Pothvat

Lošinjanka gotovo bez ikakvog iskustva dvaput prejedrila Atlantik

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Đukanović je svoje profesionalne aktivnosti u (turističkom) marketingu na neko vrijeme stavila u drugi plan, sudjelujući prošle godine u dijelu pothvata posade jedrilice »Hir 3« koju predvodi Saša Fegić – oplovljavanja Zemlje



MALI LOŠINJ Prije četiri-pet godina svakako ni sama nije očekivala da će postati zaljubljenica u jedrenje, a kamoli dvaput preploviti Atlantik. Marina Đukanović iz Malog Lošinja svoje je profesionalne aktivnosti u (turističkom) marketingu na neko vrijeme stavila u drugi plan, sudjelujući prošle godine u dijelu pothvata posade jedrilice »Hir 3« koju predvodi Saša Fegić – oplovljavanja Zemlje. Fegić je ujedno jedini stalni član posade – ostali su se izmjenjivali na pojedinim etapama, a Marina Đukanović bila je »u igri« od prvih milja u sjevernom Jadranu do Cape Towna u Južnoafričkoj Republici.


O temeljitim pripremama i samom putovanju održala je predavanje svojim sugrađanima, u domaćinstvu i organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj, odnosno Kluba pomoraca Lošinja. U devedesetak minuta, uz projekciju fotografija, govorila je o svojem prvom susretu sa slavnom jedrilicom koja je proslavljena kada je pod vodstvom Mladena Šuteja oplovila svijet, a vrlo gledane dokumentarce snimio je Mario Saletto. Posjetitelji predavanja doznali su o Fegićevoj ideji da jedrilicu obnovi i njome krene u veliku avanturu, kako se predavačica, dotad bez ikakva jedriličarskog iskustva, uključila u posadu i sudjelovala u pripremama. Upravo je na pripreme za isplovljavanje, označene kao »pola posla«, stavila fokus predavanja, kao i na način prehrane na oceanu.


Pritom je, kombinirajući namirnice ponesene od kuće i one koje do kojih se dolazilo putem u lukama i u moru, napisala niz recepata koje namjerava objaviti kao svojevrsnu brodsku kuharicu. Zapravo je trebala ploviti uz zapadnu afričku obalu od Gibraltara prema Južnoj Africi, no zbog oštećenja na brodu, Fegić i ona sami su prešli Atlantik, kako bi u tada najbližoj luci, brazilskom Salvadoru, otklonili problem i potom krenuli natrag prema Africi. Nešto od jela prema receptima iz buduće knjige u praksi je i ponuđeno brojnim posjetiteljima, nakon završetka predavanja.




A »Hir«? Ovih je dana uz jug Australije, a Marina Đukanović trebala bi mu se vratiti u završnoj etapi pri povratku u Mediteran.