Blandanski ures

Krk pred Uskrs dobio jumbo pisanicu, očekuje se dobra popunjenost za blagdane

Mladen Trinajstić

Predstavnici TZ-a, Grada Krka i KD-a Vecla pored jumbo-pisanice na Veloj placi. Uskrsni ures glavnog gradskog trga oslikala je akademska slikarica Alma Dujmović / snimio  I. GRŽETIĆ

Predstavnici TZ-a, Grada Krka i KD-a Vecla pored jumbo-pisanice na Veloj placi. Uskrsni ures glavnog gradskog trga oslikala je akademska slikarica Alma Dujmović / snimio I. GRŽETIĆ

Jaje je akrilnom bojom ručno oslikala poznata krčka akademska slikarica Alma Dujmović, a morski motivi obogaćeni su stiliziranim elementima jednog od najprepoznatljivijih elemenata krčke arheološke odnosno povijesne baštine – antičkog mozaika s prikazom Tritona



Uskrsni su blagdani, već tradicionalno, vrijeme koje otočni turistički djelatnici uzimaju za onaj »pravi« početak svojih poslovnih aktivnosti. Nakon uobičajenog, zimskog razdoblja zatvorenih objekata u koje se, sad već redovno, u tom dijelu godine uvijek iznova ulažu značajna sredstva, sada napokon polako dolazi i vrijeme njihova stavljanja u funkciju odnosno predstavljanja svega (u)činjenog na podizanju kvalitete otočnih smještajnih kapaciteta. Osim u otvorenim objektima, uskrsno je »buđenje« na Krku vidljivo i u brojnim manifestacijama kojima otočani nastoje uveseliti svoje prve predsezonske posjetitelje kojih, sukladno najavama iz TZ-a Grada, ali i otoka Krka, već potkraj ovog tjedna ne bi trebalo nedostajati.



Do kraja ožujka, izvjestili su nas jučer i iz TZ otoka Krka, svoja vrata otvaraju gotovo svi otočni hoteli. Prema procjenama predstavnika krovne organizacije krčkog turizma, na otoku bi tijekom narednog blagdanskog vikenda trebalo odsjesti nešto više od 2,5 tisuće posjetitelja koji bi ovogodišnjoj turističkoj statistici trebali pridonijeti s oko 11 tisuća »uskrsnih« noćenja.



Bit će ih još




U svijetlu tih i takvih »događanja«, pažnji Krčana nije promaknuo niti ovotjedni potez predstavnika TZ-a Grada Krka koji su, ususret najvećem kršćanskom blagdanu, centralni gradski trg – Velu placu učinili ljepšom i Uskrsu prikladnijom postavom velike šarene uskrsne pisanice.


– Radi se o projektu kojim smo i na taj simboličan način, svim našim sugrađanima i posjetiteljima koji će naš grad i otok obići idućih dana željeli čestitati skorašnji blagdan, istaknula je direktorica TU-a TZG-a Krka Nataša Jurina ne zaboravivši spomenuti i da je veliko jaje, dobavljeno u zajedničkoj režiji lokalnog TZ-a, Grada Krka i krčkog komunalnog društva Vecla, ručno oslikala poznata krčka akademska slikarica Alma Dujmović. Morski motivi kojima je pisanica ručno ukrašena akrilnom bojom obogaćeni su i stiliziranim elementima jednog od najprepoznatljivijih elemenata krčke arheološke odnosno povijesne baštine – antičkog mozaika s prikazom Tritona, nastavlja čelnica krčkog TZ-a uvjerena da će na gradski trg netom instalirana jumbo-pisanica biti ovjekovječena na fotografijama brojnih uskrsnih posjetitelja tog turizmu okrenutog grada.


Jurina nam je rekla i da krčke »turističke instance« i u idućim godinama planiraju nastaviti nabavljati nove takve uskrsne simbole kao i da je nakana TZ-a da svake godine zadaću njihova prigodnog oslikavanja povjeri nekom drugom lokalnom umjetniku.


Nakon prigodne svečanosti kojom je obilježeno postavljanje tog novog krčkog blagdanskog uresa, čelnica Gradskog TZ-a nam je prenijela i da će već nadolazećeg vikenda svoja vrata otvoriti svi krčki hotelski objekti, ali i dio kampova te da prve procjene govore da bi u narednim danima na području »prvaka otočnog tursitičkog prometa« trebao biti ostvaren i više nego zadovoljavajući turistički rezultat.


Uskrsni doručak


– Kao i prethodnih godina, na sam Uskrs kao i tijekom uskrsnog ponedjeljka u suradnji s lokalnim hotelijerima u centru grada organiziramo tradicionalni Uskrsnji doručak. Tako ćemo i ovog puta na lokalitetu pred Turističko-informativnim centrom postaviti štand s kojeg ćemo našim posjetiteljima ali i sugrađanima prigodno dijeliti pisanice ali i tradicionalne krčke pogače, slastice bez kojih je Uskrs ovdje nezamisliv, ističe Jurina dodajući da će događanjima i prigodnim predsezonskim kulturnim odnosno zabavnim manifestacijama biti ispunjeni i dani odnosno tjedni u nastavku travnja. Koncem idućeg tjedna, zaključuju organizatori i promotori manifestacija na području Grada, Krk će ugostiti 11. izdanje Drobnica festa – festivala posvećenog maslini, maslinarima i krčkom tekućem zlatu u organizaciji kojega glavnu ulogu i ovog puta igraju članovi krčke Udruge maslinara Drobnica. Jurina je također najavila i skorašnji Spring Jam program – koncert The Beatles Revival Banda i BelfastFooda kojeg u prvom travanjskom vikendu organizacijski potpisuje udruga Kreativni Krk.