Traže zbrinjavanje otpada

Krčki načelnici sutra zbog Dine putuju Dobroviću: ‘Ministre, izvolite poštovati zakone ove zemlje!’

Marinko Glavan

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Ministarstvo zaštite okoliša je prema zakonu još prije dvije godine moralo zbrinuti opasne tvari, no tek sada traži laboratorije koji će utvrditi jesu li zaostale kemikalije opasan ili koristan otpad. Nije ispoštovalo ni zahtjev koordinacije krčkih čelnika da donese odluku o zbrinjavanju kemikalija do 24. ožujka



Načelnici svih krčkih općina i gradonačelnik Grada Krka sutra putuju u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike,  koje nije ispoštovalo njihov zahtjev da do 24. ožujka ove godine donese odluku o zbrinjavanju opasnog otpada iz Dine.


– Nitko nas nije pozvao, ali mi smo se najavili da dolazimo. Očekujemo da nas primi ministar Slaven Dobrović s kojim  želimo razgovarati o ovom za nas životno važnom pitanju, rekla je Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj na čijem teritoriju se nalazi opasni otpad.  


Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje je prema zakonu još prije dvije godine moralo zbrinuti opasne tvari iz Dine, tek sada traži ovlaštene laboratorije koji će utvrditi jesu li kemikalije zaostale u pogonima Dina Petrokemije nakon prestanka poslovanja tvrtke opasan otpad ili se i dalje na tržištu mogu prodati kao procesna  sirovina.  Tek sada, iako je Povjerenstvo Ministarstva koje je trebalo utvrditi vrstu i količinu kemikalija »zaboravljenih« u Dini, ali i njihovu kvalitetu, odnosno mogućnost da se prodaju na tržištu, s radom je započelo pred punih godinu dana.





Od svih potencijalno opasnih tvari iz Dina Petrokemije, dosad je zbrinuto samo četiri tone klora, prije točno godinu dana. Klor je, zajedno sa spremnikom u kojemu se nalazio, otpremljen u kutinsku Petrokemiju, no ni to zbrinjavanje nije osiguralo Ministarstvo zaštite okoliša, već stečajna upraviteljica Marija Ružić.



No, tih godinu dana očito nije bilo dovoljno vremena da se utvrdi što se sve u tankovima i cijevima omišaljske petrokemije nalazi, a kamo li u kakvom je stanju. Tako iz Ministarstva, odgovarajući na naš upit o zbrinjavanju opasnog otpada, poručuju da se, u suradnji s Upravom za inspekcijske poslove, vodi komunikacija s ovlaštenim laboratorijima u svrhu uzimanja uzoraka i utvrđivanja fizikalno-kemijskih svojstava tvari koje se nalaze na lokaciji.


Uzimanje uzoraka


– Uzorci će se uzimati kako bi se, s obzirom na vremenski odmak, točno utvrdilo možemo li govoriti o procesnim sirovinama koje bi bile ponuđene na tržištu od strane razlučnih vjerovnika, ili otpadu koji je definitivno potrebno zbrinuti. Službene ponude i troškovnike laboratorija za utvrđivanje ukupnih količina, uzimanja uzoraka i analize, očekujemo u narednim danima. Provođenje postupka od strane ovlaštenog laboratorija ključno je za konačno rješavanje ove problematike, odgovor je iz Ministarstva, uz isticanje kako je lokacija i dalje čuvana od strane djelatnika AKD zaštite u svrhu neovlaštenog pristupa trećih osoba.



Načelnik Stožera civilne zaštite i dožupan primorsko-goranski Marko Boras Mandić smatra kako je najavljeno ispitivanje kvalitete preostalih kemikalija u pogonima Dine novi pokušaj Ministarstva i Vlade da izbjegnu svoje zakonom propisane obaveze.– Dosad je zbrinuto svega četiri tone klora. To je jedino pozitivno, jer bila je riječ o potencijalno najopasnijoj kemikaliji u pogonima Dine. Sada, kada treba zbrinuti sve što je ostalo u tankovima i postrojenjima, očito je da ova Vlada i Ministarstvo zaštite okoliša ne žele preuzeti tu obavezu i trošak, iako ih zakon na to obvezuje. Ova priča o tome da će angažirati laboratorije kako bi utvrdili da li je riječ o potencijalno komercijalnoj sirovini ili otpadu, samo je odugovlačenje i izbjegavanje s njihove strane da odrade svoj posao. Imali smo čvrsta obećanja, i sadašnjeg i bivšeg ministra, da će opasni otpad iz Dine biti saniran, ali kao što vidimo, sve je ostalo samo na tome. Sami, na žalost, nemamo ni instrumente ni ingerencije da uđemo u prostor Dine i pobrinemo se za zbrinjavanje, kaže Boras Mandić.  


Povjerenstvo Ministarstva u rujnu prošle godine donijelo je mišljenje da »u uvjetima u kojima su uskladištene, tvari koje se nalaze u DINA Petrokemiji ne predstavljaju rizik za zdravlje i život ljudi, materijalnih dobara i okoliš«, što je izazvalo veliko ogorčenje stanovnika Omišlja i okolnih naselja, posebno zbog činjenice da je Hrvatski toksikološki zavod potvrdio da je vinilklorid monomer, kojeg u pogonima ima više od stotinu tona, kancerogena tvar koja spada u prvu kategoriju po potencijalnoj opasnosti.


Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović ističe kako nadležno Ministarstvo već godinama vuče za nos stanovnike Omišlja i otoka Krka, neodgovorno se poigravajući njihovim zdravljem.


Nalog DORH-a


– Hrvoje Buljan iz Ministarstva zaštite okoliša na Skupštini Primorsko-goranske županije još 2015. godine ustvrdio je kako je riječ o opasnom otpadu, te zatražio od tadašnjeg direktora Dine, Fabija Giacomettija da, temeljem Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o održivom gospodarenju otpadom, uputi zahtjev za zbrinjavanjem opasnog otpada Ministarstvu te da će u roku od mjesec dana otpad biti zbrinut. Giacometti je to i učinio, no ni dvije godine kasnije, Ministarstvo nije ispoštovalo svoju zakonom propisanu obavezu zbrinjavanja otpada, ističe Ahmetović.


Prema njezinim riječima, osim Toksikološkog zavoda i direktora Dine Giacomettija, kemikalije u Dini opasnim je otpadom proglasilo i samo Ministarstvo, u zapisniku koji potpisuje upravo Buljan.


– Povjerenstvo koje je osnovalo Ministarstvo zaštite okoliša prije točno godinu dana je došlo u Dinu da bi utvrdilo vrstu i količinu kemikalija, što je apsurd, jer to je već učinila tadašnja stečajna upraviteljica Marija Ružić, po nalogu istog tog Ministarstva. Isto tako, Državno odvjetništvo je Ministarstvu još 2015. godine naložilo da mora ispuniti zakonske obaveze i zbrinuti otpad. Pa što je još potrebno?! Gospodo, izvolite poštovati zakone ove zemlje, poručuje omišaljska načelnica.