Proslavljena Mala Gospa

Loparani: Ovo je najveća fešta na otoku

Ivor Balen

Ovo je najveća fešta na otoku. Dobro, Fjera je veći događaj, ali nije zabava poput naše. Ovo je najveća, ponovit će često direktor Turističke zajednice Lopar Marin Mušćo



LOPAR Sveopćom “ludnicom” u šatoru Melak kod trajektne luke, Lopar je proslavio blagdan Male Gospe, čime su završene trodnevne svečanosti povodom dana jedne od najmlađih općina u Hrvatskoj. Loparani su proslavili osmi rođendan, a fešta je bila upravo takva, mladenačka i razuzdana uz grupe Magazin i Team, bogatu ugostiteljsku ponudu u režiji Imperiala, ples na podiju, po klupama i stolovima, podosta “kapljica”… I tako sve do sitnih noćnih sati.


– Ovo je najveća fešta na otoku. Dobro, Fjera je veći događaj, ali nije zabava poput naše. Ovo je najveća, ponovit će često direktor Turističke zajednice Lopar Marin Mušćo, a načelnik Alen Andreškić otići će i korak dalje:


– Najveća fešta u županiji. Ok, teško se mjeriti s Belom nedejom, ali jedna od najvećih.Kako to ide u loparskom šatoru za Malu Gospu dobro su dočarali i Mario Debelić, Zdenko Krstačić i Vedran Pahljina iz Mundanija.– Ovdje je uvijek dobro, pogotovo poslije pola noći kada se mladi probude. Kako vijeme odmiče fešta ide u “iber”,  a kada idemo doma potučemo felge na autima i to je to, rekli su oni.


Sve je počelo u jutarnjim satima kada je dio ceste prema trajektu pretvoren u pješačku zonu sa štandovima i raznovrsnom ponudom. U šatoru se u međuvremenu pekao vol i zahuktavala atmosfera. Na potezu dugom nekoliko stotina metara šetali su brojni gosti s Raba, iz regije, ostatka Hrvatske i inozemstva. Oko pola noći – ostali dio otoka je bio praktički pust, svi su bili u Loparu. Prema nekim procjenama, loparska Mala Gospa privukla je ukupno oko pet tisuća ljudi.


– Na odmoru smo kod prijatelja i ovdje nam se jako sviđa. Do sada još nismo bili na ovoj fešti. Oduševljeni smo, rekli su Milena i Lučano Koraca iz Poreča, koji su domaćine ipak “podboli” jednim komentarom:– Probali smo pršut i sir. Sir je odličan, ali pršut je malo premekan. Istarski je puno bolji.

Uz uobičajene delicije poput spomenutih i nezaobilazne ćevapčiće, lignje i ražnjiće, ugostiteljska ponuda rapske hotelske kuće sadržavala je i dvije zanimljivosti – vola i rapsko sočivo sa suhim mesom. Redovi su bili veliki, a gosti strpljivi. Gladan nije ostao nitko.


Oko 20 sati večernji program je započeo folklornim izvedbama koje su bile popraćene velikim pljeskom. Nastupale su skupine Rapski tanac i KUD San Marino, pučki pjevači, svirači miha… Kako se može primijetiti, a što i Loparani često vole istaknuti, kod njih se mnogo drži do tradicije pa je doći u Lopar a ne vidjeti folkloraše, stare ribare, tradicionalne zanate i slične oblike uspomena na prošlost – gotovo nemoguće.


– Da bi naučio cijeniti tuđe, prvo moraš cijeniti svoje, reći će direktor TZ-a Mušćo, koji je dobar dio večeri animirao goste, kao i načelnik Andreškić koji je sjedio s predstavnicima prijateljske općine Vladislavci iz Slavonije, pa predsjednik Vijeća Damir Paparić…


Kako je vrijeme odmicalo, animacija više nije bila potrebna. Oko 21 sat voditelj Miljenko Tariba je okupljenima poručio “zabavite se do jutra, ako ne delate” – i mnogi su ga poslušali. Radili drugi dan ili ne.