Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Ivan Volarić

Lošinjski vatrogasci velikom vježbom ispratili kolegu u mirovinu

Foto Bojan Purić
Foto Bojan Purić
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2019. u 10:40 2019-02-11T10:40:33+01:00

Vatrogasci su organizirali vježbu kojoj su se, osim sadašnjih i nekadašnjih vatrogasaca, odazvali i gradonačelnica Ana Kučić, ministar turizma RH Gari Cappelli te dogradonačelnik i predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Anto Nedić

MALI LOŠINJ Održavanjem vatrogasne vježbe, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Malog Lošinja i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva »Lošinj« ispratili su u mirovinu svog kolegu Ivana Volarića.

Šezdesetšestogodišnji Volarić pravi je otočanin – rođenjem Lošinjan (1953.), a korijenima iz Risike na Krku i Zbićine na Cresu – a i u mirovini se namjerava baviti aktivnostima karakterističnima za otočane. Naime, najavio je aktivnosti vezane uz održavanje barke i odlaske u lov na lignje i ribe, s tim da će dio ulova ponuditi i gostima koji dolaze u obiteljski apartman.

Vatrogasac je bio od 1982. godine, najdulje kao vatrogasac-vozač, s nebrojenom kilometražom u specijalnim vozilima iz voznog parka lošinjske vatrogasne zajednice. Jedno vrijeme bio je i zamjenik zapovjednika postrojbe Boška Rilaka. U kontinuitetu je u profesionalnoj postrojbi od 1992. godine, jer je u međuvremenu imao radne »izlete« u ovdašnju Jadranku te u Njemačku, gdje je radio kao vozač za špediterska poduzeća.

Budući da je u vrijeme početka njegovog vatrogasnog rada Lošinj imao malo vatrogasaca, znalo se događati da sam dežura u smjeni i po potrebi s dežurstva odlazi na intervencije. Svojim najtežim intervencijama smatra požar u stanu iznad ljekarne u Velom Lošinju, u kojemu se nažalost dogodila i smrt gušenjem od dima, a također i zadatak izvlačenja poginulog vozača kombija nakon sudara s kamionom blizu raskrižja za Ustrine na otoku Cresu. Najveći rizik predstavljala je intervencija gašenja požara u vojarni na Kovčanju, gdje je malo nedostajalo da plamen zahvati spremište streljiva i izazove veliku eksploziju i time izravno ugrozi živote vatrogasaca. U maniri iskusnog profesionalca, prisjećanje će prekinuti savjetom mlađim kolegama:

– Preventivom i na kopnu i na moru može se postići mnogo, jer se ljudi ipak ponašaju opreznije ako ugledaju vatrogasca kada pale vatru.
Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci, pod zapovjedništvom Mirka Kajkare, ovom su prilikom organizirali vježbu u i ispred svoje zgrade u Ulici lošinjskih brodograditelja, a druženju su se, osim sadašnjih i nekadašnjih vatrogasaca, odazvali i gradonačelnica Ana Kučić, njen prethodnik, a sada ministar turizma RH Gari Cappelli te dogradonačelnik Anto Nedić, po funkciji i predsjednik Gradske vatrogasne zajednice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.