Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Zbrinjavanje opasnih kemikalija

Krčani ministru poklonili gas masku: Dina u listopadu postaje "crna točka"

Mirela Ahmetović i Slaven Dobrović, Foto: D. LOVROVIĆ
Mirela Ahmetović i Slaven Dobrović, Foto: D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2017. u 16:00 2017-04-10T16:00:39+02:00

Budući da država ne brine o zdravlju stanovnika otoka Krka, mi brinemo o zdravlju ministra, pa smo mu donijeli masku, da je može koristiti prilikom idućeg posjeta otoku Krku, da ne bude izložen kancerogenim tvarima, rekla je Ahmetović

ZAGREB Dina Petrokemija u listopadu će biti proglašena crnom točkom, nakon čega će biti provedena sanacija opasnih tvari zaostalih u postrojenjima nakon gašenja poslovanja. Dogovorili su to načelnici krčkih općina, na sastanku s ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem.

Krčani su u Zagreb, podsjećamo, krenuli samoinicijativno, nakon što je 24. travnja istekao rok koji su ministru dali za donošenje odluke o sanaciji opasnog otpada u Dina petrokemiji, što je zakonska obaveza Ministarstva.

Već idućeg tjedna u Dina petrokemiju stići će predstavnici ministarstva koji će, prema dogovoru, zajedno sa stručnjacima, predstavnicima vatrogasaca, odnosno MUP-a, te predstavnicima otočnih jedinica lokalne samouprave utvrditi mjere zaštite koje će se provoditi do početka sanacije, među ostalim košenje trave koja predstavlja rizik od požara, zamjenu problematičnih ventila i druge, koje bi trebale osigurati da ne dođe do ekološkog incidenta do "prave" sanacije.

Što se tiče kemikalija u Dini, posebno vinilklorid monomera(VCM) i amonijaka, koje su još prije dvije godine proglašene opasnim otpadom, ministar je nakon sastanka inzistirao da je riječ o opasnim kemikalijama, od kojih bi dio mogao biti zbrinut na način da se iskoriste kao procesna sirovina.

Naša dužnost je nastojati da ih upotrijebimo negdje drugdje, kao što je učinjeno s klorom, koji je iskorišten u kutinskoj petrokemiji.

Idući tjedan u Dinu odlazi radna grupa, koja će utvrditi mjere zaštite, a svi skupa moramo utvrditi tijek sanacije, kako bi mogli rapisati naječaj za zbrinjavanje kemikalija, rekao je Dobrović.

Foto: D. LOVROVIĆ

Omišaljska načelnica Mirela Ahmetović sastanak je ocijenila konstruktivnim, istaknuvši kako se ministar obvezao do kraja idućeg tjedna poslati precizan hodogram svih aktivnosti na zbrinjavanju opasnih tvari iz Dine.

– Samu odluku o zbrinjavanju očekujemo u listopadu, nakon proglašenja Dine crnom točkom. Posve je jasno da je ovdje riječ o opasnom otpadu, kao i to da je država dužna zbrinuti ga, rekla je Ahmetović. 

Krčki načelnici ministru su na početku satstanka uručili prigodan poklon – gas masku.

– Budući da država ne brine o zdravlju stanovnika otoka Krka, mi brinemo o zdravlju ministra, pa smo mu donijeli masku, da je može koristiti prilikom idućeg posjeta otoku Krku, da ne bude izložen kancerogenim tvarima, rekla je Ahmetović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.