Sjednica Vijeća

LNG na Krku: Omišljani očekivali odgovore, a dobili jedno veliko ništa

Mladen Trinajstić

Potpuno razočaranje i konsternacija među pristunim Omišljanima i Njivičanima / snimio M. TRINAJSTIĆ

Potpuno razočaranje i konsternacija među pristunim Omišljanima i Njivičanima / snimio M. TRINAJSTIĆ

Gosti su zorno pokazali da su razlozi zabrinutosti zbog neučinkovitosti državnih tijela i više no opravdani. Ne samo da se i dalje ništa ne čini u vezi opasnih tvari u Dina Petrokemiji, već im nisu poznate ni elementarne činjenice, a u vezi LNG-a su saznali – da općina neće dobiti nikakav vid nadoknade



Žali bože vremena i novca poreznih obveznika potrošenog na gorivo službenih vozila kojim su jučer na Krk doputovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike predvođeni državnim tajnikom Antom Čikotićem, a sve kako bi na poziv omišaljskog Općinskog vijeća sudjelovali na sjednici tog tijela otvorenoj za javnost, održanoj u Društvenom centru Kijac. Tema o kojoj su Omišljani i Njivičani željeli nešto smislenog čuti, a za što su ostali uskraćeni, između ostalog je bila i problematika sanacije opasnog otpada u bivšoj Dina Petrokemiji, tema na temelju koje su gosti otočanima nakon dulje, na trenutke potpuno apsurdne rasprave, zorno pokazali da su razlozi njihove zabrinutosti zbog neučinkovitog djelovanja državnih tijela i više no opravdani te da oni koje zakoni jasno obvezuju na postupanja u ovakvim situacijama, na iznenađenje okupljenih, još uvijek ne čine ništa u razrješavanju njihove najveće noćne more.


(Ne)povjerenstvo


Izlaganja predstavnika Ministarstva tako su čas išla za tim da u Dini ne uspijevaju djelovati stoga što se radi o privatnoj imovini, da bi nakon što su im i općinska načelnica Mirela Ahmetović, kao i više vijećnika ukazali da Dina više ne postoji kao pravna osoba (a time niti kao subjekt u kojem postoji i odgovorna osoba), zaokrenula k tome da se navodno pouzdano ne zna niti čega, niti koliko ondje danas zapravo ima ili nema. Konkretnije, ispalo je da unatoč višemjesečnom djelovanju Povjerstva osnovanog upravo radi utvrđivanja tih činjenica, nadležna tijela ne raspolažu saznanjima jesu li stotine tona u Dini od Ježića »zaboravljenih« tvari u konačnici proizvodne sirovine ili pak opasni otpad.


Ništa ni od naknade


Da su razmjeri neozbiljnosti i neodgovornosti »odgovornih« veći od onog što su otočani dosad mislili, postalo je jasno nakon što je najpozitivnijim zaključkom dosadašnjeg rada ljudi u tom Ministarstvu obznanjena njihova procjena da bi u slučaju najcrnjeg scenarija i eventualne eksplozije ondje ostavljenih kemikalija, a za koje nije osporeno da su kancerogene, rizici bili prihvatljivi, odnosno da učinci tog događaja ne bi izašli iz kruga postrojenja! Nešto suvislija od rasprave o Dini, bila je uvodna prezentacija projekta izgradnje plutajućeg LNG treminala koji je u toj prigodi predstavio Goran Frančić, direktor tvrtke LNG Hrvatska. Ipak, niti njegovo predstavljanje karakteristika i strateških značajki tog projekta Omišljanima u konačnici nije dalo opipljiviji odgovor o mogućim koristima koje će lokalna zajednica imati od tog projekta i to stoga što, zaključeno je, u ovom trenutku u domaćim propisima ne postoji niti jedna kategorija koja bi lokalcima osigurala neki vid nadoknade, odnosno rente za gospodarske aktivnosti koje će im se u njihovu dvorištu oživotvoriti – navodno već do konca 2019. godine.