Vrijedno priznanje

Krčkom pršutaru Vjekoslavu Žužiću dvije nove šampionske titule

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Nakon desetak lanjskih zlatnih medalja i različitih priznanja, prvi hrvatski pršut koji je stekao europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla, ovu je godinu »otvorio« najvećim pršutarskim nagradama – na 12. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju te na Danima hrvatskih pršuta u Šibeniku



KRK Krčki pršut Vjekoslava Žužića, otočnog mesara i pršutara koji je sam, svojim trudom i novcem, uspio prvi u Hrvatskoj steći pravo označavanja svog već svima dobro poznatog proizvoda europskom oznakom zaštite zemljopisnog podrijetla, ovih je dana zaslužio dva nova, velika i prestižna prizanja.


Na dvjema nacionalnim pršutarskim smotrama održanim u Sinju i Šibeniku, Žužićev Krčki pršut ovjenčan je naslovima šampiona, odnosno titulom najboljeg pršuta predstavljenog najprije na 12. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju, a kasnije i šampiona Dana hrvatskih pršuta koji su, u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta, proteklog vikenda upriličeni u Šibeniku.


Kvaliteta se isplatila


– Već to što sam, nakon desetak lanjskih zlatnih medalja i različitih priznanja ovu, 2017. godinu »otvorio« dvjema najvećim nacionalnim pršutarskim nagradama, najbolje govori u prilog tome da se inzistiranje na kvaliteti proizvoda koji izlaze iz moje pršutane isplatilo, riječi su kojima nam je svoja najnovija ostvarenja prokomentirao ovaj krčki majstor pršutarskog zanata, napomenuvši da ga nagrade tim više vesele i obvezuju s obzirom da su mu obje dodijeljene od njegovih kolega – pršutara i znalaca onog o čemu se na spomenutim manifestacijama govorilo.




Posebno me raduje to što su moji pršuti ovjenčani naslovima šampiona na dvije umogome različite manifestacije, odnosno od dvije različite ocjenjivačke komisije što, kaže Žužić, potvrđuje da iza šampionskih naslova ne stoje ni poznanstva, ni prijateljstva ili kumstva, već isključivo ono što ocjenjivačima »kaže nepce«.



Iz Žužićeve pršutane danas još uvijek godišnje izlaze »tek« oko dvije tisuće slasnih Krčkih pršuta što je, kaže, samo 40-ak posto onog što bi, s obzirom na njegove tehničko-tehnološke mogućnosti, danas-sutra moglo i trebalo izlaziti.


– Zasad se još uvijek ne zalijećem i držim se onog što, u okvirima današnjih »operativnih« mogućnosti, mogu proizvesti inzistirajući na vrhunskoj kvaliteti – kazao je Žužić, ocijenivši da će već u idućim godinama, kad »stane na noge« od financijskih opterećenja uzrokovanih namalim ulaganjima u podizanje suvremenog proizvodno-prodajnog kompleksa Kuće krčkog pršuta, nedvojbeno postupno povećavati proizvodnju svoga šampionskog pršuta.



Zid pun plaketa


Vjeko koji, iskreno govoreći, u sjedištu svoje prave male pršutarske »tvornice« podignute pred koju godinu u mjestu Vrh kraj Krka, više gotovo da i nema mjesta gdje bi na zidu mogao izvjesiti osvojene nagrade, plakete i priznanja, kaže da je i sam Krčki pršut, čiju je proizvodnju podigao na vrlo visoku razinu, ali i njegov imidž autohtonog i prepoznatljivog lokalnog gastroproizvoda, napravio mnogo na planu upotpunjavanja turističke ponude njegova grada i cijelog otoka.


– Danas je Krčki pršut postao nezaobilazna sastavnica svih manifestcija na Krku, ali i proizvod putem kojeg se ovaj otok i njegova turistička, pa tako i gastroponuda predstavlja na svim turističkim sajmovima i sličnim događanjima diljem Europe.


Osim što sam, kroz »otvaranje« vrata štićenja i promocije kvalitetnih domaćih proizvoda na neki način pripomogao da istim putem, sa svojim također iznimno kvalitetnim proizvodima, potom krenu i brojni moji kolege iz Istre i Dalmacije, zadovoljan sam što je svijest o važnosti i potencijalu zaštite i brendiranja svega kvalitetnog i domaćeg zaživjela i na Krku.


žTako danas imamo i naše maslinovo ulje koje je zaštićeno europskom oznakom izvornosti, a na dobrom je putu da takvim postane i krčki sir te niz drugih proizvoda – zaključio je Žužić. Napomenuo je da i on, ali i svi ostali proizvođači gastroproizvoda po kojima je Krk već prepoznat, tek trebaju kapitalizirati učinke tih svojih postignuća.