Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Podsjetnik na zlo fašizma

Komemorativnim susretom obilježena 76. obljetnica oslobođenja fašističkog logora Kampor na Rabu

Foto Hrvoje Hodak
Foto Hrvoje Hodak
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2019. u 21:14 2019-09-10T21:14:56+02:00

KAMPOR - Na spomen-groblju Kampor polaganjem vijenaca i prigodnim govorima obilježena je 76. obljetnica oslobođenja fašističkog logora Kampor u Rabu.

Komemoraciji su uz žitelje Raba prisustvovali i brojni gosti i prijatelji iz Slovenije. Podsjetimo, 11. rujna 1943. oslobođen je i prestao je postojati koncentracijski logor u Kamporu, jedan od najozloglašenijih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu.

Logor je osnovan 2. srpnja 1942. i kroz njega je u 14,5 mjeseci prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova, među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece. Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojih je do danas identificirano 1.490, jer su veći dio dokaza o stradavanju logoraša fašisti uništili.

Među stradalima bilo je i više od 150 djece mlađe od 15 godina, a 800 osoba umrlo je pri kasnijem transportu u druge logore.

Komemorativni je skup započeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz obelisk u središtu groblja, što su učinile brojne delegacije: Grada Raba, Državnog zbora i veleposlanstva Slovenije, Logorskog odbora Rab – Gonars Zveze združenij borcev za vrednote NOB-a Slovenije, SABA-a RH, Udruge antifašista otoka Raba te izaslanstva više hrvatskih i slovenskih općina i Koordinacije židovskih općina u RH.

Prisutnima su se kraćim, emotivnim govorima obratili gosti Herman Janež ml., Mateja Udovič, Matjaž Marko, Aljaž Verhovnik, umirovljeni rapski profesor Ivo Barić koji već desetljećima istražuje istinu o kamporskim žrtvama, Nenad Debelić ispred PGŽ-a te gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je podsjetio na 56. obljetnicu spomen-groblja u Kamporu, izgrađenog prema projektu slovenskog arhitekta Edvarda Ravnikara.

– Ovo je mjesto, kazao je Grgurić, o kojem moramo zajednički skrbiti da bismo ga očuvali i uz pomoć njega mladima i budućim pokoljenima na najbolji mogući način objasnili što se ovdje dogodilo, kako se nikada više u budućnosti nešto slično ne bi ponovilo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.