Akcija Posejdon

Krenuo s malološinjske rive: Policijski brod “Trsat” sudjelovat će u operaciji Frontexa u Grčkoj

Anja Tomović

Snimila Anja Tomović

Snimila Anja Tomović

U akciji sudjeluju dvojica policajaca iz Malog Lošnja i Cresa – Robert Karamazan i  Nenad Šegota



MALI LOŠINJ  S malološinjske rive svečano su jučer ispraćeni lokalni policajci – strojar Robert Karamazan iz Malog Lošinja i zapovjednik Nenad Šegota iz Cresa, koji su se policijskim plovilom P- 206 »Trsat« uputili na put dug 810 milja do grčkih voda, kako bi sudjelovali u zajedničkoj operaciji  Frontexa na moru pod nazivom Poseidon Rapid Border Intervention.


Akcija će se odvijati od 15. siječnja do 15. svibnja 2016. godine, a uz policijske službenike iz PU primorsko-goranske bit će uključeni i policajci iz istarske, zadarske, šibensko-kninske, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske policijske uprave koji će se izmjenjivati u ciklusima od mjesec dana. Plovilo »Trsat«, dugo 13,76 te široko 4,22 metara, je za potrebe plovidbe u Egejskom moru opremljeno dodatnom navigacijskom i komunikacijskom opremom. U  operaciji će sudjelovati ukupno 24 službenika pomorske policije.  


Osnovna je ideja Poseidon Rapid Border Interventiona, odnosno brze intervencije, hitno pružanje pomoći državama članicama koje su pod iznimnim migracijskim pritiskom što je od velikog značaja ako se radi o pritisku velikog broja državljana trećih zemalja koji pokušavaju nezakonito ući na teritorij države članice.




Provedbom koordiniranih operativnih aktivnosti na vanjskim granicama EU-a na moru, na području Istočnog Sredozemlja, ne samo da se odgovara na izniman migracijski pritisak, već se uspostavlja kontrola nezakonitih migracijskih tokova u smjeru zemlje članice EU i sprječava prekogranični kriminalitet. Članovima intervencijskog tima (European Border Guard Team-EBGT) cilj je pružiti kratkoročnu pomoć državi članici koja to zatraži.


Uz obitelj, kolege i prijatelje, hrabre su otočane pozdravili te ispratili i predstavnici Ravnateljstva policije, PU primorsko-goranske na čelu s načelnicom Senkom Šubat, PU zadarske i PU splitsko-dalmatinske te predstavnici cresko-lošinjskih samouprava,  Primorsko-goranske županije i Lučke kapetanije Rijeka.


Voditelj Službe pomorske i aerodromske policije Mladen Novoselac istaknuo je kako je MUP već intenzivno angažiran na vanjskim europskim granicama, a načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat objasnila je kako je Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama EU-a, zbog velikog broja migranata na grčkim obalama zatražila operativnu suradnju svih svojih članica. 


Da se svijetom uvijek širio dobar glas o hrvatskim i lošinjskim te creskim pomorcima, istaknuo je i dopredsjednik Skupštine PGŽ Đanino Sučić.  Uz blagoslov, dobre želje te mirno more, građani su uz žensku klapu Augusta pozdravili svoje hrabre sugrađane.