Nova godina, nove cijene

Krčanima poskupjela komunalna naknada

Mladen Trinajstić

Umjesto dosadašnjih 0,30 kuna, od 1. siječnja 2014. godine komunalna naknada iznosi 0,39 kuna po četvornom metru stambenog ili poslovnog prostora



KRK Vijećnici Gradskog vijeća Grada Krka na prijedlog gradonačelnika Darija Vasilića većinom glasova prihvatili su prijedlog odluke o promjeni vrijednosti boda »B« za izračun komunalne naknade na području najmnogoljudnije otočne lokalne jedinice. Tako je Krčanima od 1. siječnja 2014. godine spomenuto komunalno davanje poskupjelo s dosadašnjih 0,30 kuna po četvornom metru stambenog ili poslovnog prostora na 0,39 kuna po kvadratu.


– U proteklih osam godina na području Grada Krka realizirani su brojni kapitalni projekti na planu izgradnje novih nerazvrstanih cesta, javnih i zelenih površina te proširenja javne rasvjete. Također, izgrađeni su i magistralni vodovodi, kao i mjesne vodovodne mreže u svim naseljima Grada Krka.


S obzirom na takve aktivnosti, vidljivo je da trenutna vrijednost boda »B« u konačnici više financijski ne osigurava, odnosno ne pokriva troškove održavanja postojeće infrastrukture, naglasio je obrazlažući spomenuti prijedlog gradonačelnik Vasilić, ustvrđujući i kako je, radi osiguranja dostatne razine namjenskih proračunskih prihoda ali i očuvanja dostignutog standarda u djelatnostima koje se financiraju iz poreznih prihoda gradskog proračuna (vrtići, škole, socijala, vatrogastvo, kultura, sport op.a.) u ovom trenutku nužno povećati vrijednost boda B, i to za tridesetak posto.




Komunalna je naknada, rekao je obrazlažući razloge, ali i učinke ove mjere Vasilić, namjenski prihod gradskog proračuna namijenjen financiranju odvodnje atmosferskih voda, održavanju čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanju javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja te javne rasvjete.


– Još 2005. godine iz te smo osnove uspijevali pokriti 82,05 posto ukupnog programa održavanja komunalne infrastrukture dok se danas, na početku 2014. godine udio komunalne naknade u ukupnim izdvajanjima za tu namjenu, najvećim dijelom zbog povećanja broja objekata o kojima skrbimo, srozao na »pretankih« 64 posto, zaključio je krčki gradonačelnik koji je nužnost podizanja vrijednosti tog parametra pronašao i u usporedbi spomenutog davanja s višestruko većim vrijednostima komunalnih naknada koje se naplaćuju u nekim drugim lokalnim jedicima PGŽ-a.


Temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, vrijednost boda B odlukom određuje predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave i to do kraja studenoga, za sljedeću kalendarsku godinu. Ako predstavničko tijelo do tog roka ne odredi novu vrijednost boda B, u idućoj se godini njegova vrijednost više ne smije mijenjati. Krčki bod B formalno je »podignut« na novi iznos 28. studenoga.