Grad Krk

Krku se isplatilo uvođenje LED tehnologije. Trošak javne rasvjete pao je za trećinu

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Ostvareno je osjetno smanjenje utroška električne energije koji je s 1,02 milijuna kWh 2010. godine u prošloj spušten na svega 734.864 kWh, i to unatoč značajnom povećanju broja uličnih svjetiljki



KRK Jedna od zanimljivijih tema kojih su su predstavnici izvršne vlasti Grada Krka – gradonačelnik Darijo Vasilić i njegov zamjenik Čedomir Miler – na prošlotjednom zasjedanju gradonačelnikovog Kolegija dotakli bila je i analiza troškova javne rasvjete na području te otočne lokalne samouprave. Osim upoznavanja s podacima o prošlogodišnjem utrošku električne energije u okvirima te, pojedinačno gledano, najveće stavke gradske energetske potrošnje, predstavnici krčke lokalne uprave spomenutu su analizu iskoristili i kao konkretan dokaz, odnosno mjerljiv pokazatelj, da se višegodišnja ulaganja u modernizaciju tog sustava isplate, i to kako s ekološko-energetskog, tako i financijskog stajališta.


Uz ostale predmete što ih je na Kolegiju prezentirao gradonačelnikov zamjenik Čedomir Miler, predstavljenom je novosačinjenom troškovnom analizom dokumentirano da je u proteklom devetogodišnjem razdoblju, periodu u kojem se ti troškovi sustavno prate, ostvareno osjetno smanjenje utroška električne energije koji je s 1,02 milijuna kWh zabilježenih (i plaćenih) 2010. godine u prošloj spušten na svega 734.864 kWh.


Impresivna ušteda


Za trećinu umanjeni utrošak električne energije korištene za osvjetljavanje javnih površina još je impresivniji uzme li se u obzir činjenica da je u istom periodu značajnim brojem dodatnih svjetiljki obasjan cijeli niz prometnica, ulica, trgova, kao i svih ostalih dijelova donedavno »škurih« odnosno neosvijetljenih javnih površina. Da povećanje broja i gustoće rasvjetnih tijela, ponajprije korištenjem modernih tehnologija baziranih na LED tehnologiji, sa sobom ne donosi porast utroška energije već naprotiv, kumuje njegovu dramatičnom smanjenju, Miler je u toj prilici dokumentirao predstavljanjem cjelovitih podataka prikupljenih za sve godine promatranog razdoblja, uključujući i one po pojedinim mjernim točkama, odnosno »rasvjetnim krugovima«. Iz tih se podataka pokazalo pak da su najznačajnija te ujedno i najosjetnija smanjenja troškova električne energije, u pojedinim godinama, bilježena upravo u zonama u kojima su rasvjetna tijela zamijenjena novim, energetski učinkovitim LED svjetiljkama.




Već poodmakla praksa moderniziranja javne rasvjete na području Grada Krka »forsiranjem« koje je do sad LED rasvjetom pokrivena većina gradu Krku susjednih naselja, ove bi godine trebala zaći u završnu fazu. U sklopu za 2019. godinu predviđenog programa novim bi, energetski učinkovitim rasvjetnim tijelima trebali biti napokon pokriveni i oni dijelovi samog naselja Krk u kojima se do sad to nije stiglo učiniti. Prema najsvježijim podacima koja nam je predstavio krčki dogradonačelnik Čedomir Miler, LED tehnologijom je do sad opremljeno više od 1,2 tisuća rasvjetnih tijela razasutih gradom Krkom, a još više i u selima u njegovu okružju.



Redovita mjerenja i praćenja utroška električne energije kao i proračunskog novca koji ide na podmirenje računa za tu svrhu pokazuju da je 2007. godine, posljednje kad je krčka javna rasvjeta svijetlila bez LED-a, taj sustav gradski proračun stajao tek nešto manje od 583 tisuće kuna. Deset godina kasnije, uz napomenu da je u međuvremenu rasvjeta ojačana značajnim brojem dodatnih rasvjetnih tijela, za osvjetljavanje javnih površina utrošeno je oko 490 tisuća proračunskih kuna, objasnio nam je nedavno, govoreći o toj tematici Čedomir Miler, istaknuvši i da je na pojedinim »mjernim mjestima«, u rasvjetnim krugovima koji su u potpunosti nadomješteni LED-om, zabilježena financijska ušteda dosegla čak 65 posto.


– S obzirom na to da i LED tehnologija stalno napreduje te da najnovije svjetiljke koje postavljamo krase još veći potencijali uštede, na nekim se lokalitetima u budućnosti mogu očekivati uštede od nevjerojatnih 85 posto u odnosu na troškove koje smo još do jučer imali – zaključio je naš sugovornik.



Kredit HBOR-a


– U preostalim dijelovima samog Krka sad nam je preostalo zamijeniti posljednju trećinu tog sustava, odnosno još kojih šestotinjak svjetiljki koje su silom prilika, u nastojanjima da u tom smislu najprije odradimo okolicu grada, za sad ostale »zaobiđene« – zaključio je zamjenik krčkoga gradonačelnika.


A u toj nakani, predstavljeno je to i prigodom nedavne prezentacije ovogodišnjeg krčkog gradskog proračuna, Gradu će na raspolaganju biti od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odobreni kredit »težak« 3,03 milijuna kuna. Spomenuti iznos, osiguran iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a, bit će namijenjen isključivo dovršetku projekta modernizacije sustava javne rasvjete, a krčka ga je lokalna uprava dobila po iznimno povoljnim uvjetima uz nisku, fiksnu kamatnu stopu od tek 0,1 posto godišnje (na iskorišteni iznos kreditnog odobrenja).


U Gradu stoga procjenjuju da će se na desetljeće posuđena kreditna sredstva, zahvaljujući kojima će se dovršiti moderniziranje javne rasvjete, »vraćati sam od sebe«, odnosno iz ostvarenih ušteda na utrošku električne energije!