Dan Grada Krka

Kuća pomorske baštine: Otvoren Interpretacijski centar u Krk

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Važan i posebno atraktivan segment  maritimnom građom bogatog kompleksa uklopljenog u prostor koji su otočani jučer mogli premijerno razgledati, činit će i u Centar integrirana maketerska radionica Željka Skomeršića, poznatog krčkog brodomaketara i kolekcionara predmeta povezanih s pomorstvom



KRK  Nizom prigodnih događanja, slavljeničkih manifestacija koje su dobrim dijelom bile posvećene predstavljanju vrijednih postignuća odnosno rezultata zajedničkih ulaganja Grada Krka, Primorsko-goranske županije, ali i korištenja EU sredstava, Krčani su jučer proslavili svoj, odnosno Dan Grada Krka. Svetkovina svetog Kvirina, nebeskog zaštitnika tog drevnoga otočnog grada, ali i Krčke biskupije, ovog je puta, barem u onom svjetovnom djelu obilježavanja tog dana, bila još posebnija i svečanija.


To stoga što se upravo jučer obilježena 25. obljetnica od konstituiranja Grada u obličju lokalne samoupravne jedinice u kakvoj i danas djeluje pa stoga i ne čudi da su se predstavnici Gradske uprave, na čelu s gradonačelnikom Darijom Vasilićem (koji je u ovoj prigodi također proslavio »srebrni jubilej« svog i u hrvatskim okvirima rekordno dugog gradonačelničkog stolovanja) potrudili taj »izvanredni« dan učiniti još posebnijim i svečanijim.


Maketarska radionica


A razloga za slavlje bilo je naodmet, tim više što je upravo na Dan Grada upriličeno otvorenje novouređenog Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Krka. Feštom održanom na krčkom starogradskom trgu Pjanka kojoj su, uz predstavnike krčke izvršne vlasti, nazočili i brojni čelnici i čelnice u ostvarenje tog projekta uključenih županijskih upravnih tijela kao i brojnih institucija, proslavljeno je otvaranje vrata milijun kuna vrijednog izložbeno-interpretacijskog središta unutar kojeg je, zahvaljujući novcu manjim djelom namaknutom iz Gradskog odnosno županijskog proračuna, a najvećim i iz europskog Interreg fonda za regionalni razvoj, uređen te vrijednim izlošcima te interaktivnim sadržajima opremljen prostor kojim će Krčanima i posjetiteljima tog grada od sad biti prezentirana duga i bogata povijest krčkog pomorstva, ribarstva i jedriličarstva.




Važan, zanimljiv te posebno atraktivan segment sadržajno šarolikog i podastrijetom maritimnom građom prebogatog kompleksa uklopljenog u prostor kojeg su, u društvu krčkog gradonačelnika i župana Zlatka Komadine, otočani jučer imali priliku premijerno razgledati činit će i u Centar integrirana maketarska radionica Željka Skomeršića – nadaleko poznatog krčkog brodomaketara te kolekcionara predmeta povezanih s pomorstvom kojima je Interpretacijski centar u konačnici i »opremljen«.


Obnovljeni bragoc


Samoj proslavi koja je kulminirala po prvi put u povodu Dana Grada u Velikoj vijećnici održanom svečanom sjednicom Gradskog vijeća, prethodila je još jedna pomorska fešta koja je, baš kao i ona u djelu povezanom s otvorenjem Interpretacijskog centra, bila povezana s prekograničnim hrvatsko-slovenskim projektom »Mala barka 2«. U gradsku je luku, naime, samo koji sat pred slavljeničku prigodu uplovio 9,5 metara dugi bragoc »Paolina« – još jedan u, sad već bogatom, nizu plovećih spomenika krčkoj maritimnoj baštini kojeg su lokalni zaljubljenici u more i regatavanje, uz pomoć sredstava raspoloživih iz tog prekograničnog projekta, prethodnih mjeseci temeljito obnavljali i revitalizirali pripremajući ga za regatna natjecanja, ali i svakodnevno prezentiranje onoga što žitelji tog moru oduvijek okrenuta grada jesu i što su u konačnici oduvijek i bili – ljudi od mora.



Velik i vrijedan gradski jubilej obilježen je i nizom »popratnih« zbivanja, predstavljanjima zanimljivih knjiga i monografija uključujući i one koju su, pod nazivom »Krk 25«, posebno za ovu priliku priredili Milica Žužić, Josipa Milohnić i Igor Gržetić, a koja je, kao simboličan podsjetnik na vrijedan jubilej svim sudionicima jučerašnje svečanosti, podijeljena na izlasku iz Vijećnice. Spomenuti valja i da je u večernjim satima u krčkoj katedrali proslavljen i onaj vjerski dio tog Krčanima iznimno važnog dana, i to svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je, uz krčkog biskupa mons.


Ivicu Petanjka, predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Uz sudjelovanje članova brojnih lokalnih glazbenih, folkornih i sportskih udruga, čiji su članovi proteklih dana također redom dali obol proslavi, obilježavanje Dana Grada zaključeno je večernjom koncertnom poslasticom koju su Krčanima, na rivi, jučer darovala četiri tenora – Đani Stipaničev, Marko Pecotić, Marko Škugor i Vladimir Garić.



Pozitivan trend


Ipak, u onom formalnom smislu najsvečaniji trenutak zbio se jučer u podne kad je u nazočnosti brojnih gostiju i uzvanika, članova svih dosadašnjih saziva Gradskog vijeća Grada Krka, čelnika i izaslanika svih ostalih krčkih lokalnih jedinica kao i gradova odnosno općina sa svih Krku susjednih kvarnerskih otoka, predstavnika Županije i Krčke biskupije u vijećnici održana svečanost u povodu 25. obljetnice postojanja Grada.


A u toj prilici koja je kao stvorena za podsjećanje i slavljeničko nabrajanje »sile« kilometara novoizgrađenih ili pak obnovljenih cesta, na desetke kilometara u zemlju položenih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, na stotine milijuna kuna uloženih u škole, vrtiće i druge društvene sadržaje ili pak elemente komunalne i javne infrastrukture bez kojih Krk danas zasigurno ne bi bio na poziciji jednog od najrazvijenijih hrvatskih gradova, prvi čovjek Krka posebno je ipak podcrtao onaj brojčani podatak koji, po njegovom, ali i stavu svih koji su se jučer obratili okupljenima, najbolje govori o ostvarenom prosperitetu Krčana. A taj »podatak« kaže da je tijekom posljednjih 25 godina taj grad za čak četvrtinu povećao broj svojih stanovnika.


– Još 1993. godine ovdje nas je bilo manje od 5.000, a danas nas je više od 6.280, istaknuo je Darijo Vasilić ocjenivši da je upravo taj podatak najbolji i najvjerodostojniji pokazatelj da su svi koji su na bilo koji način pridonosili razvoju tog višetisućljetnog otočnog grada činili dobro i »vukli u dobrom smjeru«. Isti je zaključak Vasilić izvukao i iz statistika koje govore da se u Krku svake godine polako ali sigurno povećava i broj mališana –  vrtićaraca, ali i osnovaca – kao i podatku o niskoj stopi nezaposlenosti svojih sugrađana kao i iznimno velikom broju »živih i propulzivnih« gospodarskih subjekata – tvrtki i obrta u kojima krčani osiguravaju vlastitu i egzistenciju svoje djece.