61.manifestacija

Ljetne priredbe na Krku: Prave poslastice za ljubitelje glazbe i teatra

Mladen Trinajstić

foto: NL

foto: NL

Ljetne priredbe 14. srpnja otvaraju Zagrebački solisti i saksofonist Nikola Fabijanić. Slijede Trio Osor, Gudački kvartet Cadenza, Ansambl Acoustic Project, latvijski čelist Maxim Beiten uz pratnju Domagoja Guščića, vokalni ansambl Antiphonus, a 24. kolovoza glazbeni dio zatvaraju virtuozi Dani Bošnjak (oboa) i Aleksandar Milošev (violina). Paralelno će se izvoditi i kvalitetne kazališne predstave



Kulturnu ponudu Grada Krka i ove će sezone, po 61. put, obogatiti program Ljetnih priredbi – jednog od najdugovječnijih i najpoznatijih zbivanja takve vrste na našoj obali. U ovogodišnji festivalski program iza kojeg već tradicionalno organizacijski stoji Centar za kulturu Grada Krka, prema riječima ravnateljice Maje Parentić, unesen je zanimljiv spektar kvalitetnih glazbenih i scenskih programa prilagođenih i ambijentu, ali i periodu u kojem se izvode.


– Naše 61. Ljetne priredbe koje su, moram primijetiti, davno izrasle i prometnule se u jedan od najprepoznatljivijih kulturno-turističkih proizvoda grada Krka tako će, nakon službene ceremonije otvorenja zacrtane za 14. srpnja, započeti s koncertom Zagrebačkih solista kojima će se u izvedbi pridružiti saksofonist Nikola Fabijanić. Bit će to prigoda da se u zaista jedinstvenom ambijentu promovira njihov zajednički, nedavno objavljen nosač zvuka Anima Sospesa.


Zagrebački solisti, kao renomirani kolektiv s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnom karijerom, zajedno s Fabijanićem, tom će prilikom izvesti djela Mozarta, Piazzolle, Gardela i Papandopula, a posebnost krčkog koncerta ogledat će se u kompoziciji D. Bobića koja je pisana isključivo za ovu suradnju – napominje Parentić, najavljujući prigodnu svečanost otvorenja koja će, baš kao i koncertni nastup koji će uslijediti, biti upriličena pod zvijezdama, na prostoru Scene Zidine, odnosno u zaklonjenom dijelu dvorišta kompleksa krčke osnovne škole.





Posebnost ovogodišnje festivalske manifestacije su i kazališni programi namijenjeni najmlađima pa je tako u program Ljetnih priredbi uvrštena i predstava »Gospođica Neću« Scene Gorica koja će biti izvedena 11. srpnja, kao i predstava »Igralica« realizirana u koprodukciji Male Scene i Trio Cirkus Teatra čija je izvedba predviđena za 26. srpnja.



Vrhunac 3. kolovoza


U nastavku glazbenog dijela programa Ljetnih priredbi već 20. srpnja slijedi koncert Trija Osor, a 27. srpnja i Gudačkog kvarteta Cadenza koji će Krčane i sve »gostujuće« posjetitelje prostora u sjevernom dijelu krčke starogradske jezgre svojim virtuoznim izvedbama povesti na putovanja različitim stilskim epohama. – Namjera nam je da sinergijom glazbe i povijesne kulise kod publike stvorimo doživljaj Krka kao istinskoga grada povijesti i kulture te je, ocjenjuje Parentić, ovaj koncert jedan od onih koji će nas uvesti u sam vrhunac naše ljetne glazbeno-koncertne sezone, a koja će svoj zenit doživjeti 3. kolovoza, nastupom gudačkog orkestra Ansambl Acoustic Project nastalog suradnjom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića i violinista Marka Grazianija.



Ravnateljica Centra za kluturu Grada Krka nije propustila napomenuti da je financijsku podršku 61. Ljetnim priredbama pružilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali i Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka te Trgovačko-komunalno društvo »Ponikve eko otok Krk«.



Već samom idejom, osim izvođenja standarnih skladbi iz repertoara gudačkih orkestara, ovaj kolektiv kreće u smjeru inovacije, kako programski, tako i izvođački, eksperimentirajući s različitim stilovima te izvodeći potpuno nova djela hrvatskih i stranih autora, ističe Parentić, napominjući da tome najbolje svjedoči njihov repertoar koji uključuje skladbe Mozarta, Palanovića, Brkanovića, Griega i Čajkovskog. U nastavku festivalskih zbivanja, 10. kolovoza, uslijedit će i zajednički performans proslavljenog latvijskog čelista Maxima Beitena uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića.


Sedam predstava


Vokalni ansambl Antiphonus, u proširenom, međunarodnom sastavu, 18. kolovoza na scenu će donijeti jedno od najizvođenijih djela C. Monteverdija »Vespro della Beata Vergine« iliti Večernju molitvu Blažene Djevice Marije – reprezentativan »komad« sakralne glazbe koji stoji uz bok pozntaom Händelovom »Mesiji« ili pak Bachovoj »Muci po Mateju«, naglašava ravnateljica Centra za kulturu, ističući da će spomenuti nastup biti izveden na lokalitetu koji mu najbolje priliči – u krčkoj katedrali posvećenoj upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije. Tim koncertom dat ćemo dodatni doprinos prikladnom slavljenju blagdana Velike Gospe koji će biti obilježen samo koji dan prije ovog koncertnog nastupa, prenosi Parentić, napominjući da je za sam kraj glazbenog dijela 61. izdanja krčkih Ljetnih priredbi – 24. kolovoza, predviđeno predstavljanje dvojice virtuoza svjetskoga glasa – Danija Bošnjaka na oboi i Aleksandra Miloševa na violini.


I ove je godine važan dio Ljetnih priredbi posvećen dramskim izvedbama, odnosno upriličenju izvedbi čak sedam kazališnih predstava za odrasle. Njihove su izvedbe gotovo u potpunosti povjerene ansamblima naših ponajboljih nezavisnih kazališnih kuća koje će se predstaviti svojom najrecentnijom produkcijom, najavljuje predstavnica organizatora Ljetnih priredbi, uvjerena da će posjetitelji Krka tijekom ljeta imati prilike vidjeti više izuzetno kvalitetnih i gledanih predstava.


Od Pluća do Kerova


To se, među ostalim, odnosi i na dramu »Pluća« nastalu u koprodukciji Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak koja će biti izvedena i prije svečanosti otvorenja Ljetnih priredbi, već 10. srpnja. Isto vrijedi i za komediju »Muškarci.hr« nastalu u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh koja je predviđena za 17. srpnja. Komedija »Bračni (s)provod« Aplauz Teatra zacrtana je za 24. srpnja, a komedija »I živjele su sretno…« Scene Gorica za 7. kolovoza. Publike zasigurno neće manjkati prigodom izvedbe hit-komedije »Đurologija« poznatog i popularnog (anti)stand-up performera Branka Đurića Đure koja je planirana za 21. kolovoza, nastavlja Parentić, posebno skrećući pozornost i na dva inozemna gostovanja, i to kazališnih ansambala iz Srbije te Bosne i Hercegovine. Tako će se YuGoArt 31. srpnja Krčanima predstaviti hit-komedijom »Kerovi«, a AltTeatar 14. kolovoza, (po drugi put u Krku) svojom uspješnicom »Dame biraju«.