Tradicija

Krčka Lovrečeva po 492. put: Pleše se i zabavlja u svakom kutku stare jezgre

Mladen Trinajstić

Fešta je započela srednjovjekovnom povorkom / arhiva NL

Fešta je započela srednjovjekovnom povorkom / arhiva NL

Otočanima i turistima Lovrečeva je ponudila pregršt zanimljivih i nesvakidašnjih zbivanja koja su na svakom kutku starogradske jezgre i gradske rive zabavila, nasmijala i rasplesala i staro i mlado



 Krčki sajam možda nije ni najveća, ni najskuplja, vjerojatno ni najstarija manifestacija na Jadranu, ali je vrlo vjerojatno jedno od onih najveselijih i najšarolikijih ljetnih zbivanja, događanje zbog kakvoga se sasvim sigurno vrijedi »zagužvati«, pa i zaružiti do kasno u noć. Tradicionalno krčko slavlje posvećeno jednom od važnijih gradskih patrona – svetome Lovri i u svom 492. izdanju Krčanima i turistima ponudilo je pregršt zanimljivih i nesvakidašnjih zbivanja koja su i ove godine, na svakom kutku starogradske jezgre, ali i gradske rive, zabavila, nasmijala i rasplesala i staro i mlado.


U vrijeme kad su grad i cijeli otok »pun k’o šipak« i kad se redom traži postelja više, Krčani svoje tradicionalne sajmene dane – Lovrečevu, organiziraju i upriličuju kao atraktivan i dopadljiv turistički proizvod, uspjeli spoj prošlosti i sadašnjosti, duge i bogate kulturno povijesne baštine i tradicije te ništa manje bogate, ali i prilično živahne gospodarske odnosno obrtničke svakodnevice koja se tijekom trodnevne manifestacije pretače u šušur u kojem se svašta nudi, prodaje, kuša. Događanje je to u kojem se može uživati i onako potpuno neobavezno, u »svojstvu« tek usputnog prolaznika.



Program ovogodišnje Lovrečeve traje do večeras kad će Krčki sajam biti zaključen ponoćnim »piromuzičkim« vatrometom, a potom i nastupom popularne Colonie.





– Naš je sajam već davno postao poznat i prepoznat po zbivanjima kojima predstavljamo dio bogatstva krčke kulture pa i gastronomije, ali i kao manifestacija koja bogatstvom svoje prateće kulturne i zabavne ponude čini nezaobilaznu sastavnicu ljetnog turističkog proizvoda cijelog otoka, ocijenila je tijekom 492. izdanja Krčkog sajma i više nego zadovoljna direktorica TU TZ Grada Krka Nataša Jurina. Čelnica institucije koja je glavni organizator Lovrečeve napominje i veliku ulogu koju obavljaju članovi lokalnih udruga, krčki obrtnici i OPG-ovci te ugostitelji.


– Posebnost ovogodišnjeg sajma koji je zadržao sve one svoje prepoznatljive karakteristike i kvalitete iz prethodnih godina jest i to što smo za ovu godinu osmislili i priredili čitav niz prigodnih, zapravo cjelodnevnih zabavnih ali i edukativnih radionica namijenjenih najmlađima, djeci i mladima koji se ovog ljeta u sklopu sajmenog šušura mogu i praktično upoznati s vještinama kao što su filcanje vune, pletenje vijenaca, ali i u streličarstvu te mnoštvu drugih nesvakidašnjih aktivnosti, istakla je Jurina. Velika pažnja poklonjena je promoviranju vrijednih i kvalitetnih domaćih proizvoda poput krčkoga pršuta, sireva, vina, odnedavna europskom oznakom izvornosti zaštićenih maslinovih ulja te prepoznatljivih šurlica, raznih slastica, likera i suvenira.