Autohtoni proizvod

Krčko maslinovo ulje dobilo oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER



 Krčko maslinovo ulje novi je hrvatski proizvod koji je dobio europsku zaštitu dobivanjem oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla.


U srijedu je u službenom glasilu EU-a objavljena odluka o upisu naziva Krčko maslinovo ulje u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.


Krčko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima.




Krčko maslinovo ulje proizvodi se od autohtonih krčkih sorti maslina: Debela, Naška, Rošulja i Slatka, koje moraju biti zastupljene pojedinačno ili zajedno u najmanjem udjelu od 80 posto. Za proizvodnju Krčkog maslinovog ulja mogu se koristiti i sorte koje nisu navedene u specifikaciji, a nalaze se na definiranom zemljopisnom području.


Sve faze proizvodnje ovoga ulja odvijaju se isključivo na području otoka Krka i manjih otočića koji se nalaze unutar administrativnih granica otočnih jedinica lokalne samouprave: Grad Krk i općina: Baška, Vrbnik, Punat, Dobrinj, Malinska-Dubašnica i Omišalj.