Josipović i Holy na Krku s eko udrugama

Krk primjer održivog razvoja, zbrinjavanja otpada i energetske učinkovitosti

Mladen Trinajstić

Ovdje imamo sjajne primjere te da bi ostatak Hrvatske uistinu trebao učiti od ovih ljudi, zaključio je predsjednik kojemu je za jučerašnjeg boravka na Krku, zanimljivo, društvo činila saborska zastupnica i predsjednica ORAH-a, Mirela Holy

KRK – Ono što Krčani već neko vrijeme čine i što, posebice na planu održivog razvoja, zbrinjavanja otpada i energetske učinkovitosti postižu upravo je sjajna stvar i ovaj bi otok, odnosno praksa koju su njegovi stanovnici uveli, po mnogome mogla i trebala postati oglednim primjerom postupanja stanovnika svih drugih jadranskih otoka ali i obalnog odnosno kontinentalnog dijela naše zemlje. Tim je riječima predsjednik Ivo Josipović rezimirao svoj jučerašnji posjet Boduliji i sve ono što su mu za kratkog ali sadržajnog obilaska grada Krka predstavili njegovi domaćini. Josipović je na Krk jučer stigao na poziv Energetske zadruge »Otok Krk«, lokalne akcijske grupe »Kvarnerski otoci« i udruge »Eko Kvarner« pa stoga i ne čudi da je glavnina jučerašnjeg predsjednikova boravka na otoku bila obojena zelenim odnosno ekološkim i energetskim temama. Nakon što je Josipoviću u sjedištu otočnog komunalnog poduzeća »Ponikve« prezentiran već uhodani i po rezultatima vrlo učinkovit sustav odvojenog prikupljanja i ekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada kao i »sveotočni« projekti usmjereni smanjenju emisije stakleničkih plinova, predsjednik nije krio svoje zadovoljstvo predstavljenom mu krčkom »dobrom praksom«. – Ovdje već neko vrijeme imamo na djelu politiku koja je zapravo budućnost cijele Republike Hrvatske, naglasio je Josipović dodavši kako mu je za boravka na Krku predstvljen jedinstven ekološki pristup problematici zbrinjvanja otpada ali i energetici. Krk je u relativno kratkom roku dosegao udio od 43 do 44 posto razvrstanog otpada što je veliko postignuće u našim okvirima, a jednako tako zamjetna je i dojmljiva orijentacija stanovnika ovog područja korištenju obnovljivih izvora energije. Ono što sam danas ovdje vidio i čuo dovelo me do zaključka kako Krčani hrabro i ambiciozno razvijaju neka sasvim inovativna rješenja koja im već danas omogućavaju učinkovito, pa čak i isplativo korištenje sunčeve energije. Mislim da ovdje imamo sjajne primjere te da bi ostatak Hrvatske uistinu trebao učiti od ovih ljudi, zaključio je predsjednik kojemu je za jučerašnjeg boravka na Krku, zanimljivo, društvo činila saborska zastupnica i predsjednica ORAH-a, Mirela Holy.




Na novinarsko pitanje o povezanosti vraćanja pričuvnog vojnog sastava s ukrajinsko-ruskom krizom Joispović je naglasio kako nikave veze između tih dviju činjenica nema. – Da budemo jasni i otvoreni, nitko od naših vojnika ne odlazi u Ukrajinu niti se organizacija pričuve na bilo koji način treba niti može povazati s kriznim zbivanjima na istoke Europe. Čuo sam za glasine iz kojih bi se dalo zaključiti kako se kroz uvođenje pričuve zapravo spremamo za rat. Te i takve spekulacije nemaju nikakvog temelja i one jednostavno nisu točne. Pričuvu uvodimo jer je predviđena zakonom i jer je moramo imati, i to nema veze s Ukrajinom niti Rusijom ali ni NATO-ovim snagama za brzo djelovanje koje neki također dovode u vezu s tim potezom, rezolutan je bio Josipović.



Holyno prisustvo tijekom svog krčkog izleta Josipović je objasnio njenom zauzetošću ekologijom i ekološkim pitanjima, temama o kojima je jučer zapravo najviše bilo i riječi. – Zahvalan sam gđi. Holy na njenoj podršci a njen današnji boravak ovdje ponajprije treba shvatiti kao našu zajedničku poruku da se hrvatska politika u budućnosti treba znatno više okrenuti prema energetskoj učinkovitosti, ekologiji i svijesti da nam je planet ugrožen klimatskim promjenama ali i aktivnostima koje sami činimo. Predsjednica ORAH-a u »objašnjenju« svog jučerašnjeg druženja s predsjednikom bila je ponešto konkretnija pa je svoje sudjelovanje u jučerašnjem protokolu obrazložila jasnim znakom osobne podrške koju iskazuje Joispoviću i njegovoj »progresivnoj politici«. – Kad gospodin Joispović objavi svoj program, ja ću ga kao Mirela Holy nedvojbeno podržati. Obzirom da ga znam godinama, znam kakav je čovjek i kakve vrijednosti zastupa, on ima moju podršku, zaključila je čelnica ORAH-a dodavši i kako će se o podršci stranke kojoj predsjedava Joispovićevoj predsjedničkoj kandidaturi spomenuta organizacija tek očitovati, nakon što ovaj i formalno bude prezetirao svoj izborni program. Nakon jednosatnog boravka u sjedištu otočnog komunalnog poduzeća predsjednik se u društvu krčkih lokalnih čelnika zaputio put sjedišta krčke gradske uprave. Josipovića je ondje s projektima energetske učinovitosti ukratko upoznao zamjenik gradonačelnika Grada Krka Čedomir Miler. Boravak u Krku predsjednik je iskoristio i za obilazak zanimljivog arheološkog nalazišta smještenog u podzemlju cocktail bara »Volsonis« gdje je, usput, u društvu otočnih lokalnih načelnika i načelnica popio kavu da bi se potom zaputio put Krku susjednog Vrha gdje se u »Kući krčkog pršuta«, uz prigodni domijenak, kratko družio s čelnicima jedinica lokalnih samouprava s ostalih kvarnerskih otoka – Cresa, Lošinja i Raba.