Lopar

Kupci ne znaju što ih čeka, a Andreškić upozorava: ‘Privatizacija Imperiala neće uspjeti’

Ivor Balen

Zemljište na kojem se nalaze neki objekti Turističkog naselja San Marino predmet spora / Foto arhiv

Zemljište na kojem se nalaze neki objekti Turističkog naselja San Marino predmet spora / Foto arhiv

Općina Lopar ima nekoliko neriješenih imovinskopravnih situacija s Imperialom koje su u postupku pregovora. Neke su i u postupku tužbe, a i velik broj mještana ima neriješene imovinsko-pravne odnose s Imperialom. Ukupno je riječ o oko 40.000 četvornih metara, ističe općinski načelnik



Načelnik Općine Lopar Alen Andreškić smatra da se moguća privatizacija Imperiala, najveće hotelske kuće u ovom dijelu Hrvatske, ne može odviti bez da se za mišljenje pita jedinice lokalne samouprave.


Osim što bi to bilo neophodno u cilju budućeg uspješnog partnerstva u razvitku destinacije, Andreškić ima i konkretne pravne argumente zbog kojih će novi vlasnik, tko god bio, morati pokucati na vrata načelnika Općine.


Prvi čovjek Lopara pretpostavlja da se na natječaj, koji je u fazi prikupljanja obvezujućih ponuda, neće javiti nitko. Za slučaj da se javi, zainteresiranima objašnjava s čime će se susresti:




– Općina Lopar ima nekoliko neriješenih imovinsko-pravnih situacija s Imperialom koje su u postupku pregovora. Neke su i u postupku tužbe, a također i velik broj mještana ima neriješene imovinsko-pravne odnose s Imperialom. Ukupno je riječ o oko 40.000 četvornih metara – ističe Andreškić.


Općina Lopar vodi spor za 4.500 kvadrata zemljišta koji je dobiven u prvom stupnju, nastavlja načelnik.


Pet uvjeta


– A Imperial je tražio da se umiješa Država. Riječ je o zemljištu na kojem se nalaze tri hotela u sklopu Turističkog naselja San Marino, Sahara, Rab i Veli Mel, kao i restoran turističkog naselja. Oni se nalaze na javnom dobru. Za sada naplaćujemo najam za to zemljište, a spor bi trebao biti razriješen na obostrani interes. Nadalje, Imperial d.d. je u proteklom razdoblju izgradio objekte bez akta o gradnji, pri čemu je dio tih objekata izgrađen i nakon što je istekla mogućnost legalizacije. Zbog toga je ostalo otvoreno pitanje preko milijun kuna komunalnog doprinosa, koji pripada Općini – ističe načelnik Lopara.


Kako dodaje, Imperial je raspolagao i s desetak tisuća četvornih metara zemljišta na način da ga je prodao ili mijenjao s mještanima Lopara.


– Ali to zemljište nije ušlo u temljeni kapital društva, što je tvrtka bila dužna napraviti. Država zato sada ima mogućnost zatražiti odštetu od Imperiala, a Imperial i Republika Hrvatska trebali bi omogućiti vlasnicima uknjižbu – kaže Andreškić.



Prodaja Imperiala, najveće rapske hotelske kuće i glavnog motora razvoja otoka, prvi put je propala u ljeto 2014. a potom i početkom 2015. Ili nije došla niti jedna obvezujuća ponuda, ili one koje su došle nisu bile valjane. Ovoga puta Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio je početnu cijenu od 259.909.256 kuna, odnosno 816,18 kuna po dionici, što je znatno više od cijene koju Imperial trenutačno postiže na burzi. Prema neslužbenim informacijama, u ovom krugu postoje ozbiljni interesenti.



Zaštita interesa


Povodom nedavne objave prikupljanja obvezujućih ponuda Andreškić je uputio dopis CERP-u, DUUDI-ju i Ministarstvu turizma, u kojem je predložio pet uvjeta koje bi potencijalni kupac morao ispuniti na području Lopara. To su izgradnja hotela od četiri zvjezdice s minimalno 100 smještajnih jedinica u roku tri godine, izgradnja zatvorenog i otvorenog bazenskog prostora u roku četiri godine, zadržavanje 80 posto stalno zaposlenih s područja otoka Raba minimalno pet godina i 80 posto najmoprimaca minimalno tri godine te na koncu, ako uvjeti ne budu ispunjeni, da 30 posto penala ide Općini Lopar.


– Smatram da će budući vlasnik Imperiala imati puno dodirnih točaka s Općinom Lopar. Ponajprije očekujem, ako sada dođe do prodaje, da će jedan od presudnih uvjeta biti investicijski plan, uz zadovoljenje ostalih uvjeta. Očekujem da će kvalitetnim investiranjem u sadržaje koji obogaćuju ponudu Lopara novi vlasnik omogućiti zadržavanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje. Također i da će se pronaći način da se zadrži dio postojećih najmoprimaca, a sve u cilju kvalitetnog suživota i održivog razvoja ovog prostora, kaže Andreškić, dodajući da vjeruje da će u postupku privatizacije mogućem novom vlasniku od strane Imperiala biti jasno prezentirani svi otvoreni sporovi.


– A Općina Lopar će poduzeti sve mjere da zaštiti interese Općine i mještana. Nažalost, dosadašnje investicije Imperiala prvenstveno su se odrađivale bez građevinske dozvole zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Uz to, glavnina investicija bila je u drugom dijelu otoka, iako Imperial preko 50 posto prometa i preko 50 posto dobiti ostvaruje na području naše općine. Od budućeg vlasnika očekujem da će prepoznati potencijal Lopara, rekao je Andreškić.