Na okupu ovčari, kozari i sirari

“Krčki sir” prvak države među 145 konkurenata

Mladen Trinajstić

13. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza okupilo je 200-tinjak sudionika, dok je na državnoj izložbi sireva svoje najbolje mliječne prerađivine predstavilo 45 proizvođača 



Hrvatska poljoprivredna agencija organizacijom savjetovanja i izložbe sireva nastoji pridonijeti daljnjem napretku razvoja ovčarstva i kozarstva, ali i utjecati na povećanje proizvodnje i kvalitete hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, uz istodobno smanjenje troškova proizvodnje, naglasio je jučer na otvaranju Danijel Mulc, načelnik Odjela za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoj malih životinja, dodavši kako naša zemlja mora iskoristiti proizvodne potencijale na planu sirarske proizvodnje, posebice autohtonih proizvoda koji su sve traženiji na europskom i svjetskom tržištu. 



    Uzgajivačima ovaca i koza će tijekom dvodnevnog događanja biti predstavljen novi Uzgojni program ovaca u RH koji, naglašavaju organizatori, predstavlja temeljni akt za organizaciju i provedbu uzgojnog rada u stadima ovaca u Hrvatskoj. Na jučer održanoj državnoj izložbi sireva svojim ponajboljim mliječnim prerađivanama predstavilo se 45 proizvođača koji su svojim kolegama i brojnim stručnjacima s tog polja izložili i na kušanje ponudili čak 145 kvalitetnih sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka koje je prethodno ocijenilo stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta. Predstavnici ocjenjivačkog povjerenstva na čijem je čelu bila prof. dr. Jasmina Havranek predstavili su rezultate i dojmove s akcije ocjene sireva. 




    Prof. dr. Havranek je istakla kako je kvaliteta hrvatskih sireva u stalnoj uzlaznoj putanji te kako je naša zemlja na tom planu već svrstana u sam vrh europskog sirarstva. Tijekom svečanosti otvaranja savjetovanja kojoj su nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikolčić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredene agencije Zdravko Barać te Berislav Tulić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu PGŽ, podijeljena su priznanja proizvođačima 94 različite vrste sira koje su stručnjaci proglasili iznimno kvalitetnima. Zlatnim plaketama nagrađena su 34 sira, a apsolutnim nacionalnim šampionom ovogodišnjeg ocjenjivanja sireva najveći domaći autoriteti s područja sirarstva proglasili su »Krčki sir« OPG-a Magriž iz Kornića u vlasništvu Mirjenka i Vesne Mrakovčić. Uz Mrakovčiće, tijekom jučerašnje manifestacije nagrađeno je još nekoliko javnosti dobro poznatih krčkih, ali i sirara s područja PGŽ. Zlatne su plakete tako ponijeli i Fekri Maliki iz Male Učke, Lazo Mamula iz Gomirja, Nevija Gizdulić iz Dražica, OPG Mate i Kate iz Vrbnika, OPG Brusnice iz Milovčića te OPG Matanić iz Punta.