Počast žrtvama

Krčki srednjoškolci “Vlakom sjećanja” do Poljske

Mladen Trinajstić

Krčki i opatijski srednjoškolci već godinama sudjeluju u projektu »Vlak sjećanja« / arhiva NL

Krčki i opatijski srednjoškolci već godinama sudjeluju u projektu »Vlak sjećanja« / arhiva NL

Angažirana srednjoškolska šestorka za čast sudjelovanja u tom projektu pokrenutom još 2004. godine u susjednoj Italiji, izborila se sudjelovanjem u natječaju u sklopu kojeg su, u suorgranizaciji krčke škole i otočnog UABiA, birani najbolji kratki, petominutni videoradovi na temu »Ljubav je jača od mržnje«.



Krčke srednjoškolke i srednjoškolci – Karla Žužić, Roberta Bajčić, Miriam Volarić, Dora Blažević, Nikica Stijepić i Lucija Depikolozvane potkraj ožujka svoju će Srednju školu »Hrvatski kralj Zvonimir«, otok i domovinu predstavljati u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja ili Treno della memoria, kao dio nacionalne delegacije koja će tijekom petodnevnog putovanja imati priliku ići vlakom do Poljske te tako na simboličan način odati počast žrtvama Auschwitza. Šesteročlano izaslanstvo otočne škole koja u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka već pet godina provodi ovaj vrijedan, edukativan i odgojni program, u sklopu spomenutog putovanja imat će priliku posjetiti Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te pritom sudjelovati u komemoraciji na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava tog ozloglašenog konclogora.


Angažirana srednjoškolska šestorka za čast sudjelovanja u tom projektu pokrenutom još 2004. godine u susjednoj Italiji, izborila se sudjelovanjem u natječaju u sklopu kojeg su, u suorgranizaciji krčke škole i otočnog UABiA, birani najbolji kratki, petominutni videoradovi na temu »Ljubav je jača od mržnje«. Učenici su svojim radovima nastojali dati vlastiti kreativni odgovor na temu holokausta, diskriminacije, netolerancije i predrasuda te pritom ujedno odaslati poruku mira, kao i važnosti poštovanja ljudskih prava i sloboda, čijem se promicanju u ovoj otočnoj školi oduvijek pridaje velika pažnja.


Tijekom boravka u Poljskoj okupljeni će srednjoškolci, učenici trećih i četvrtih razreda, udruženi s vršnjacima iz Italije i više drugih europskih zemalja imati priliku sudjelovati u organiziranim tematskim predavanjima, okruglim stolovima, filmskim projekcijama, susretima s preživjelim logorašima i brojnim drugim oblicima edukacije, dio kojih će biti priređen već tijekom samog putovanja, u vlaku. Kontinuiranim sudjelovanjem u Vlaku sjećanja, zaključuju organizatori natječaja, mladi se otočani osvješćuju o opasnostima koje sa sobom neizbježno donose diskriminacija, netolerancija i predrasude.