Silvestrovo

Krčani se od 2019. oprostili podnevnom feštom na Veloj placi

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Po sad već uhodanoj, reklo bi se i dobroj praksi, Krčani i njihovi brojni posjetitelji pristigli na glavni gradski trg sa svih strana Bodulije ali i regije sa starim su se ljetom pozdravili veselicom na dupkom ispunjenoj Veloj placi na kojoj su se s 2019. svi oprostili u vedrom i "toplom" raspoloženju ali i uz jednako takve, gotovo pa proljetne vremenske prilike



Krčka Vela placa bila je i ove godine na Silvestrovo pretijesna za prihvat svih feštara – Krčanki i Krčana ali i njihovih iznimno brojnih domaćih i stranih gostiju koji su se, i prije službenog ulaska u novu, 2020. godinu, od stare odlučili “pošteno” oprostiti, u društvu s cijelim gradom (i njegovom okolicom).


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Po sad već uhodanoj, reklo bi se i dobroj praksi, Krčani i njihovi brojni posjetitelji pristigli na glavni gradski trg sa svih strana Bodulije ali i regije sa starim su se ljetom pozdravili veselicom na dupkom ispunjenoj Veloj placi na kojoj su se s 2019. svi oprostili u vedrom i “toplom” raspoloženju ali i uz jednako takve, gotovo pa proljetne vremenske prilike.


Naravno, prigodu za druženje sa svojim sugrađanima ali i za glasno, veselo i raspjevano zajedničko otpravljanje sad već prošle, 2019. godine u povijest iskoristio je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je, po običaju, zajedničkim podizanjem čaše pjenušca s direktoricom Turističkog ureda TZG Krka Natašom Jurinom i čelnikom udruge Krčki knezovi Frankopani (koji je i ovog puta “nosio” titulu kneza Mikule IV.) točno u podne svim okupljenima nazdravio pjenušcem, poželjevši im pri tom još ljepših, ugodnijih i prosperitetnijih predstojećih 12 mjeseci.Tradicionalna podnevna fešta na Veloj placi koju su svojim akordima satima podrgrijavali članovi grupe “L’amour” ni ovog puta nije prošla bez obilja ića i pića, tradicionalnih i za ovakve prigode uobičajenih domaćih delicija bez kojih Krčani nikad ne izlaze pred svoje prijetelje i goste.

Na štandovima postavljenim Pod koprivićem, na najfrekvetnijem susretištu Krčana koje nikad nije bilo ispunjenije kao što je bilo na ovo Silvestrovo svoje je sugrađane besplatnim porcijama certficiranog i višekratno nagrađivanog krčkog pršuta tako i ovog puta častio Vjeko Žužić, krčki majstor pršutarskog zanata.


Uz njega su svim slavljenicima, također besplatno, grla domaćim vinom ovlaživali i podmazivali članovi “Bukalete” – Udruge krčkih malih vinara. Već ustaljenom podnevnom silvestarskom “feštanju po domaću” kakvim Krčani s glavnog gradskog trga već podulji niz godina ispraćaju staru i dočekuju Novu godinu doprinos su dali i članovi udruženja prijatelja HNK Rijeke “Plavo-bijeli otok” koji su sveopćem širenju dobrih vibracija pridonijeli humanitarnom prodajom pića ali i “pirotehničkim performansom” obojanim kolorima riječkog prvoligaša.    


Osim Krčkog podnevnog ispraćaja koji ima već dugu, višedesetljetnu tradiciju, posljednjih se nekoliko godina stvorila ništa manje zanimljiva, atraktivna, zabavna i vrijedna tradicija podnevnog ispraćanja stare godine i u Klimnu, slikovitom obalnom mjestašcu na području Općine Dobrinj.I ondje je tijekom posljednjeg poslijepodneva sad već “lanjske godine” bilo veselo, bučno i rasplesano, a za razliku od Krka – i mokro. Za to su se, naime, i ovog puta pobrinuli sudionici podnevnog silvestarskog kupanja koje je, baš kao i sama podnevna glazbena proslava (koja u Klimnu uvijek ima i humanitarni karatkter), postalo tradicijom koju se “lokalci” trude ne prekinuti.