Oštre kritike

Ljutiti Puntari drvljem i kamenjem na projekt buduće luke

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



PUNAT  Prva ovogodišnja javna tribina, kakve su u Puntu postale već uobičajeni model konzultacija lokalne uprave s javnošću, protekla je u iznimno živoj, na trenutke i temperamentnoj raspravi povišenih tonova koja se povela o planiranim ulaganjima Županijske lučke uprave Krk u puntarsku mjesnu luku. Okupljanje koje je vodio općinski načelnik Marinko Žic započelo je prezentacijom projekta rekonstrukcije i dogradnje luke Punat – čak 100 milijuna kuna vrijednog plana koji je okupljenim Puntarima predstavio ravnatelj ŽLU Krk Anđelko Petrinić. Nakon prezentacije budućeg izgleda ambiciozno zamišljene i do pred samu lokacijsku dozvolu već »dotjerane« luke, raprava se, pomalo iznenađujuće, okrenula u smjeru u kojem su mještani gotovo uglas krenuli »drvljem i kamenjem« po predstavljenom projektu, ali i vodstvu Županijske lučke uprave te izvršne vlasti Punta. 


Svi koji su prezentaciji nazočili u trenutku kad je otvorena rasprava o projektu nisu se libili uputiti oštre kritike na račun onoga tko je, kako je jedan od govornika rekao, »njihovu luku svojom nestručnošću i neznanjem krenuo upropaštavati za vjeke vjekova«. Da je predloženi plan izgradnje sve sile cvjetasto raspoređenih gatova namijenjenih komunalnom i nautičkom vezivanju, kao i operativnoj obali potpuno nefunkcionalan te uz to i loše osmišljen, prvi je ustvrdio Vinko Paladin koji je rekao i da, osim cijelog niza vjetrovima i morskim strujama preizloženih vezova, nova luka zapravo dugoročno neće ponuditi niti dostatan broj komunalnih vezova za postojeća plovila, ali ni osigurati dovoljan broj novih za ljude koji su »na čekanju«. – Umjesto da se bavite rješavanjem problema domaćeg stanovništva i manjka privezišta za njihove turiste, vi ste se dali u projektiranje još jedne marine, nerazumno velikog nautičkog dijela luke koji je k tome još i izrazito loše pozicioniran u smislu manevarske dostupnosti samih vezova i izloženosti vjetru, valovima i morskim strujanjima, ustvrdio je Paladin, dajući slične karakteristike i onom komunalnom dijelu luke. 


Labirint gatova


Isto je stajalište imao i Miloš Orlić, bivši načelnik Općine Punat koji je ŽLU-ov projekt nazvao »potpuno neadekvatnim rješenjem dobre estetike«. – Labirint gatova koji ste nam predstavili ne drži vodu i to će vam potvrditi svaki od lokalnih barkariola, ribara ili brodara, naglasio je Orlić izrazivši sumnju da će, posebice u iole izazovnijim vremenskim ili maritimnim uvjetima, pristigli brodari i nautičari svojim plovilima morati izvoditi »sulude manovre« bez kojih neće moći pristati uz neki od brojnih na postojeću obalu ukoso postavljenih gatova. 




Niz kritika i sumnji u funkcionalnost luke predstavniku Lučke uprave i općinskom načelniku uputili su i članovi obitelji Žic, vlasnici Marine Punat, predvođeni Dragutinom Žicom. Obzirom da je osobno desetljećima vodio sve zahvate unutar najstarije marine na Jadranu te da o sidrenju i vezivanju plovila, kao i o gradnji morskih građevina u Puntarskoj dragi, kako je rekao, zna sve, Žic se naposljetku nije mogao suzdržati a da općinskom načelniku i ravnatelju ŽLU-a Krk »ne čestita« na katastrofalno lošem projektu te ne uputi niz kritika na smislenost plana kojeg je nazvao bacanjem novca. – Ovo što ste zamislili je kriminalno loše i osim možda vizualnog iskoraka, neće donijeti niti jedan kvalitativan pomak puntarskoj luci, ustvrdio je Žic, upitavši tko je, kada i s kojim podacima uopće »oboružao« projektante. Tko god da je smislio ovakvo rješenje ne zna svoj posao, rezolutan je bio Žic čiji su sinovi Petar, Krešo i Ivan k tome imali još i cijeli niz kritički obojanih pitanja na račun onog što je predstavljeno kao komercijalni, odnosno nautičarima namijenjeni dio luke s dodatnih 300-tinjak vezova. 


Zakašnjela rasprava


Unisono kritiziranje predstavljenog projekta i prozivanje puntarskog načelnika Marinka Žica da je u susradnji s ŽLU-om Krk potpuno preskočio pravovremeno konzultiranje svojih sumještana u smislu otvaranja javne rasprave i uvažavanja opravdanih kritika »kvalificirane javnosti«, načelnika je potaklo na izjavu da su kritičari predstavljenog projekta protivnici razvoja Punta što je, bilo je teško ne primijetiti, mnoge zasmetalo. Zanimljivim elementom u priči koja je, obzirom da će lokacijska dozvola za cjelokupni projekt biti ishođena već za koji dan te da najesen kreću radovi na prvim objektima unutar lučkog područja, nedvojbeno prekasno »otvorena«, bilo je i reagiranje općinskog vijećnika iz redova HNS-a Hrvoja Mrakovčića koji je istaknuo da o konkretnom razmještaju gatova, kao ni o načinu organizacije same luke na Općinskom vijeću nije bilo govora. Tako je okupljenima posredno dao do znanja da za  projekt koji sasvim očito nikome »ne sjeda« odgovornost nose isključivo predstavnici izvršne vlasti – načelnik Marinko Žic i njegov zamjenik Goran Bonifačić, dvojac kojem ova tribina sasvim sigurno neće ostati u lijepom sjećanju.