Turistička atrakcija

Krčki drevni sajam: Lovrečeva mami rijeke posjetitelja

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Knez Nikola IV i njegova kneginja Katarina Frankopan i ovog su puta s pozornice podno Frankopanskog kaštela otvorili trodnevno sajmovanje koje nudi pregrš događanja



KRK Da su drevni Krčani, davno prije začetka modernih turističkih kretanja, imali »turistički nerv« vjerojatno najbolje svjedoči činjenica da su, još pred gotovo pet stoljeća, svoje najveće i najveselije sajmeno-zabavno događanje manirom dobrih domaćina datumski smjestili u samo srce današnje turističke špice. Tako i ove godine, od 8. do 10. kolovoza, Krk živi svoj ljetni sajam – Lovrečevu koja i u svom 491. izdanju, jednako Krčanima kao i posjetiteljima tog slikovitog grada, nudi pregršt zanimljivih događanja zbog kojih se ovih dana na Boduliji kasno liježe.


Sve je, po već dobro uhodanom »sistemu«, krenulo ove subote kad je s trga Kamplin starim gradom krenula kostimirana povorka članova krčke udruge »Knezovi krčki Frankopani«, ali i njihovih svake godine sve brojnijih prijatelja i gostiju, članova povijesnih skupina pristiglih sa svih dijelova primorsko-goranskog kraja jednako kao i iz unutrašnjosti zemlje.


Promocija domaćeg


Knez Nikola IV i njegova kneginja Katarina Frankopan (koje su i ovom prigodom utjelovili Petar Kopanica i novinarka Ivana Bilen) i ovog su puta s pozornice podno Frankopanskog kaštela otvorili trodnevno sajmovanje, događanje koje će do danas uvečer rijekama domaćih i stranih posjetitelja »zagužvavati« povijesno središte Krka unutar kojeg se na četiri pozornice odvija bogat, sadržajan i šarolik program. Niti ovog ljeta, potvrdila nam je to i Nataša Jurina, direktorica TU TZG Krka i ujedno predstavnica organizatora najveće krčke sezonske manifestacije, Krčki sajam nije ostao bez onog svog trgovačko-ugostiteljskog dijela oko kojeg se pred skoro pet stotina godina na koncu sve i »zaktorljalo«.





Kao i uvijek za Krčkog sajma prijestolnica Bodulije popunjena je »do posljednjeg kreveta«. Službene brojke kažu da na području Grada Krka ovih dana odsjeda više od 13,5 tisuća gostiju, otkriva nam Nataša Jurina konstatirajući da je to ujedno i maksimalni receptivni potencijal grada. Brojke kojima danas ovdje svjedočimo »tuku« sve dosadašnje rekorde te stoga vjerujem da će uspješnost ovogodišnjeg Krčkog sajma biti šlag na torti uspješne sezone koja će se, prema svemu sudeći, prometnuti u našu najuspješniju tursističku godinu, zaključila je Jurina.



– Bilo bi lako u ta tri dana krčke trgove i ulice ispuniti izvođačima glazbe i prodavačima pića. To bismo priredili u samo nekoliko dana međutim težište ovog događanja, uz zabavu, jednako je tako okrenuto i onom drugom, nama jednako važnom segmentu – sajmenom odnosno prodajnom, rekla je Jurina naglašavajući da je upravo u tom svjetlu Krčki sajam svih proteklih godina snažno usmjeren prezentiranju i valorizaciji svih onih vrijednih, prepoznatljivih i kvalitetnih domaćih proizvoda, ali i njihovih proizvođača, vlasnika OPG-ova i malih otočnih obiteljskih »pogona« unutar kojih nastaju sve traženiji i cjenjeniji krčki aduti poput pršuta, domaćih sireva, maslinovih ulja kao i različiti ukrasni te suvenirski proizvodi.


Večeras finale


I ugostiteljska je ponuda snažno obilježena lokalnom notom pa se, po ujednačenim i više nego razumnim cijenama, na brojnim štandovima za trajanja Krčkog sajma mogu kušati i domaće šurlice, krčka janjetina, lignje i sve ostale delicije kakvima se Krčani s punim pravom ponose. Doprinos glazbeno-zabavnim zbivanjima koja se odvijaju na Rivi, glavnom gradskom trgu te na Kamplinu uz brojne zvijezde domaće estrade i ovog puta daju i članovi svih lokalnih udruga, kulturnih, folklornih i sportskih društava pa se stoga s punim pravom može reći da je događanje kojeg Krčani ne propuštaju i ovog puta upreglo baš sve lokalne snage. Spomenimo da je nakon dvodnevnog programa (čije su glavne zvijezde, uz brojne domaće bandove, proteklih dana bile grupa »Opća opasnost« te Tomislav Bralić i klapa »Intrade«) večeras red na Marijanu Banu i njegovim Diktatorima uz koje će na rivi, u završnoj svečanosti koju će obilježiti i nezaobilazni ponoćni muzički vatromet još nastupiti i grupe Night Express te Open Road.