Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
25. ožujka 2019.
Program za razvoj otoka

Loparu 1,1 milijun kuna za cestu prema zoni Sorinj

Radovi na pristupnoj cesti prema Poslovnoj zonji Sorinj / Snimio Ivica TOMIĆ
Radovi na pristupnoj cesti prema Poslovnoj zonji Sorinj / Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 14:29 2018-03-24T14:29:56+01:00

Pristupna cesta poslovnoj zoni Sorinj važan je prometni projekt koji će omogućiti da krajem godine krene izgradnja prvih objekata. Istodobno je to i pristupna cesta odlagalištu otpada Sorinj gdje će biti pretovarna stanica, rekao je načelnik loparske općine Josip Borić

LOPAR Općina Lopar dobila je 1,1 milijun kuna potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Programa razvoja otoka u 2018. godini za projekt izgradnje pristupne ceste Radnoj zoni Sorinj.
– Pristupna cesta poslovnoj zoni Sorinj važan je prometni projekt koji će omogućiti da se planirani platoi u zoni dovedu svrsi i da na njima krajem godine krene izgradnja prvih objekata.

Cesta i struja

Ova je istovremeno i pristupna cesta odlagalištu otpada Sorinj na kojem su trenutno radovi na izgradnji pretovarne stanice, a Općina Lopar i Grad Rab u postupku su ishođenja građevinske dozvole za sanaciju odlagališta otpada, govori o važnosti ove potpore loparski načelnik Josip Borić.
Poslovna zona Sorinj projekt je koji Općina Lopar razvija već desetak godina, ali je »zapinjao«, prije svega zbog imovinsko-pravnih i prostorno-planskih, ali i zbog infrastrukturnih teškoća. Od komunalne infrastrukture u PZ-u Sorinj bili su izgrađeni sustavi vodoopskrbe i odvodnje, a upravo je završetak izgradnje ceste kroz Zonu bila jedna od glavnih investicija zacrtanih u ovogodišnjim planovima loparske općine.

Izgradnja ove prometnice, a zatim i elektrifikacija zone koja je također planirana ove godine, preduvjet su da konačno krene izgradnja na nekoliko platoa koji su već formirani tako da se na njima mogu graditi zgrade ili da poduzetnici na njima mogu razvijati svoje ideje.

Među onima koji planiraju graditi u PZ-u Sorinj su i gradska komunalna društva Lopar Vrutak d.o.o i Loparko d.o.o. Oni su otkupili parcelu i na kojoj će izgraditi zgradu, odnosno halu, za svoje potrebe.

PGŽ dobio 700.000 kuna za velološinjsko Lječilište

Ministrica Žalac je na Hvaru s predstavnicima općina, gradova i županija potpisala 40 ugovora ukupne vrijednosti 19 milijuna kuna. Osim Općine Lopar, ugovor je dobila i Primorsko-goranska županija kojoj je odobreno 700.000 kuna za sufinanciranje projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje medicinskog trakta Lječilišta Veli Lošinj i to za energetsku obnovu trakta.

Mali kapitalci

U ime loparske općine ugovor o dodjeli novca preuzeli su Dominik Paparić, zamjenik općinskog načelnika i Dino Ivanić, predsjednik Općinskog vijeća Lopara. Svečanost je bila organizirana na Hvaru, a ugovore je uručila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Program razvoja otoka, iz kojega je stigao novac, zamišljen je kao podrška malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima te umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske.

Program obuhvaća sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno šest obalno-otočnih županija kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown