Ide se na popravni

Konstituiranje u Cresu nije uspjelo, relativne pobjednike nitko nije podržao

Walter Salković

Jedini kandidat za predsjednika Vijeća bio je Marčelo Damijanjević, koji je dobio šest glasova, umjesto potrebnih sedam. Kandidatura Dragana Medarića (HNS-SDP-PGS-HSS-HSU) proglašena nevaljanom zbog nedovoljnog broja potpisa



CRES Gradsko vijeće Grada Cresa u prvom se pokušaju nije uspjelo konstituirati – jedini kandidat za predsjednika Marčelo Damijenjević nije dobio potrebnih sedam, već samo šest glasova od 13 izabranih vijećnika. Kako bi se kandidirao morao je skupiti pet potpisa, pa su ga podržali, uz njega, Lino Sinčić i Samir Mujagić s nezavisne liste kojoj je bio nositelj, te Patris Salković i Sanja Tomić iz koalicije HDZ-Hrast. Istaknuta je i kandidatura Dragana Medarića s koalicijske liste HNS-SDP-PGS-HSS-HSU koja je proglašena nevaljanom jer su je potpisala samo četiri vijećnika (Medarić, Oliver Filipas, Josip Pope i Fiorenco Pinezić).


Do trenutka glasovanja za predsjednika Vijeća sve se odvijalo po predviđenom protokolu. Nakon što su novi vijećnici položili svečanu prisegu vođenje sjednice preuzeo je Dragan Medarić. Jednoglasno je izabrano Mandatno povjerenstvo u sastavu Lino Sinčić, Jadranka Blatt i Fiorenco Pinezić, a potom i Odbor za izbor i imenovanja kojeg čine Sanja Tomić, Patris Salković, Samir Mujagić, Maja Sepčić i Dragan Medarić.


Na kraju su se vijećnici razišli bez ikakvih izjava, jedino se Josip Pope u ime koalicije HNS-SDP-PGS-HSS-HSU osvrnuo na rezultat sjednice.




– Izražavam žaljenje što nije došlo do dogovora i nije izabran predsjednik Gradskog vijeća čime nije konstituirano Gradsko vijeće. Koalicija koja je osvojila najveći postotak glasova i najveći broj mandata pokušala je kandidirati svog člana za predsjednika, no nije dobila podršku ni jedne druge opcije u Gradskom vijeću. Razgovarali smo sa svima, ponudili smo suradnju svima i svi su nas odbili. Vjerujem da će se u roku od mjesec dana dogovor postići i Vijeće konstituirati u drugom pokušaju kako bi Grad počeo funkcionirati i kako bi se počeli provoditi projekti kao što smo se svi u predizbornoj kampanji zalagali i zaklinjali, rekao je Pope.