Potpisan ugovor

Lječilište Veli Lošinj počelo graditi novi medicinski trakt

Barbara Čalušić

Nova zgrada bit će dovršena najkasnije za deset mjeseci, a osim specijalističkih ambulanti, imat će i bazen prilagođen osobama s invaliditetom te kineziološku dvoranu. Investiciju vrijednu 17 milijuna kuna u većem dijelu financira Primorsko-goranska županija, a dijelom i Ministarstvo zdravstva



VELI LOŠINJ Izgradnja novog medicinskog trakta u Lječilištu Veli Lošinj započet će sredinom idućeg tjedna. Prema ugovoru o javnoj nabavi radova za rekonstrukciju i dogradnju medicinskog trakta, koji je jučer potpisan u Velom Lošinju, nova zgrada bit će dovršena najkasnije za deset mjeseci. Osim specijalističkih ambulanti, velološinjski medicinski trakt imat će i bazen prilogođen osobama s invaliditetom te kineziološku dvoranu. Investiciju vrijednu 17 milijuna kuna u većem dijelu financira Primorsko-goranska županija, a dijelom i Ministarstvo zdravstva kroz decentralizirana sredstva.


Ugovor su jučer potpisali ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj Renata Žugić, dožupanica Marina Medarić, Mirko Habijanec predsjednik Uprave križevačkog Radnika, tvrtke koja će graditi novi trakt, te Tomislav Anadabaka iz Granda projekta, poduzeća koje će obavljati nadzor radova. Ravnateljica Žugić podsjetila je da je stari medicinski trakt u Velom Lošinju izgrađen prije više od 30 godina te kao takav više nije adekvatan za potrebe Lječilišta, kao ni za turiste.


Specijalističke ordinacije


– Intimno se nadamo da će radovi biti gotovi prije ljeta i da će novi medicinski trakt spremno dočekati sljedeću sezonu. U prizemlju novog objekta nalazit će se fizikalna terapija s hidroterapijom i bazenom. Na katu će biti specijalističke ordinacije, dakle naše četiri specijalizacije, fizijatrija, dermatologija, pulmologija i pedijatrija. Također, tu će se nalaziti ordinacije dentalne medicine i medicinske kozmetologije, što je novost, te inhalartorij.


Na drugom katu nalazit će se kineziološka dvorana koja će biti djeljva u dva manja prostora te velika terasa na kojoj će se također izvoditi vježbe na otvorenom. Objekt je vrlo kvalitetan zato što je riječ o relativno visokom iznosu investicije, objasnila je ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj Renata Žugić. – Danas tu boravi više od 40 posto stranih gostiju, a medicinski trakt, osim gostima i pacijentima, znatno će podignuti kvalitetu života lokalnog stanovništva – dodala je Žugić.

Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić rekla je da kao čelnica grada s 8.200 stanovnika pozdravlja i otvaranje svakog novog radnog mjesta na otoku.



Iako će objekt biti moderan, zbog stakla i aluminija kao prevladavajućih materijala, bit će praktički nevidljiv u prostoru park-šume Lječilišta. Projekt potpisuje tvrtka Arcitec Ivšić koja je projektirala i obnovljenu vilu Elisabeth koja je otvorena 2013. godine kao prva faza obnove Lječilišta Veli Lošinj.



Nova radna mjesta


– Uz naše prirodne kvalitete otoka, kad govorimo o zdravstvenom turizmu, onda treba krenuti od njegovog nukleusa, a to je Lječilište koje je prepoznato i u svijetu. Rekonstrukcijom medicinskog trakta vratit ćemo stari sjaj lječilišnom turizmu na Lošinju, kako za naše stanovnike koji ovdje žive 12 mjeseci, tako i za one koji ovdje dolaze zbog lječilišnog turizma – poručila je Kučić, dok dožupanica Medarić vjeruje da će obnovom Lječilišta Lošinjani dalje razvijati destinaciju, zapošljavati nove ljude i tako omogućiti održivost same investicije.


Kako je rekao Mirko Habijanec, Radnik je na Lošinju prisutan već niz godina. Kašnjenje s početkom izgradnje medicinskog trakta zbog čega je, kako je kazao, natječaj trajao dulje nego što će trajati gradnja, Habijanec je objasnio komplikacijama uzrokovanim Zakonom o javnoj nabavi.


Iako Granda projekt prvi put obavlja poslove nadzora u Lošinju, radi se o tvrtki koja, prema riječima njezinog direktora Tomislava Andabake, ima veliko iskustvo u gradnji medicinskih objekata. – Prije tri tjedna dovršili smo jedan takav objekt u Novom Marofu i mogu reći da je izvođač radova tu ključan. Budući da u ovom slučaju imamo poznatog graditelja, vjerujem da neće biti problema u odvijanju radova – poručio je Andabaka.