Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 3n
Sutra: 16° 16° 3n
26. travnja 2019.
Sudjeluju 23 tima

Krčki učenici pobjednici današnje "Robotrke na prstenac"

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2017. u 18:10 2017-05-12T18:10:47+02:00

Ekipa »Vejani« koju su činili Oriana Međimorec, Ivona Žic i Jacob Ekow Prah iz Matične škole Krk, predvođena mentorom prof. Borisom Bolšecom, ponijela je naslov pobjednika prvog od triju planiranih natjecanja uklopljenih u peto izdanje »Robotrke na prstenac« – učeničkog ekipnog natjecanja iz područja robotike

KRK  Da je krčka Osnovna škola »Fran Krsto Frankopan« koja zajedno sa svim svojim područnim jedinicama već desetljećima slovi za jednu od najjačih osnovnoškolskih ustanova u zemlji po kvaliteti provedbe nastavnih ali izvannastavnih programa u domeni informatike i robotike s razlogom »označena« tim atributom svjedoči prava žetva medalja i priznanja koje su mali Boduli sa sobom kući donijeli s nedavno održanog robotičarskog natjecanja.Ekipa »Vejani« koju su činili Oriana Međimorec, Ivona Žic i Jacob Ekow Prah iz Matične škole Krk, predvođena mentorom prof. Borisom Bolšecom, ponijela je naslov pobjednika prvog od triju planiranih natjecanja uklopljenih u peto izdanje »Robotrke na prstenac« – učeničkog ekipnog natjecanja iz područja robotike. Zanimljivo, atraktivno ali i umnogome zahtjevno natjecanje inspirirano tradicionalnom Trkom na prstenac koje se, u »orginalu«, svake godine odigrava u istarskom gradiću Barbanu, u organizaciji Društva za robotiku Istre (DRI) održano je u prostorima Industrijsko-obrtničke škole u Puli gdje su, osim već spomenutih šampiona – »Vejana«, čast krčke robotike još branili i članovi drugoplasirane ekipe »Comet III« sastavljene od učenika Područne škole Vrbnik (s mentorom Draganom Džekom).Treće je pak mjesto pripalo domaćoj ekipi »Banjolci« iz pulskog Društva za robotiku. Na spomenutom natjecanju, prenosi nam mentor krčkih robotičara-šampiona, sudjelovala su 23 tima, među kojima čak četiri iz Krka (Vejani, Imperatori, Pomidori i Three Elements), dvije ekipe iz Vrbnika (Comet III i Bad III) kao i timovi njihovih kolega, malih robotičara iz Pule, Čavala, Barbana, Poreča, Pazina i Medulina. – »Robotrka na prstenac« natjecanje je učenika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije a koje se redovito priređuje još od 2013. godine, objašnjavaju nam bodulski »robotički trkači« prenoseći nam da se tijekom svake godine održi više takvih natjecanja u mjestima Istre i Kvarnera.Iako je završnica uvijek u Barbanu i vezana uz program nadaleko poznate Trke na prstenac, sudionici ovog u najmanju ruku posebnog natjecanja svojim redovnim godišnjim okupljanjima i natjecanjima nastoje obuhvatiti što već broj istarskih i primorsko-goranskih mjesta i polaznika njihovih škola nastojeći tom aktivnošću budućnosti »zaraziti« čim širi krug darovitih djevojčica i dječaka. 
 Sudionici natjecanja, redom mladi i talentirani informatičari grupirani su u tročlane ekipe s time da svatko od njih, u nastojanju njegova navođenja na obješeni »prstenac«, upravlja malenim robotom u jednoj vožnji unutar svake od tri natjecateljske discipline (u ručnom, poluautomatskom te ručnom upravljanju robotom iz perspektive viteza).Bodovi natjecatelja se zbrajaju, a pobjedu odnosi ekipa koja ih prikupi najviše. Natjecanje, tijekom kojeg se mladi na zanimljiv i natjecateljskim duhom obojan način upoznavaju s robotikom ali i novim tehnologijama, nastaviti će se već 27. svibnja u Čavlima. Po uhodanom običaju, 19. kolovoza će u Barbanu biti upriličen i onaj završni ogled ovogodišnjeg, petog po redu izdanja »Robotrke na prstenac«. 
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka