Prvenstvo u rezanju pršuta

Lovrečeva: Krčki pršut je poseban – kako god ga narezali

Mladen Trinajstić

U medijskom dijelu natjecanja najbolji su bili Vesna Korić i Branimir Vincetić iz HRT – centra Rijeka, drugo mjesto mjesto pripalo je ekipi Dnevnika Ljubljana a treće Radio Korzu. U skupini načelnici-ugostitelji prva je bila ekipa Grada Krka, druga Općine Baška, a treća Vrbnika 



KRK  Jedno od zanimljivijih zbivanja koje se događalo tijekom drugog dana, ili bolje rečeno noći ovogodišnjeg, 490. po redu »Krčkog sajma« i ove je godine bilo Prvenstvo u ručnom rezanju pršuta.


Po mnogočemu jedinstveno natjecanje koje je i ovog puta, u svom trećem izdanju plijenilo pažnju Krčana i njihovih brojnih gostiju, na slikovitom je Kamplinu okupilo brojne novinarske ali i načelničko-ugostiteljske ekipe čiji su se članovi, pod budnim okom organizatora i pokrovitelja Prvenstva – predstavnika »Kuće krčkog pršuta Žužić« i »Kuće maslinovog ulja Nono« ogledali u ručnom rezanju najdulje fete, a potom i čim bržem, preciznijem i ljepšem rezanju te serviranju 10-dekagramske porcije slasne krčke delicije. 


   Okršaj spretnih i umješnih rezačica i rezača bio je događaj kojim je ujedno proslavljen 17. rođendan krčke radijske postaje »Radio OK« pa su tako, osim svih otočnih načelnica i načelnika (koji su ove godine po prvi put dobili prigodu pokazati jesu li rezanju pršuta vični barem približno u mjeri u kojoj su rezačke vještine svi već dokazali na proračunskom planu op.a.), uzimanjem noževa u ruke i »seciranjem« krčkih pršuta rođendansku čestitku svojim kolegama uputili rezački reprezentativci Kanala Ri, ljubljanskog Dnevnika, revije Nova zemlja ali i Novog lista, Radio Korza, Radio Rijeke te HRT-ovci iz njihova riječkog televizijskog studija. 




   Nakon višesatnog natjecanja tijekom kojega su svi, ili gotovo svi sudionici dokazali svu raskoš svog rezačkog talenta titula prvaka pripala je upravo ovim posljednjespomenutima – HRT-ovcima Vesni Korić i Branimiru Vincetiću čija se mirna snimateljska ruka pokazala presudnom u tankom i skladnom rezanju nadaleko poznate bodulske gastro-delicije.


Drugo mjesto mjesto pripalo je ekipi Dnevnika Ljubljana dok je treće zauzela reprezentacija Radio Korza. Novolistovci Edi Prodan i Silvano Ježina koji su kao lanjski šampioni slovili za favorite ovogodišnje rezačko-pršutarske smotre zbog manjka treninga ovog su pita kiksali i naposljetku zauzeli posljednje mjesto. 


   Ništa manje zanimljivo i zabavno nije bilo niti u načelničko-ugostiteljskom dijelu natjecanja u kojemu su se na koncu najboljim i najumješnijim rezačima pršuta pokazali domaćini – krčki gradonačelnik Darijo Vasilić i njegova »desna ruka«, gradski vijećnik ali i ugostitelj Milan Žužić.


Titulu viceprvaka ponijela je ekipa Općine Baška dok je treće mjesto zauzela reprezentacija Općine Vrbnik. Što su, kako i koliko sudionici narezali iz prikrajka je cijelo vrijeme pratio ocjenjivački žiri kojeg su, osim predstavnika Turističke zajednice Grada Krka i slavljeničke otočne radijske kuće činili i iskusni znalci, predstavnici krčkih hotelijerskih kuća ali i ugostitelja.


   Ništa od odrezanog i na natjecateljske tanjure serviranog ni ovog puta nije propalo niti je, ne daj Bože, išta bačeno pa su tako u pauzama događanja organizatori narezanim pršutom častili sve na Kamplinu okupljene gledatelje koji su se tako i vlastitim čulima imali prigodu uvjeriti kako krčki pršut uistinu jest nešto posebno i vanredno te da takvim ostaje – kako god ga narezali!