Priznanje

Krk najbolji mali grad u području gospodarstva

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Grad Krk jedan je od malobrojnih gradova koji funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6.281 stanovnika ima registriranih čak 700 poslovnih subjekata



KRK Grad Krk proglašen je najboljim malim gradom u području gospodarstva u akciji koju su, zajedničkim snagama, nedavno organizirali predstavnici internetskog portala gradonačelnik.hr te tvrtki Hanza media i Ipsos.


Laskava titula najboljeg malog grada u kategoriji u kojoj su, u konkurenciji lokalnih samouprava srednje veličine isto priznanje ponijeli predstavnici Svete Nedelje, a među velikima i Grada Varaždina, predstavnicima Grada Krka uručena je u šibenskom Amadria Parku, i to u sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova što ih je ondje organiziralo Ministarstvo regionalog razvoja i fondova Europske unije.


Pokretanje razvoja


Grad Krk jedan je od malobrojnih gradova koji već godinama funkcionira bez prireza, ima jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti u zemlji, a na 6.281 stanovnika ima registriranih čak 700 poslovnih subjekata, od kojih 276 poduzetnika te čak 424 obrtnika, stoji u obrazloženju nagrade koju je Grad Krk osvojio u konkurenciji gospodarstvu okrenutih malih gradova.




Smatrajući da je uloga jedinice lokalne samouprave pokrenuti gospodarski razvoj stvaranjem povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, u Krku se, po procjeni organizatora i ocjenjivača spomenute akcije, konstantno ostvaruje ulaganje u infrastrukturu, a poduzetnicima pružaju olakšice u vidu oslobođenja plaćanja dijela komunalne naknade, odnosno doprinosa.


Dostupnost javnih usluga, ističu organizatori, također je bitan preduvjet za poslovanje poduzetnika i tvrtki, s obzirom na potrebu obavljanja svakodnevnih administrativnih poslova te se u Krku, kao administrativnom središtu otoka, nalaze i najvažnije ispostave županijskih tijela i državne uprave. Krk trenutno provodi EU projekt Gradnja nerazvrstane ceste na području Mali Kartec, a grade se i ostale prometnice, s time da je u tijeku i projekt izgradnje građevina i uređaja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda otoka Krka.


Zaštita okoliša


Također, kontinuirano se potiče zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Tako su već uložena značajna sredstva u sustav gospodarenja otpadom koji se provodi u sinergiji s ostalim otočnim jedinicama lokalne samouprave i zajedničkom komunalnom tvrtkom na razini čitavog otoka.


Grad Krk k svemu tome provodi i projekte koji se tiču elektromobilnosti te je u prethodnim godinama obavljena investicija u elektro punionice za brzo punjenje električnih vozila. U tijeku je i provedba projekta koja uključuje nabavku punionica za električne bicikle, sufinancirana od strane Ministarstva turizma, te nabava električnih bicikala koja je sufinancirana od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.



Grad Krk naslov najboljeg malog grada u smislu poticanja i praćenja gospodarstva osvojio je pred drugoplasiranim Malim Lošinjem i istarskim Novigradom, a osim spomenuta dva otočna grada, s područja Primorsko-goranske županije u istoj su kategoriji u »top 10« još ušli i Grad Bakar te Rab.



– Svim navedenim investicijama stvara se povoljna klima za ulaganja lokalnih gospodarstvenika te se i njima tako pruža prilika za daljnji rast, razvoj i nova zapošljavanja, a što u konačnici vodi svemu onome što karakterizira Grad Krk kao grad s niskom stopom nezaposlenosti, kao i djelovanju velikog broja poduzetnika te pozitivnom poslovanju gospodarstvenika – poručio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić u ime kojeg je u Šibeniku nagradu preuzeo Igor Hrast, stručni suradnik za lokalni ekonomski razvoj.