sad uglavnom bila izvan fokusa Krčana i njihovih ljetnih posjetitelja – turista i šetača koji se najčešće drže onog donjeg dijela starog grada kao i rive, naglasio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić obrazlažući motive »selidbe« MIK-a. Od prvog čovjeka Grada Krka doznali smo da intencija nije oživotvorena samo u ugošćavanju MIK-a već i u »srodnom« planu uređenja prostora prikladnog za redovitije ugošćavanje ljetnih kulturnih i zabavnih manifestacija na otvorenome, a koji bi se već do ljeta mogao izgraditi na neiskorištenoj površini između krčke škole i susjednog joj gradskog bedema. 


    Na ukošenom zemljištu koje se ondje spušta prema starom dječjem vrtiću, današnjem »Društvenom centru«, razmatramo uređenje kaskadnog partera na kojemu bi se već ovog ljeta mogla smjestiti publika odnosno posjetitelji kulturnih događanja »Ljetnih priredbi«.    


Kaštel »otpada«


Veći dio ove tradicionalne manifestacije odvijao bi se tako na pozornici podignutoj u podnožju toga poteza, odnosno ispred dvorišta bivšeg vrtića.Spomenuti bi se društveni centar u tim okolnostima mogao koristiti i kao »izvor struje« nužne za rasvjetu i ozvučenje pozornice, a ujedno i kao garderoba izvođača kulturnog programa, prenio nam je Vasilić napomenuvši da na taj način predstavnici Centra za kulturu Grada Krka i Gradske uprave nastoje riješiti logističke probleme do kojih bi na planu organizacije (ovo)ljetnih priredbi moglo doći zbog sasvim izgledne nemogućnosti organiziranja takvih manifestacija u Frankopanskom kaštelu, u kojemu se već neko vrijeme odvijaju arheološka istraživanja.