''Baywatch''

Loparski vatrogasci češće spašavaju turiste nego što gase požare

Ivor Balen



LOPAR Vatrogasci DVD-a svojevrsni su loparski »baywatch«, spasioci na pješčanim plažama. Budući da Lopar nije Kalifornija i more je uglavnom vrlo mirno i plitko, nevolja u moru uglavnom nema, ali je veliki dio loparskih plaža udaljen od mjesta i do njih ne vode adekvatni putevi kojima bi mogla proći hitna pomoć. Tada na scenu stupaju vatrogasci sa svojim plovilom, koji su u proteklih nekoliko dana imali dvije važne intervencije.


– Prvo smo imali slučaj trudnice u osmom mjesecu trudnoće koja je boravila u uvali Dubac. To je sjeverni dio poluotoka Lopar i do tamo vodi samo staza za pješake. Imala je bolove u trbuhu, hitna pomoć je došla do nje pješke, ali nije mogla hodati, pa su nas zvali. Došli smo s našim vatrogasnim brodom Jura, pacijentica se ukrcala u gliser, a ekipa hitne s nama. Doveli smo je do lučice gdje je čekalo vozilo hitne pomoći, rekao je zapovjednik DVD-a Lopar Predrag Andreškić, napomenuvši da se radilo o jednoj Riječanki.


Drugi slučaj bio je teži, pa se može reći da su loparski vatrogasci možda i spasili jednu Nijemicu.




– Žena je kolabirala u uvali Sturič i nije mogla ustati. Bila su nam potrebna nosila da je donesemo do čamca. Tamo naime nema rive za koju bismo se privezali. U prvom slučaju bila su tri vatrogasca, u drugom šest. Andreškić obavlja protupožarno-motriteljske zadatke i dobiva dojave, od hitne pomoći i ostalih. Potom obaviještava kolege.


– DVD Lopar nema ni jednog zaposlenog, svi su dobrovoljci. Srećom, nemaju problema sa poslodavcima, samo ih obavijeste da moraju ići i potom idu na intervenciju. Dobro smo opremljeni, imamo vatrogasni brod kojim obavljamo i protupožarno motrenje oko otoka Sveti Grgur i Lopara, obilazak plaže, a opremljeni smo i vatrogasnom pumpom za gašenje priobalja i plovila, rekao je Andreškić. Direktor TZ-a Lopar Marin Mušćo ujedno je i zamjenik zapovjednika DVD-a Lopar, koji ima ukupno oko 70 članova, od čega 30-ak operativnih.


– S turističkog aspekta dobro je da imamo plovilo koje je uvijek na raspolaganju. Lopar ima 20-ak pješčanih uvala koje su teško dostupne. Zato je dobro što možemo biti sigurni da će u bilo kojem trenutku, kada se nešto dogodi, DVD izaći na intervenciju. Srećom, vatrogasnih intervencija nema. U posljednje vrijeme turisti idu na robinzomske plaže, cijeli dan su na suncu, dehidriraju, pa mi zbog nepristupačnosti terena moramo dolaziti po njih. U prosjeku je to desetak intervencija godišnje, rekao je Mušćo.