Dječji vrtić »Pahuljica«

Lopar će dobiti novi vrtić za 80-ak mališana

Slavica Bakić



LOPAR Jedna od tri lokacije na kojoj rad organizira Dječji vrtić »Pahuljica«, predškolska ustanova na otoku Rabu, prostor je u sklopu Područne škole Lopar gdje su formirane dvije odgojno-obrazovne skupine u kojima se provodi poludnevni program. Sadašnji kapacitet prostora u kojem radi »Pahuljica« ograničen je na nešto više od dvadesetak djece, ali i za njih je taj prostor premalen i kao takav ne udovoljava potrebama, posebice mladih obitelji kojima su usluge vrtića potrebne tijekom cijele godine.


– Od samog početka to je bilo privremeno rješenje, sada je došlo vrijeme da to riješimo adekvatno i za duže razdoblje – kaže Josip Borić, načelnik Općine Lopar, u čijim planovima projekt izgradnje dječjeg vrtića zauzima važno mjesto.


Ove godine u proračunu je za projekt izgradnje dječjeg vrtića planirano 600 tisuća kuna, sljedeće godine tri milijuna, a u 2020. godini 1,5 milijuna kuna.




– Izgradnja zgrade dječjeg vrtića projekt je oko kojeg postoji razumijevanje svih političkih opcija u općini. Ocijenili smo da uvjeti koje imamo danas putem jednog područnog odjela Dječjeg vrtića »Pahuljica« nisu zadovoljavajući i da je vrijeme da se posvetimo potpunom uređenju pitanja predškolskog odgoja u općini Lopar na način da izgradimo novu zgradu dječjeg vrtića srednje veličine i u pogledu problema demografije na području općine osmislimo nove poticajne mjere za mlade obitelji – navodi općinski načelnik, dodajući kako nova zgrada mora pružiti primjerene uvjete za osamdesetak djece u nekoliko skupina, od kojih bi jedna bila jaslička skupina.


Bit će smještena na prostoru ispod Vatrogasnog doma DVD-a Lopar, pored postojećeg igrališta i škole u centru mjesta.


– U toku 2018. godine izradit će se potrebna dokumentacija, riješiti imovinskopravni odnosi, otkupiti nedostajući dio zemljišta za što smo planirali sredstva te će se ishoditi građevinska dozvola kako bismo s realizacijom krenuli u toku 2019. godine, kada dvorana bude privedena kraju – iznosi planove načelnik Borić.