Otkriće Gorana Marevića

Krčanin kraj autokampa našao crkvicu iz 11. stoljeća

Nedjeljko Gržetić



Crkvica je dugačka devet i široka pet metara, s klasičnom polukružnom apsidom orijentiranom prema istoku



Sjetimo se kako je potkraj 2009. godine, roneći na dubini od dva metra  kod rta Tareja, na otoku Cresu, upravo on  pronašao olupinu rimskog   trgovačkog broda starog 2.000 godina.


Uočivši ostatke objekta na zemljištu uz šumski put, nedaleko autokampa Bor, Marević je obavijestio nadležne u riječkome Konzervatorskom odjelu  te se ubrzo ustanovilo kako se radi o sakralnom objektu,  najvjerojatnije s kraja 11. ili 12. stoljeća. Kako kaže prof. Nino Novak, iz  Konzervatorskog odjela, radi se o romaničkoj arhitekturi, a crkvica je  najvjerojatnije bila posvećena svetoj Sofiji.


Crkvica je skromnih dimenzija, dužine devet i širine pet metara, s klasičnom polukružnom apsidom orijentiranom prema istoku. 


Prof. Novak navodi kako ima niz takvih komparativnih primjera na  Krku i ostalim otocima, a ostaci crkvice mogli bi se svrstati u spomenik  2. kategorije, čija se važnost očituje kroz spoznaju o sakralnoj topografiji neposredne okolice grada Krka. Pitanje precizne datacije moće će se  ustanoviti nakon istraživanja, koje će pak ovisiti o mogućnostima financiranja daljnjih radova na objektu.



Taj povijesni lokalitet odlično će se uklopiti u novu šetnicu, koju  ćemo otvoriti oko Uskrsa - Nataša Jurina





Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić naglasio je kako se u gradskom proračunu osiguravaju značajna  sredstva za istraživanje i očuvanje povijesne baštine te kako se takvi  projekti, osim na državnom nivou,  kandidiraju i prema europskim fondovima, dok je Nataša Jurina, direktorica domicilne turističke zajednice, istaknula kako će se ovaj povijesni lokalitet odlično uklopiti u novu  šetnicu, čije se otvorenje očekuje tijekom ovogodišnjih uskrsnih blagdana.


Treba istaknuti da je oko Krka bilo petnaestak kapelica, što konzervatori znaju zahvaljujući očuvanoj povijesnoj, prvenstveno crkvenoj  dokumentaciji. Većina je propala i nestala jer se njima više nije služilo,  a ostalo ih je samo nekoliko, koje se nastoje i turistički valorizirati.